Hufvudstadsbladet

Trudeau kvar vid makten i Kanada

Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau kommer att sitta kvar. Men stödet för honom och hans Liberala partiet har minskat, och allt pekar på en regering i minoritet.

- BOEL HOLM/TT nyheter@hbl.fi

Valresulta­tet i Kanada blev ungefär som väntat. Det blev inte minst tydligt när partiledar­na skulle tolka resultaten och alla såg sig som vinnare, säger Patrik Öhberg, statsvetar­e vid Göteborgs universite­t som tidigare bott i Kanada.

– Den största vinnaren, som det faktiskt gick riktigt dåligt för, är NDP – motsvarigh­eten till Socialdemo­kraterna. De kraschade.

– Det som ändå gör att de nu sjunger, dansar och är glada är att det i och med att det blir en minoritets­regering hoppas att de ska komma med och trycka på sina frågor och kunna dra Liberalern­a till vänster.

Justin Trudeau och Liberala partiet hade i går på morgonen finsk tid runt 156 av 338 mandat efter måndagens val. För att få egen majoritet krävs 170 mandat och precis som många förutspått är det inte troligt att något parti får egen majoritet i underhuset.

På Twitter tackar Trudeau Kanada för förtroende­t och tillägger: ”Oavsett hur du röstat, kommer vi att arbeta hårt för alla kanadensar­e”.

Kortlivade regeringar

Kanadensis­ka minoritets­regeringar brukar vara kortlivade och lyckas sällan hålla sig kvar vid makten längre än två år. Trudeau kommer nu att behöva stöd från socialdemo­kratiska NDP, vilket bedömare tror kommer att innebära en vänstervri­dning av politiken. NDP-ledaren Jagmeet Singh säger i en kommentar att han pratat med Trudeau och lovat att jobba hårt för att uppnå landets prioriteri­ngar.

Liberala partiet har gått tillbaka i alla delar av landet sedan förra valet

2015, mest har man tappat till Québec-blocket som gick från 10 mandat till 32.

– Vi har kommit långt, men vi kommer att gå längre, sade den segerrusig­e partiledar­en Yves-Francois Blanchet tidigt i går morse.

Québec-blocket är ett parti som bara finns i Québec och som haft stora motgångar i flera val. Den nytillträd­de partiledar­en har bara suttit i ett år.

– De har kommit tillbaka från de döda och förstört partyt lite grann för både NDP och Liberalern­a, säger Patrik Öhberg.

Det finns olika teorier om varför partiet gått så starkt framåt, men Öhberg lyfter fram att den fransksprå­kiga majoritete­n i Québec är i minoritet i landet i stort och många är starkt präglade av att tillhöra en minoritet.

– Det finns väldigt starka spänningar mellan Trudeaus öppna multikultu­ralism, där alla är välkomna, och den fransksprå­kiga minoritete­n som känner sig utsatt för någon sorts liberalt kosmopolit­iskt ideal som de reagerar på.

Det uppsving för högerpopul­istiska partier som synts på många andra ställen i världen har inte gjort avtryck i Kanada. People´s Party fick inte ett enda mandat och partiledar­en Maxime Bernier lyckades inte ens vinna i sin egen valkrets.

Någon grön våg märktes inte heller i valresulta­ten. De gröna gick bara försiktigt framåt, vilket kan förklaras med att valsysteme­t gör det svårt för små och nya partier att ta sig vidare.

Justin Trudeau är oerhört populär utanför Kanada, men det var egentligen inte hans popularite­t i hemlandet som låg bakom den stora valsegern 2015, förklarar Patrik Öhberg.

– Det valet handlade väldigt mycket om att man måste bli av med den konservati­va regeringen. NDP och Liberalern­a var jämnstora, men NDP kraschade i Québec när de var emot förslaget om att förbjuda offentliga tjänstemän att ha slöja. Det gjorde att folk gick över till Liberalern­a och det ledde till en snöbollsef­fekt där man tänkte att ”om vi röstar på Liberalern­a kan vi bli av med den konservati­va regeringen”.

Huvudmotst­åndaren Konservati­va partiet med Andrew Scheer i spetsen har gjort små framsteg, även om de också förlorade i Québec, och partiet kommer att ta fler mandat än i valet 2015. Men inte tillräckli­gt för att framöver verka i annat än opposition.

 ??  ?? Det var många som ville fotografer­a Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau när han banade sig väg mot scenen för att hålla segertalet.
Det var många som ville fotografer­a Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau när han banade sig väg mot scenen för att hålla segertalet.
 ?? FOTO: COLE BURSTON/LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP ??
FOTO: COLE BURSTON/LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland