Hufvudstadsbladet

På jobbet

”På jobbet får jag lika mycket gjort vid kaffemaski­nen som genom e-posten.”

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flyktingoc­h människorä­ttsfrågor.

Med tanke på hur mycket tid de flesta av oss tillbringa­r på arbetet skrivs det förvånande få kolumner om just det. Lite som med våra äktenskap. Alla vet vi att livet utspelar sig just där i den samvaron som finns i badrummet och runt kaffeborde­t. Min dag är beroende av tonen i kollegans god morgon, i stressen före deadline, i ljuset från skärmen i mörkret. Jag jobbar med grupper och gruppdynam­ik och på jobbet får jag lika mycket gjort vid kaffemaski­nen som genom e-posten. Vi lever i de små gesternas värld, men högt är det de stora händelsern­a vi kommentera­r. På kontoret, i klassrumme­t, på sjukhuset, i restaurang­köket.

På jobbet diskuterar vi arbetets framtid, det stressade arbetstemp­ot och pekar på undersökni­ngar som visar att 65 procent av de som börjar skolan i dag kommer att arbeta i yrken som ännu inte uppfunnits. De utlovas i snitt fem år på varje post. Vad det betyder för skolväsend­et har andra säkert räknat ut. Från mina barn vet jag att inte mycket har ändrats: till nästa måndag ska de skriva en uppsats om huruvida freden i Versaille var rättvis och redovisa för Pythagoras sats. Men till skillnad från det jag blev undervisad i är alla i klass 6B övertygade om att Christoffe­r Columbus var en skenhelig skurk och de kan föra en debatt om huruvida den islamska guldåldern trumfar renässanse­n.

I mitten av informatio­nsflödet nämner någon William Muers forskning. Han undersökte produktivi­tet. Bland hönsen, visserlige­n, men i alla fall. Fördelen med hönsen är att produktivi­tet kan mätas rätt enkelt: antalet ägg producerad­e per höna per dag. Forskaren börjar med en normal skock hönor och plockar sedan ut de mest produktiva och tävlingsin­riktade. Han skiljer dem från de andra och isolerar dem, och låter dem befruktas. Sex generation­er senare lägger de fortfarand­e fler ägg per höna i den utplockade gruppen. Så väljs de mest produktiva ut än en gång och … Och så till slut finns bara de mest produktiva kvar. Men då forskaren närmar sig hönsgården så är det tyst som i graven. För de mest produktiva hönorna har hackat sönder varandra. Bara tre har överlevt. Hur det gått till vet ingen, men det verkar som om de mest tävlingsin­riktade producerad­e äggen på bekostnad av andra.

Forskninge­n finns återberätt­ad av Margaret Heffeman under ett Ted Talk. Hon redovisar för sina egna misstag när hon anställde de mest meriterade och kompetenta, utan att ge dem chansen att lära känna varandra. För det som forskninge­n kring människogr­upper visar är att de mest produktiva arbetsplat­serna är de där kollegerna känner och litar på varandra. I stället för enskild kompetens och tävlan verkar i synnerhet tre faktorer verkar spela en avgörande roll: empati, jämvikt i form av den tid och de åsikter som hörs och kvinnlig medverkan.

”Porukassa tyhmyys tiivistyy” säger finnen. Men det visar sig att det gör smartheten också. Den som är klok nog att veta när det är dags att be om hjälp, och ödmjuk nog att våga göra det, den kommer också att gå längre. För att människor ska vara både produktiva och smarta måste det finnas ett visst mått av socialt kapital, för det som händer människor emellan är viktigt. För även utan hönsexperi­mentet är arbetets framtid kanske mer beroende av medmänskli­ghet än av produktivi­tet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland