Hufvudstadsbladet

Vägval för Centern

- Nya Åland Johan Orre

Bara hälften av lagtinget lyckades bli återvalda och väljarna straffade speciellt regeringsp­artierna hårt. När nu nästa fas ska inledas är det Centern som håller i taktpinnen. Det finns förstås många alternativ men det troliga är en höger-mittenrege­ring, där kommer Centern att försöka sondera först.

Centerns paroll i valrörelse­n, precis som Obunden samling har varit att byta ut makten. För att lyckas skapa en majoritet i kommande lagting kan man inte byta ut makten helt, eftersom något av den gångna mandatperi­odens regeringsp­artier troligtvis behöver ansluta för att det ska räcka till majoritet.

Det lär inte bli Socialdemo­kraterna. Att Socialdemo­kraterna skulle sitta i en regering vars tydliga målsättnin­g är att rullla tillbaka arbetet med kommunrefo­rmen som gjorts den senaste mandatperi­oden är osannolikt.

Socialdemo­kraterna straffades också hårt av väljarna och backade mest. Det enda rimliga är en opposition­sroll för S de kommande fyra åren. (...) En regeringsb­as med C och Ob räcker dock inte, varför ytterligar­e ett parti måste in. MSÅ (Moderat samling för Åland) ligger nära till hands även i denna konstellat­ion och skulle skapa den höger-mittenrege­ring som samtliga partier har önskat sig i valrörelse­n. Det skulle ge ett regeringsu­nderlag på 17 mandat i lagtinget vilket skulle motsvara situatione­n de fyra senaste åren.

Väljarna förändrade maktbalans­en i lagtinget, men det betyder inte att kommande regeringsb­ildning behöver bli enkel. Centern behöver göra ett vägval, hur många partier som suttit vid makten ska man byta ut? Och vad får man då?

Dagen efter lagtingsva­let kunde en förbipasse­rande se höstlöven blåsas bort från självstyre­lseparken. Det skulle kunna vara symboliskt, men det är det faktiskt inte. Inom politiken finns det ingen möjlighet att göra sig av med allt det gamla och så att säga göra gården ren inför en ny mandatperi­od. Tvärtom kan säsongerna inom politiken liknas vid en lagom bortglömd trädgård med lite för många trädgårdsm­ästare. När löven faller landar de där det råkas, blandar sig med annat material och börjar sakta förmultna. Åland Henrik Herlin

 ?? MOSTPHOTOS ??
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland