Hufvudstadsbladet

Från harmonin i Kuopio till kaoset i Seinäjoki

- JONAS VON WENDT reporter

Då Jani Honkavaara för tre år sedan skrev på för KuPS fanns det en del frågetecke­n kring honom.

Trots att den sympatiska 43-åringen redan visat framfötter­na fanns det dubier om han verkligen var en vinnande coach. Efter säsongen 2019 är det ingen som tvivlar längre. Tvärtom, nu hör Honkavaara till republiken­s hetaste tränarnamn.

I KuPS kunde Honkavaara koncentrer­a sig fullt ut på sitt jobb då han visste att stenrika bankiren och ägaren Ari Lahti sköter sitt och ser till att förutsättn­ingarna är så förstklass­iga de kan vara. Bollförbun­dets ordförande är en hängiven vän av fotboll men han har haft förstånd att hålla sig rätt långt borta från den dagliga operativa verksamhet­en.

Sitter du i styrelsen i över 20 företag samtidigt som du driver en framgångsr­ik bankirfirm­a har du inte tid att fundera över vilken sorts pennor som ska beställas till KuPS kontor i Kuopio.

Att driva företag eller en fotbollskl­ubb handlar långt om samma saker. Använd dina resurser och kunskapen inom gemenskape­n på rätt sätt. Optimera kunnandet. Se till att rätt personer fokuserar på rätt saker. I KuPS gjorde man det i år. Likaså i Inter, Honka och också HIFK.

Uppenbarli­gen mindre så i HJK och definitivt inte alls i SJK.

Och SJK blir nästa gigantiska utmaning för Honkavaara. Något överraskan­de även om han är från just Seinäjoki.

I SJK är det en annan affärsman, Raimo Sarajärvi, som styr och ställer. Riktigt lika tät som Lahti är han inte men det han förlorar i tjockleken på plånboken tar han igen med en övertro på sin egen förmåga att styra en fotbollskl­ubb. I affärsvärl­den, främst inom fastighets­branschen, har han klarat sig utmärkt. Inom fotbollen har han visserlige­n låtit bygga ett väldigt fint fotbollsst­adion i Seinäjoki och en gång fått se sin ögonsten lyfta FM-bucklan. Men på det stora hela har helhetsint­rycket av SJK varit kaotiskt. I synnerhet de senaste åren då tränare kommit och gått.

SJK har opererat med en dyr spelartrup­p men de senaste två säsongerna har varit katastrofa­lt dåliga. I fjol samlade laget i snitt under en poäng per match, i år strax över.

Efter succéträna­ren Simo Valakari har i tur och ordning Sixten Boström, Manuel Roca, Brian Page, Tommi Kautonen, Alexei Eremenko samt Page igen försökt få rätsida på lagets spel. Med oerhört magra resultat. Av de här tränarna var Kautonen det märkligast­e valet och hans sejour blev inte särskilt långvarig.

Honkavaara är en person som brukar få spelare och fans med sig. Med rötterna i Seinäjoki får han en liten fördel i kampen om supportrar­nas hjärtan. Den karriärkur­va som fick sig en liten törn neråt i och med att han en gång i tiden fick sparken från HIFK har stigit i expressfar­t i Savolax.

Lyckas han skapa något framgångsr­ikt och varaktigt också på de österbottn­iska vidderna står dörrarna på vid gavel till nästan vad som helst.

Dit är vägen lång och krokig i SJK. Pengar lär inte vara någon bristvara och något säger mig att städfirman Honkavaara kommer att vara rätt aktiv på den nya arbetsplat­sen i vinter. För många har tjänat för mycket pengar för länge utan att uträtta något nämnvärt.

 ?? Foto: roni LeHti/ LeHtiKuva ?? Jani Honkavaara lämnar KuPS som en stor vinnare. I Kuopio fungerade han och ägaren Ari Lahtis samarbete fantastisk­t bra. Hur det blir i SJK återstår att se.
Foto: roni LeHti/ LeHtiKuva Jani Honkavaara lämnar KuPS som en stor vinnare. I Kuopio fungerade han och ägaren Ari Lahtis samarbete fantastisk­t bra. Hur det blir i SJK återstår att se.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland