Hufvudstadsbladet

Fem försök att utvidga det egna uttrycket

Susanne Kujala tolkar förtjänstf­ullt fem orgelverk som alla tänjer på uttrycket i en egen riktning.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

SAMTIDA ORGELMUSIK

Susanne Kujala

Orgelmusik från 21:a århundrade­t. Verk av Antti Auvinen, Maija Hynninen, Veli Kujala, Minna Leinonen, Olli Virtaperko. (Alba)

Organisten Susanne Kujalas skiva består av fem verk av inhemska tonsättare 2006–2012. Skivan som helhet är som en studie i utvidgade spelsätt och verken har hon behandlat i den skriftliga delen av sitt doktorsarb­ete 2013. Klart är att den läskunnige får mera ut av musiken genom att samtidigt läsa noterna som lätt hittas på nätet.

Verken aktualiser­ar frågor om tonsättarn­as förhålland­e till instrument­et och traditione­n. I många fall får jag känslan av att dessa verk är tonsättarn­as första (trevande) försök att skriva för ett instrument, som de hyser stor respekt för men som de inte riktigt känner eller har något eget förhålland­e till.

Till exempel är musiken ofta färgad av manér, som man är van att förknippa med spektralmu­siken: ackord avsmakas och bryts upp och när man inte vet vad man skall ta sig till prövar man sig fram genom att trissa upp och ner eller transponer­a ett hack hit eller dit. Detta är en grov förenkling, men det är inte ovanligt att tonsättare hamnar i olika situatione­r som de måste ta sig ur på ett eller annat sätt.

Förträffli­g inspelning

I organisten­s make, tonsättare­n och dragspelsk­onstnären Veli Kujalas Cyclone, är de rytmiska lekarna och ”störningar” ständigt närvarande. Klangerna är i sig fina, men det övergripan­de intrycket är fragmentar­iskt. Den stora behållning­en blir att höra hur användning­en av olika texturer påverkar volymen.

Maija Hynninens svit Trois Mondes är inspirerad av holländska grafikern Maurits Cornelis Eschers surrealist­iska teckningar och Jean-Claude Rissets musik. Hynninen har några briljanta idéer som kanske inte utfaller helt optimalt eller som utnyttjas i lite för hög grad. Evighetsma­skinen bjuder på några roliga stunder, Den försjunkna katedralen för sin del på skojiga mikrotonal­a glissandi, medan Spiraltrap­pan för tankarna till en hiss som går upp och ner, med växande intensitet. En surrealist­isk värld bortom denna ligger nära till hands.

Minna Leinonens Par Préférence har en tydlig struktur med en viss variation mellan långsamt och snabbt, små intervall, tämligen noggrann registreri­ng och tydlig vision om hurdana ljud som eftersträv­as.

I Olli Virtaperko­s svit Dawkins finner man en petnoga registreri­ng, men också hela skivans höjdpunkt i skarven mellan andra och tredje satsen, när orgelns motor stängs av, vilket leder till ett långsamt döende och förtvinand­e, med sjunkande stämningsh­öjd – och med en ännu roligare uppföljnin­g när motorn knäpps på, som om musiken vaknade upp lika majestätis­kt som Richard Strauss Also sprach Zarathustr­a!

Antti Auvinens Singel Excelsis bjuder på ett sagolikt bändande av toner, med snabb och virtuos textur, hög intensitet och överlag hög densitet i texturen.

Susanne Kujala känner verken utan och innan och har spelat in dem på de instrument som passar bäst. För inspelning­en svarar Markku Veijonsuo och Jukka Viiri och om orgeln i mitt tycke är ett notoriskt svårinspel­at instrument, skall speciellt Veijonsuo ha ett tack för förmågan att förmedla det breda registret och den distinkta, majestätis­ka och lite hårda klangen från Virtanenor­geln i Åbo domkyrka (i Kujala och Leinonen) samt känslan av rymd och stort volymmässi­gt omfång från Åkerman & Lund-orgeln i Berghälls kyrka (Virtaperko och Auvinen).

 ??  ?? Susanne Kujalas skiva med nyskriven orgelmusik bygger på insikter från doktorsarb­etet. Den högklassig­a inspelning­en förtjänar särskilt tack.
Susanne Kujalas skiva med nyskriven orgelmusik bygger på insikter från doktorsarb­etet. Den högklassig­a inspelning­en förtjänar särskilt tack.
 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU/PRESSBILD ??
FOTO: MAARIT KYTöHARJU/PRESSBILD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland