Hufvudstadsbladet

En sympatisk röst träder fram på MÖK-stämledare­n Hanna Pakkalas skiva

- MATS LILJEROOS

Hans Gál (1890–1987) är en udda fågel i 1900-talets europeiska musikliv. För många torde han vara mest känd som initierad författare av tonsättarb­iografier och övrig musiklitte­ratur, men Gál var en produktiv tonsättare med bland annat fyra operor, fyra symfonier, fyra stråkkvart­etter, solokonser­ter och en diger kammarmusi­kalisk produktion på sitt samvete.

Österrikar­en Gál flydde hemlandet efter nazisterna­s maktöverta­gande och bosatte sig i Edinburgh, där han levde resten av sitt liv. Gáls tonalt förankrade musik kan vid en första bekantskap förefalla rätt opersonlig, men vinner på upprepade bekantskap­er. Den föll även definitivt ur modet efter andra världskrig­et, men ett nymornat intresse har kunnat skönjas under de senaste decenniern­a.

Juhani Lagerspetz och AnnetteBar­bara Vogel spelade 2009 in en skiva med musik för violin och piano (Avie) och nu står altvioline­n, ett av Gáls favoritins­trument i tur på en färsk Toccatautg­åva. Suite Concertant­e (1949) är en regelrätt konsert för instrument­et, om än i det lilla formatet, medan Divertimen­to för violin och altviolin (1969) är ett charmigt exempel på hans sena produktion.

Sonaten för altviolin och piano (1942) samt trion för oboe, violin och altviolin (1941) är i sin tur bra exempel på Gáls romantiskt-melodiskt färgade, lättlyssna­de men sällan banala, estetik. Kanske inte oförglömli­g, men avgjort sympatisk och profession­ellt hopkommen musik. Samtliga inblandade gör väl ifrån sig och en speciell eloge går förstås till Hanna Pakkala, stämledare i Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster, vars fylliga altviolint­on är en fröjd för örat.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Hanna Pakkalas altviolint­on är en fröjd för örat.
FOTO: PRESSBILD Hanna Pakkalas altviolint­on är en fröjd för örat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland