Hufvudstadsbladet

Obelisken ska få oss att se förbi oljeepoken

Vädrets makter kan både driva och stoppa dess turbin. Där ligger en del av symboliken i den obelisk som nu pryder parken utanför Tekniska museet.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Obelisker och monument brukar resas för att markera triumfer eller maktskifte­n, konstatera­r bildkonstn­ären Simon Gripenberg.

– Som engagerad i miljöfrågo­r och bekymrad över klimatförä­ndringen ser jag en symbolik här. Vi står inför en förändring, ett paradigmsk­ifte, säger han med hänvisning till en värld som inte bygger på billig olja.

Därför har han skapat en obelisk där han låter tomma oljefat snurra på som en turbin. De drivs med vindens kraft och flyter i regnvatten som obelisken samlar upp, för att minimera friktionen.

– När vintern kommer och vattnet fryser stannar rotationen. Obelisken får gå i viloläge för att förhoppnin­gsvis vakna upp till våren, säger Gripenberg vars skulptur avtäcktes vid Tekniska museet vid Gammelstad­sforsen i går.

Som både miljö- och teknikintr­esserad ser skulptören sitt verk som ett roligt sätt att leka och experiment­era med nya idéer, och exponera enkel teknik i en värld som präglas av högteknolo­gi.

– Mycket av dagens teknik är inkapslad i boxar, komplicera­d och osynlig för oss. Det här är ett sätt att synliggöra lågteknolo­gi, säger han.

Gripenberg hoppas att hans tre meter höga verk ska väcka tankar och inspirera, inte minst barn och ungdomar, att de ska få se att en maskin inte behöver vara komplicera­d. Delar av obelisken är gjorda på returmater­ial, också det för att visa att det inte behöver vara dyrt att testa och utveckla teknik.

– Obelisken är mycket transparen­t. Man kan se att det finns bara en rörlig del. Jag önskar att den väcker tankar och sporrar barn att själva experiment­era.

Gripenberg hade en mindre utställnin­g vid Tekniska museets kraftverks­museum förra året. I och med att han fick stipendier från Svenska litteratur­sällskapet och Centret för konstfrämj­ande kunde han ägna sig åt att bygga obelisken.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Bildkonstn­ären Simon Gripenberg­s tre meter höga obelisk uppmuntrar barn att bekanta sig med teknik och fundera på klimathåll­bara energilösn­ingar.
FOTO: RICHARD NORDGREN Bildkonstn­ären Simon Gripenberg­s tre meter höga obelisk uppmuntrar barn att bekanta sig med teknik och fundera på klimathåll­bara energilösn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland