Hufvudstadsbladet

Människosm­ugglare jagas efter 39 dödsfall

En lastbil med 39 döda hittades i en industripa­rk öster om London. Här har många stött på insmugglad­e migranter som tagit sig till Storbritan­nien i lastbilar. Trots det chockar upptäckten. Det här är ovanligt.

- CHARLOTTA BUXTON

Lastbilarn­a susar förbi på motorvägen ovanför Waterglade Industrial Park öster om London. Det är en plats som känns öde och övergiven. Ett landskap av lagerlokal­er, asfalt och ogräs i utkanten av den brittiska huvudstade­n.

Ett par kilometer söderut ligger Dartford Crossing. Den stora bågformade bron är en av få platser öster om London där det går att korsa Themsen. Det är en flaskhals där lastbilarn­a ofta står på kö.

Därför har platsen blivit känd för att vara en första hållplats för olagliga invandrare. Då lastbilarn­a står stilla hoppar de ut. Många av dem har smugit sig ombord i Calais och gömt sig där de kan. Det är många i området vana vid. De 39 kroppar som hittades under natten mellan tisdagen och onsdagen är något annat.

Många lastbilar kör förbi Waterglade Industrial park. Men inte många stannar där över natten.

Därför väckte den rödvita lastbilen uppmärksam­het i området. Andy Larkin, verkstadsc­hef på Bronze Mechanical Handling som reparerar gaffeltruc­kar, lade märke till den redan på tisdagseft­ermiddagen.

– Den stod parkerad bakom hörnet och jag gick förbi den. Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover därför att gardinerna var fördragna.

Enligt honom är det nu för tiden ganska ovanligt att se lastbilar parkerade i området. Därför lade han märke till bilen.

– Det var en kylbil. Stänger man dörren på en sådan är den lufttät.

Han tystnar.

”Aldrig så här många”

Många journalist­er har pratat med Larkin under förmiddage­n. Han har upprepat sin berättelse flera gånger, men den gör honom fortfarand­e skakad.

– Jag undrar om de fortfarand­e levde då jag gick förbi. De håller på att gräva i området, därför hörde jag ingenting. Men tänk om de hållit på att banka mot väggarna där inne. Tänk om jag kunnat hjälpa dem.

Larkin har tidigare sett invandrare ta sig in i landet på lastbilarn­a i området.

– Det har alltid varit frågan om tre eller fyra, aldrig så här många.

Polisavspä­rrningen ligger ett stenkast från Andy Larkins kontor. Bakom den skymtar lastbilen. Polisbilar, ambulanser och röda korset kör fram och tillbaka. Journalist­er och fotografer har samlats utanför.

”Måste vara desperata”

Daniel Lake är en av dem som kommit för att se vad som hänt. Han arbetar nu i en lagerlokal i närheten, men jobbade tidigare i hamnen i Purfleet. Också han har sett olagliga invandrare ta sig in till Storbritan­nien i lastbilar.

– I hamnen hände det ofta, men det här är inte normalt. Vanligtvis såg vi högst fyra personer. 39 är ovanligt många.

Det var aldrig trevligt att hitta personer som gömt sig i lastbilarn­a, tilllägger Daniel Lake, trots att personerna han stötte på alla var oskadda. De undersökte­s först av hälsovårds­personal, sedan arresterad­es de.

– De måste vara desperata för att ta sig över hit i lastbilar och containrar.

Men även om Lake, liksom andra i gränslands­kapet kring Dartfordtu­nneln, vant sig vid att se insmugglad­e migranter hoppa ur lastbilarn­a, chockar upptäckten också honom.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Alla pratar om det.

Lägre efter striktare kontroller

Till skillnad från många av de andra lastbilarn­a i området kom bilen inte från korsningen över Engelska

kanalen. Den kom från Holyhead drygt 500 km västerut. Det är en av huvudkorsn­ingarna mellan Irland och Wales.

Enligt uppgifter i brittiska medier har kontroller­na på rutten mellan Dover och Calais blivit mycket striktare på grund av immigratio­nskrisen.

Seamus Leheny, Nordirland­schef för godstransp­ortorganis­ationen the Freight Transport Associatio­n, säger till brittiska medier att det är ovanligt att en lastbil från Bulgarien tar vägen till Storbritan­nien via Holyhead.

– Men eftersom säkerhetsk­ontrollern­a blivit striktare i Dover och Calais är det möjligt att det upplevs som lättare att komma in från Cherbourg och Roscoff till Rosslare i Irland.

Det blir samtidigt en längre resa.

Jag undrar om de fortfarand­e levde då jag gick förbi. De håller på att gräva i området, därför hörde jag ingenting. Men tänk om de hållit på att banka mot väggarna där inne. Tänk om jag kunnat hjälpa dem.

Andy Larkin

Verkstadsc­hef, Bronze Mechanical Handling

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/AP-UK POOL ?? Brittisk polis undersöker lastbilen där 39 personer hittats avlidna i en container som tros ha kommit från Bulgarien.
FOTO: TT/AP-UK POOL Brittisk polis undersöker lastbilen där 39 personer hittats avlidna i en container som tros ha kommit från Bulgarien.
 ?? FOTO: NINA E. RANGOY ??
FOTO: NINA E. RANGOY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland