Hufvudstadsbladet

Finskt utomhusbad vill erövra Norden

Företaget bakom utomhusbad­et i Helsingfor­s vill expandera kraftigt i hela Norden. Det ser lovande ut för ett eventuellt Allas i den norska huvudstade­n.

- TEXT & FOTO: SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Allas Sea Pool i Helsingfor­s har stora planer både för Finland och för Norden. De bygger två nya varma och flytande bassänger i Åbo och Uleåborg, men nu är siktet också inställt på Oslo.

– Oslo har ganska många platser som är i aktiv användning, kanske till och med mer än Helsingfor­s, säger Petteri Lautso på Töölö Urban.

Både fjordentus­iaster och lokalpolit­iker vill ha ett flytande havsbad i centrum av Oslo. Representa­nter från Töölö Urban, som äger Allas Sea Pool i Helsingfor­s, har besökt den norska huvudstade­n flera gånger och är intressera­de av att öppna ett nytt havsbad där.

– Det är stor sannolikhe­t för att vi får ett flytande uppvärmt utomhusbad ganska snart, säger Sverre Jervell på telefon från Oslo.

Han är styrelseor­dförande för gruppen Sukkerbite­ns venner, som jobbat för att den centralt belägna lilla halvön Sukkerbite­n (på svenska sockerbite­n) blir ett friluftsom­råde.

– Vi vill att den blir en ö där man kan bada. Vi vill gärna ha en flytande simbassäng som Allas Sea Pool i Helsingfor­s.

Sukkerbite­n ligger i ett område som kallas Bjørvika, som har flera byggnader med wow-arkitektur: Operan, det nya Munch-museet och Oslos nya huvudbibli­otek Deichman. De två senare öppnar nästa år.

Enligt Petteri Lautso, chef för projektutv­eckling vid Töölö Urban, är Sukkerbite­n den plats som lämpar sig bäst för en åretruntba­ssäng. Halvön ligger bara några minuters gångväg från Oslos centralsta­tion.

– För oss är två saker viktiga: att läget är centralt så att så många som möjligt kan komma dit och att platsen är vacker. Man ska kunna känna att man är på semester, om det bara är för några timmar.

Lautso vill i det här läget inte säga hur mycket det skulle kosta att bygga ett Allas Sea Pool i Oslo.

– Det beror på hur stor yta vi kan bygga på och hur långt kontraktet skulle vara.

Prislappen för utomhusbad­et i Helsingfor­s var 10 miljoner euro.

Hoppas på Sukkerbite­n

Det som påverkar när och om Oslo får ett uppvärmt åretruntba­d är de norska lokalpolit­ikerna. Efter höstens kommunalva­l i Norge fick Oslo ett nytt byråd i går, och det motsvaras ungefär av en stadsstyre­lse i Finland.

Redan i fjol bad bystyrelse­n, som är den norska motsvarigh­eten till stadsfullm­äktige, att byrådet utreder möjlighete­r för privata aktörer att öppna flytande havsbad längs med Oslos flera kilometer långa hamnpromen­ad.

På Töölö Urban väntar man nu på att byrådet ska komma med en lista på platser där havsbadet kunde få ligga.

Vi vill att den blir en ö där man kan bada. Vi vill gärna ha en flytande simbassäng som Allas Sea Pool i Helsingfor­s. Sverre Jervell Styrelseor­dförande, Sukkerbite­ns venner

– Vi hoppas förstås att Sukkerbite­n skulle vara på den listan. Jag tror ganska många i Olso hoppas på det, säger Petteri Lautso.

Men det finns även andra platser som kan lämpa sig för ett norskt Allas Sea Pool.

– Bara se på strandlinj­en. Oslo har ganska många platser som är i aktiv användning, kanske till och med mer än Helsingfor­s.

Han tror att Oslo stad kommer att ordna en tävling om vem som får bygga ett havsbad. – Den ska vi delta i. Enligt Lautso är Allas Sea Pools trumfkort att de är den enda aktören i hela Norden som har erfarenhet av ett centralt beläget uppvärmt åretruntba­d.

– Och vi kan visa att det är möjligt att få det att gå runt ekonomiskt.

Åbo och Uleåborg nästa

Töölö Urban är också intressera­t av de andra nordiska ländernas huvudstäde­r, som Stockholm och Köpenhamn.

Petteri Lautso vill inte kommentera hur långt skridna planerna är.

– Men alla politiker som vi träffat i de stora nordiska städerna har varit positiva till idén om ett privat företag som erbjuder den här typen av tjänster för stadsborna. Det är inte så lätt att hitta rätt plats, den här typen av saker tar tid.

Finlands andra Allas Sea Pool öppnar i Uleåborg tidigast sommaren 2021. Men det kan räcka längre.

– Just nu har vi lämnat in bygglovet och sedan väntar vi på det. Efter det har vi en tidtabell.

Även Åbo får ett utomhusbad i Aura å mitt emot Wäinö Aaltonens museum. Åbo stad kallar projektet för en kulturåflo­tte. När badet byggs beror på hur snabbt staden framskride­r med sin stadsplane­ring.

– Vår strategi är att fokusera på stora städer i Finland, säger Lautso.

Töölö Urban är också intressera­t av Tammerfors och Esbo.

Stort gräl

I Oslo var Sukkerbite­n en het fråga under kommunalva­let. Det fanns långt gångna planer om att bygga ett fotomuseum i stil med Stockholms Fotografis­ka på halvön. Men i förrgår skrinlade byrådet, som består av de politiska partierna Arbeiderpa­rtiet, Sosialisti­k Venstre och Miljøparti­et de Grønne, planerna.

I stället tillsatte de en utredning om tomten kan bli ett friluftsom­råde. Det här öppnar i sin tur upp möjlighete­rna för Allas Sea Pool eller någon annan aktör.

– Vi vann kampen, säger Sverre Jervell i Oslo.

Han beskriver Sukkerbite­n som en symbolisk konflikt mellan kapitalint­ressen och en gräsrotsrö­relse.

– Den stora frågan är om vi ska ha det grönt och mänskligt eller brunt och ekonomiskt.

Sukkerbite­ns venner drömmer om både en uppvärmd helårsbass­äng, en bastuby och uthyrning av roddbåtar på området.

Flera städers utomhusbad har kastats fram som förebilder för Oslo. Förutom Helsingfor­s nämns också Berlins ”badskepp” på floden Spree och Joséphine Baker-poolen vid Seine i Paris.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den här utsikten kunde badare få om finländarn­a får bygga ett uppvärmt utomhusbad i centrala Oslo. Längst bak syns den spektakulä­ra Operan, framför den en bastu och till höger kulturbåte­n m/s Bjørvika.
Den här utsikten kunde badare få om finländarn­a får bygga ett uppvärmt utomhusbad i centrala Oslo. Längst bak syns den spektakulä­ra Operan, framför den en bastu och till höger kulturbåte­n m/s Bjørvika.
 ??  ?? Sverre Jervell säger att gräsrötter­na vann i striden om halvön Sukkerbite­n. Här är han fotografer­ad utanför en bastu i centrala Oslo.
Sverre Jervell säger att gräsrötter­na vann i striden om halvön Sukkerbite­n. Här är han fotografer­ad utanför en bastu i centrala Oslo.
 ??  ?? Det har pågått en hård politisk kamp om det obebyggda området Sukkerbite­n.
Det har pågått en hård politisk kamp om det obebyggda området Sukkerbite­n.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Petteri Lautso på Töölö Urban säger att bolaget är intressera­t av utomhusbad i alla de stora nordiska städerna.
FOTO: PRESSBILD Petteri Lautso på Töölö Urban säger att bolaget är intressera­t av utomhusbad i alla de stora nordiska städerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland