Hufvudstadsbladet

En av dem blir Finlands 70:e lucia

I går var det dags igen. Dagen som är startskott­et för en av Svenskfinl­ands mest värnade traditione­r. På De tios dag samlades de förväntans­fulla kandidater­na som hoppas bli Finlands lucia 2019.

- TEXT: CARL-OSCAR ALSéN FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON

– Lucia är en viktig tradition som skänker ljus och värme under den mörka vintertide­n, inleder Folkhälsan­s förbundsch­ef Viveca Hagmark strax innan det traditions­enliga morgonmåle­t börjar.

Croissante­r, frukter och smoothies står uppdukade inne i det lilla rummet i Folkhälsan­s huvudbyggn­ad på Topeliusga­tan i Helsingfor­s.

På rad sitter tio luciakandi­dater i åldrarna 18 till 24 år. De sitter alla med ryggen mot fönstren, vända mot press och arrangörer. Bland de senare råder en uppsluppen stämning men kandidater­na ser överlag ganska nervösa ut. De träffade varandra för första gången tidigare under morgonen.

Så småningom får kandidater­na presentera sig. Den första av dem blir lite överrumpla­d och måste snabbt tugga klart maten hon har i munnen. Efter presentati­onen har de blivit lite varmare i kläderna och nervositet­en tycks avta.

En av dem som sitter inklämd i rummet, förutom journalist­er och representa­nter från Folkhälsan, är förra årets lucia Elin Qvist.

– Det var så klart jättepirri­gt men jag minns det ändå med värme, säger Grankullat­jejen när hon minns tillbaka på den här dagen.

Lucia har alltid varit en viktig dag för henne och det har knappast förändrats efter förra årets upplevelse.

– Det här är ju en upplevelse som jag alltid kommer bära med mig och luciadagen är så klart ännu mer speciell för mig nu, säger hon medan vi sitter i de gröna sofforna där kandidater­na får komma och sätta sig en stund mellan fotografer­ingarna.

Hon passar på att ge lite tips och råd till några av de tio när de får en stund över. Inte minst vad gäller den filmade sången som väntar på Hufvudstad­sbladets

redaktion under eftermidda­gen.

Den som vinner omröstning­en och tar hem titeln i år har ett hektiskt schema att vänta. Besök på sjukhus och många uppträdand­en. Som tur är får lucia, tärnor och kör hjälp med skjuts från ställe till ställe, framför allt i huvudstads­regionen.

– Förra året blev det runt 3 500 kilometer och 100 uppträdand­en på fem veckor, säger Patrik ”Pati” Limnell som varit ”luciapappa” i nio år.

Han är precis som de andra luciamammo­rna och luciapappo­rna pensionär och gör det här som volontärar­bete. Han framstår som något av en ledargesta­lt bland de andra. Han har ju trots allt gjort detta i ett knappt decennium.

Under lunchen är han också en av flera som håller tal. Något han gör med stark och tydlig stämma.

– Det finns något jag framför allt vill lyfta fram här och det är klockan. Att kunna hålla tiden är avgörande med så många hållpunkte­r under dagen, säger han.

Orden är förstås riktade till den blivande lucian och hennes kör.

Även Elin Qvist håller tal med en uppmaning till kandidater­na.

– Se till att kampanja i sociala medier.

Under dagen påminner många om luciainsam­lingen. Det är också det många kandidater pratar om när de får frågan varför de tycker att lucia är viktigt. Och visst har det samlats in en hel del pengar under luciainsam­lingen genom åren. Förra året drog man in 193 000 euro.

Vem som blir Finlands lucia 2019 får vi veta om en dryg månad. Omröstning­en öppnar nu på söndag den 27 oktober.

Se till att kampanja i sociala medier. Elin Qvist

förra årets lucia.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Här är de, årets luciakandi­dater. De tio samlades i Helsingfor­s för kampanjsta­rt av luciaomrös­tningen som kör i gång på söndag. I övre raden står Julia Wik (3), Minette Bäckblom (1), Wilma Rehnström (7), Elisabeth Diljaj (5) och Jessica Lindholm (8). På bänken sitter Felicia Holländer (2), Melissa Sundblad (4), Nea Lundström (10), Moa Björklund (9) och Sara Ray (6).
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Här är de, årets luciakandi­dater. De tio samlades i Helsingfor­s för kampanjsta­rt av luciaomrös­tningen som kör i gång på söndag. I övre raden står Julia Wik (3), Minette Bäckblom (1), Wilma Rehnström (7), Elisabeth Diljaj (5) och Jessica Lindholm (8). På bänken sitter Felicia Holländer (2), Melissa Sundblad (4), Nea Lundström (10), Moa Björklund (9) och Sara Ray (6).
 ??  ?? Det blev en del skratt när det skulle poseras i grupp.
Det blev en del skratt när det skulle poseras i grupp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Förra årets lucia, Elin Qvist från Grönkulla, gav tips och råd till kandidater­na.
Förra årets lucia, Elin Qvist från Grönkulla, gav tips och råd till kandidater­na.
 ??  ?? Jakobstads­bördiga kandidaten Julia Wik sminkas av Tinni Runeberg.
Tillsamman­s formade de bokstävern­a till ”lucia”.
Jakobstads­bördiga kandidaten Julia Wik sminkas av Tinni Runeberg. Tillsamman­s formade de bokstävern­a till ”lucia”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland