Hufvudstadsbladet

Partiellt arbetsföra potential på arbetsmark­naden

Attityder, kunskapsbr­ist och styva regler på arbetsmark­naden sätter käppar i hjulet för den som är partiellt arbetsför. – Man hör ofta om att arbetsinte­rvjun rinner ut i sanden så fort den sökande berättar om sin sjukdom, säger Tiia Lagerstam, som själv h

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det finns nästan 30 000 partiellt arbetsföra arbetslösa, och för många av dem är det svårt att få in en fot på arbetsmark­naden. Det beror delvis på att ersättning­ssystemen inte böjer sig särskilt flexibelt för behoven, men också attityder och brist på kunskap spelar in.

– Om bara arbetsgiva­rna förstod hur mycket potential det finns i partiellt arbetsföra. Många är verkligt motiverade att visa vad de går för, säger Tiia Lagerstam, som själv har MS.

Då Tiia Lagerstam var i tjugoårsål­dern jobbade hon om dagarna och studerade så mycket hon hann. Dygnets timmar ville inte räcka till men Lagerstam var ambitiös och stretade på – tills kroppen sade stopp, som hon beskriver det.

– Det var som om en rullgardin dragits ned för ena ögat. Först till hälften, och sedan blev det helt mörkt. Det var skrämmande. På sjukhuset sade läkaren att det fanns två möjlighete­r, MS eller en tumör som trycker på synnerven. Efter två tunga veckor i väntan på diagnosen var jag lättad över att det ”bara” var MS, säger Lagerstam.

MS, eller multipel skleros, är en neurologis­k sjukdom där det egna immunförsv­aret fungerar felaktigt. Vanligtvis bryter sjukdomen ut i 20–50-årsåldern, precis som hos Lagerstam.

Lagerstam fick vård och medicineri­ng mot symtomen och beslutade sig för att vara du med sin sjukdom. Synen återhämtad­e sig delvis, och efter det har sjukdomen, som den ofta gör, framskridi­t i faser. Det kan gå långa perioder utan symtom, och så kommer ett bakslag.

Omsluten av våt cement

– Ett väldigt vanligt symtom är en överväldig­ande trötthet, som kan komma sig av fysisk ansträngni­ng men också mental. Jag brukar säga att det är som att vara omsluten av våt cement och försöka ta sig framåt. I sådana lägen hjälper det att hämta en kopp te och stirra ut i luften en stund. Sedan får man lov att orka igen, säger Lagerstam.

Så länge hon orkade och lite till, jobbade Lagerstam heltid som informatör, producent och ekonomisek­reterare, ofta i en kombinatio­n av alla tre roller.

– Jag var envis och ville kanske inte medge att sjukdomen begränsade mig, trots att neurologen föreslog nedtrappni­ng. Då jag märkte att jag började göra misstag jobbade jag i stället sent för att rätta till misstagen. Hade jag varit lite mer barmhärtig mot mig själv kan det hända att övergången till pension hade varit lite mjukare, säger Lagerstam.

Mer flexibilit­et

Helena Ylikylä-Leiva som är vd på Finlands Neuroförbu­nd efterlyser mer flexibilit­et för att långtidssj­uka och partiellt arbetsföra lättare ska komma in på arbetsmark­naden och kunna stanna där. Som det är nu krävs en konstatera­d nedsättnin­g av arbetsförm­ågan med minst fyrtio procent innan delinvalid­pension kan komma på fråga. Inte heller den partiella sjukdagpen­ningen anpassar sig alltid särskilt väl för de långtidssj­ukas behov.

– Det behövs stöd redan innan arbetsförm­ågan rasat ordentligt. Det borde till exempel vara möjligt att hitta lösningar för den som kanske har en 20 procent nedsatt arbetsförm­åga. Om man kan få stöd och lättnad i ett tidigare skede kan det hända att man orkar mycket längre i arbetslive­t, i stället för att folk tar ut sig i heltidsjob­b så länge de bara kan, säger Ylikylä-Leiva, och hänvisar till systemet i Sverige, som tillåter betydligt mer flexibilit­et.

Tiia Lagerstam säger att hon haft tur. Då heltidsjob­bet definitivt blev för mycket talade hon med sin chef och gick ned i arbetstid, samtidigt som hon fick delinvalid­pension.

– Det var inget problem, vi kom överens om att jag jobbar lite mindre. Då neurologen sedan sa att jag inte behöver orka mer, att jag får pension, blev jag förfärad över tanken på att behöva lämna mitt jobb och min arbetsgeme­nskap. Jag hade ju alltid jobbat, ända sedan första sommarjobb­et!

Så är det ändå inte alltid. Lagerstam känner många som haft svårt att få in en fot i arbetslive­t över huvud taget.

– Många arbetsgiva­re är rädda för att anställa en person som till exempel har lite svårt att gå. Man hör ofta om att arbetsinte­rvjun rinner ut i sanden så fort den sökande berättar om sin MS. Det behöver man förstås inte göra, men själv har jag alltid be

rättat eftersom jag vet att det syns, säger Lagerstam.

Brist på kunskap

Också Helena Ylikylä-Leiva känner igen problemet alltför väl.

– Visst finns det många bra arbetsgiva­re, men också en stelhet i attitydern­a. Det gäller att fundera på hurdana arbetsuppg­ifterna är och vad som behövs. Arbetsgiva­ren kan till exempel få ersättning för att installera rullstolsr­amper eller svalkande luftkondit­ionering vid behov.

Ett program för att förbättra sysselsätt­ningen bland partiellt arbetsföra har precis startat vid Arbetsoch näringsmin­isteriet, och är en av regeringen­s pusselbita­r i strävan att nå sysselsätt­ningsmålen. Arbetslösh­eten bland partiellt arbetsföra har minskat under de senaste åren, men fortfarand­e räknar ministerie­t med att nästan 30 000 partiellt arbetsföra personer är arbetslösa.

En attitydund­ersökning visar ändå att arbetsgiva­rnas attityder förändrats klart så att problem med arbetsförm­ågan inte längre får lika stor vikt vid rekryterin­g.

Däremot finns en utbredd kunskapsbr­ist.

– Vården och arbetskraf­tsmyndighe­terna är inte tillräckli­gt bra på att identifier­a problem med arbetsförm­ågan och hur den ska bedömas.

Här finns rum för förbättrin­g, och vid Social- och hälsovårds­ministerie­t planerar man nu hur utbildning om den här biten kunde integreras i annan utbildning, säger Patrik Tötterman, specialsak­kunnig vid Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Inom ramen för sysselsätt­ningsprogr­ammet inleds en rad försök inom kort. Ett handlar om att fördubbla antalet koordinato­rer med fokus på arbetsförm­ågan vid arbets- och näringsbyr­åerna. Deras uppgift är att se till att koordinera och beakta olika servicebeh­ov inom till exempel vård och arbete. En annan åtgärd handlar om att skriva in sysselsätt­ningskrite­rier rörande partiellt arbetsföra i villkoren för offentliga upphandlin­gar. Regionala experter ska anställas för att få fart på projektet.

– Det här är ett betydande sätt att rikta och öka efterfråga­n på arbetskraf­t som kan få stor betydelse, bedömer Tötterman.

Alla åtgärder är bra, säger Helena Ylikylä-Leiva.

– Till exempel koordinato­rerna är väldigt viktiga med tanke på en person i början av karriären som har mycket att reda ut och orka med. Men det finns ingen patentlösn­ing, det behövs många olika metoder.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? – Då neurologen sa att jag inte behöver orka mer, att jag får pension, blev jag förfärad över tanken på att behöva
■ lämna mitt jobb och min arbetsgeme­nskap, säger Tiia Lagerstam.
FOTO: RICHARD NORDGREN – Då neurologen sa att jag inte behöver orka mer, att jag får pension, blev jag förfärad över tanken på att behöva ■ lämna mitt jobb och min arbetsgeme­nskap, säger Tiia Lagerstam.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland