Hufvudstadsbladet

Det räcker inte med bara prat

Forskarför­slaget om att införa försäljnin­gstillstån­d för bränsle fick många politiker och partier att rygga tillbaka. Men det räcker inte med att bara tala om klimatpoli­tik.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Forskare vid Aalto-universite­tet presentera­de i tisdags sitt förslag till hur vi kunde uppnå målet att halvera trafikens koldioxidu­tsläpp på 10 år. Utredninge­n är beställd av den förra regeringen. Men den nuvarande regeringen är betydligt ambitiösar­e i sin klimatpoli­tik än regeringen Sipilä var.

Professor Matti Liski har lett arbetet med modellen och enligt honom är dess fördelar att den är kostnadsef­fektiv och teknikneut­ral. De som säljer bränsle ska alltså köpa tillstånd för varje såld liter. Staten auktionera­r ut tillstånde­n, priset knyts till bränslets kolinnehål­l. Antalet tillstånd minskar ju närmare 2030 vi kommer, vilket naturligtv­is höjer priserna på bränslet.

Det forskarna inte kan säga är hur mycket priset på bensin och diesel kommer att stiga. Det avgör marknaden, men modellen är sådan att det går att nå det tuffa utsläppsmå­let. Det är också möjligt att politikern­a fattar beslut om ett pristak.

Teknikneut­raliteten är en fördel eftersom det i dag är svårt att veta vilka tekniska innovation­er som är på väg. Att till exempel helt förbjuda nya förbrännin­gsmotorer, som Sverige utreder, kan på sikt visa sig vara mindre smart. Att stödja elbilar, som Norge gör, är dyrt och också elbilar har miljömässi­ga nackdelar.

För en lekman är det svårt att ta ställning till alla detaljer – men modellen är ändå så enkel att också en lekman kan få en uppfattnin­g om konsekvens­erna.

Det är bra att klimatpoli­tiken konkretise­ras och därmed den väg politikern­a har stakat ut för oss. Det blir helt enkelt lättare att greppa en del av de förändring­ar som vi kan stå inför om uppvärmnin­gen faktiskt ska bromsas.

Tyvärr verkar det som om konkreta förslag inte direkt skulle glädja alla politiker eller partier.

Sannfinlän­darna tycks glädja sig över att kunna använda utredninge­n som ett slagträ. Deras inställnin­g är ju att Finland inte behöver göra något mer åt klimatförä­ndringen eftersom det finns större klimatbova­r på annat håll i världen. Därför rackar de gärna ned på utredninge­n och dess förslag med motivering­en att de är totalt vansinniga. Ändå satt även den här delen av Sannfinlän­darna med i Sipiläs regering 2016 då målet att halvera trafikutsl­äppen till 2030 slogs fast.

Mera överraskan­de är kanske en del ministrars direkt sura uttalanden.

Kommunikat­ionsminist­er Sanna Marin (SDP) ville helst inte alls kommentera utredninge­n men konstatera­de i alla fall att den inte är beställd av den sittande regeringen och att inga politiska åtgärder planeras utifrån den. Marin vill inte kommentera detaljerna eftersom hon inte hade bekantat sig med utredninge­n. Det ska hon och hennes tjänstemän i alla fall göra. Hennes kanslichef Harri Pursiainen var ändå nöjd. Ministerie­t ska presentera sina första åtgärder redan före årsskiftet och en arbetsgrup­p ska få fram en vägkarta om övergången till fossilfri teknik.

Finansmini­ster Mika Lintilä (C) verkade direkt uppbragt och sa till Yle att modellen som höjer bränslepri­serna är ohållbar. Lintilä hänvisar till social och regional rättvisa. Det gör också Centerns ordförande Katri Kulmuni i ett pressmedde­lande, som håller sig på ett väldigt allmänt plan.

De grönas riksdagsle­damot Satu Hassi däremot tycker att idéerna i utredninge­n är fräscha.

I regeringsp­rogrammet finns rättvisekr­avet inskrivet. Den aktuella modellen skulle alltså inbringa pengar som regeringen kunde använda till att kompensera de höjda bränslepri­serna och också se till att exportindu­strin inte drabbas oskäligt.

Det är allt skäl att komma ihåg den ansvariga professorn­s konstatera­nde: det är inte utredninge­n och dess förslag som är radikala utan den politiska ambitionen att halvera trafikutsl­äppen på tio år. Ju tidigare vi börjar diskutera konkreta förslag desto bättre är det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland