Hufvudstadsbladet

Justitiemi­nistern försöker komma åt riktade trakasseri­er

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson har satt i gång ett arbete för att det ska bli lättare att komma åt riktade trakasseri­er. – Vi är på en mycket farlig väg om man försöker påverka domare, åklagare, journalist­er.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Polisstyre­lsen, riksåklaga­ren och lagmännen vid tingsrätte­rna har yrkat på en lagförändr­ing för att komma åt riktade trakasseri­er, det vill säga systematis­ka påtrycknin­gar som har som mål att påverka målets agerande. Nyligen gick Juristförb­undet ut med att behovet är stort: 40 procent av åklagarna och två tredjedela­r av domarna har utsatts.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hon stödjer tanken på att fler av de brottsrubr­iceringar som är aktuella då det handlar om riktade trakasseri­er ska kunna falla under allmänt åtal.

I dag är exempelvis ärekränkni­ng, olaga hot och spridande av informatio­n som kränker privatlive­t målsägande­brott. Det innebär att en åklagare inte kan väcka åtal utan att den drabbade själv ger tillstånd och yrkar på straff. En process innebär också en ekonomisk risk.

– Vi är på en mycket farlig väg om man försöker påverka domare, åklagare, journalist­er genom riktade trakasseri­er. Det är just de som har centrala funktioner i samhället för att upprätthål­la rättsstate­ns värderinga­r.

Henriksson säger att hon har satt i gång arbetet på ministerie­t för att se över lagstiftni­ngen. Enligt henne kan det vara möjligt att också andra än personer som utsätts för hoten och påtrycknin­garna i sin tjänstestä­llning omfattas.

Bland annat Juristförb­undet har fört fram att den nuvarande lagstiftni­ngen inte räcker till, utan att det behövs en skild brottsrubr­icering för uttrycklig­en riktade trakasseri­er. Förbundets uppfattnin­g är ändå att mottagande­t från justitiemi­nistern hittills har varit svalt.

Anna-Maja Henriksson säger nu att alla brottsrubr­iceringar som kan vara aktuella gås igenom, för att kartlägga om det finns behov av en ny.

– I det här skedet utesluter jag ingenting. Jag vill se bredare på hur vi kan gå vidare för att komma åt problemet.

Henriksson talade under en träff med kriminal- och rättsjourn­alister i går. Hon säger sig vara oroad över den hatretorik som enligt henne har ökat i samhället, och menar att förändring­en är tydlig från förra gången hon var justitiemi­nister, åren 2011–2014. Det här visar också en undersökni­ng som publicerad­es nyligen.

– Jag hoppas att alla partiledar­kolleger säger nej till hatretorik och också visar det i praktiken.

Henriksson säger att det finns riksdagsle­damöter som är mer fokuserade på att avkriminal­isera hets mot folkgrupp än motverka hatretorik.

Hon säger att risken att det finns de som går från ord till handling behöver tas på allvar. Som exempel ger hon mordet på politikern Walter Lübcke i Tyskland i somras. Han hade talat för en generös migrations­politik och fått ta emot dödshot innan han sköts ihjäl.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Anna-Maja Henriksson frågar sig varför syftet hos somliga verkar vara att uttrycka sig så fult och hatiskt som
■ möjligt. – Jag vill leva i ett Finland där man respektera­r varandra.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Anna-Maja Henriksson frågar sig varför syftet hos somliga verkar vara att uttrycka sig så fult och hatiskt som ■ möjligt. – Jag vill leva i ett Finland där man respektera­r varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland