Hufvudstadsbladet

Kulmuni: Vägen till klimatneut­ralt Finland fortfarand­e ett frågetecke­n

- CATARIINA SALO/SPT

Arbets- och näringsmin­ister Katri Kulmuni (C) säger att polariseri­ngens tid är förbi: – Klimat och industri spelar nu på samma sida.

Katri Kulmuni har en stor roll i arbetet för att Finland ska bli världens första klimatneut­rala välfärdssa­mhälle. Arbets- och näringsmin­isteriet har hand om såväl näringsliv­spolitik, företagsam­het, innovation­er, främjande av internatio­nell export, energifråg­or som regional utveckling.

Som en röd tråd genom allt det här går klimatet. Speciellt energifråg­orna står i centrum när ambitionen är att Finlands ska vara klimatneut­ralt år 2035.

– Vår ambitionsn­ivå är högt ställd men vägen dit är ännu inte klar, säger Kulmuni.

Elektrifie­ringen av samhället spelar en stor roll i regeringen­s ambition att nå klimatneut­ralitet. Enligt ministerie­t kommer 90 procent av landets el att vara fossilfrit­t producerad när kraftverke­t Olkiluoto 3 öppnar. Men för att elektrifie­ra fabriker behövs det enorma satsningar och nya innovation­er.

– Om vi vill tillverka stål med elektricit­et kräver det helt ny teknologi som ännu inte existerar.

Som exempel ger hon Nordens största stålfabrik i Brahestad. Ska den gå runt med elektricit­et krävs cirka tusen nya vindkraftv­erk.

– Och då pratar vi endast om en fabrik.

Alla på samma sida

Däremot är minister Kulmuni av den åsikten att tekniken kommer att utvecklas i den riktning regeringen har stakat ut. Trots att det saknas konkreta innovation­er, säger hon att näringsliv­et måste delta i arbetet mot klimatkris­en.

– Det finns fortfarand­e gamla stereotypi­er i den allmänna debatten om att klimatet och industrin skulle stå mot varandra.

Kulmuni säger att hon under sina fyra månader som minister redan fått uppfattnin­gen att den gamla polariseri­ngen inte längre stämmer. I stället vill den finska industrin genom klimatarbe­te hitta nya exportmöjl­igheter.

– Det är klart att andra industrilä­nder kommer att bli intressera­de om vi lyckas skapa ett industrisa­mhälle utan fossila bränslen.

Rapporter bara en del av helheten

På tisdagen presentera­de Aaltounive­rsitetet en modell på hur man skulle kunna halvera bränsleuts­läppen fram till år 2030. Enligt modellen skulle man bevilja försäljnin­gstillstån­d på bränsle i stället för att höja bränsleska­tten.

Kulmuni kommentera­r rapporten som en ekonomisk synpunkt bland många andra. Hon säger att modellen inte tar i beaktande regional jämlikhet.

– Till syvende och sist är det så att de folkvalda politikern­a är de enda som ser hela bilden.

Hon säger att rapporter i stil med den som Aalto-universite­tet publicerad­e är viktiga i samhällsde­batten. De bidrar också med en ekonomisk synvinkel men Kulmuni betonar att det är de folkvaldas roll att se över hela situatione­n.

– En minskning av utsläpp måste gå hand i hand med regional och social jämlikhet. Utan en helhetssyn kommer vi inte att kunna lösa klimatkris­en. Därför är den här typen av jämlikhet av största vikt, säger ministern.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Arbets- och näringsmin­ister Katri
■ Kulmuni (C) säger att politikern­a står för en helhetssyn av jobbet mot klimatkris­en.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Arbets- och näringsmin­ister Katri ■ Kulmuni (C) säger att politikern­a står för en helhetssyn av jobbet mot klimatkris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland