Hufvudstadsbladet

Poststrejk­en kan leda till försenade räkningar och utebliven dagstidnin­g

Postunione­n hotar med en två veckor lång strejk i november. Om strejken blir av kan många bli utan viktig post såsom räkningar, brev från sjukhus och dagstidnin­gar. Om det går så har konsumente­rna rätt till ersättning.

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

Finlands Post- och logistikun­ion, PAU, hotar att strejka i två veckor i november på grund av en tvist om de anställdas kollektiva­vtal med arbetsgiva­ren Posten och servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta. Om strejken blir av kommer postutdeln­ingen att stå stilla.

– Det är förstås svårt att förutse följderna men till exempel räkningar kan bli försenade, säger Jukka Kaakkola, sakkunnig vid Konkurrens– och konsumentv­erket.

I dag får de flesta sina räkningar via mejl eller andra elektronis­ka tjänster, men det finns fortfarand­e många som får sina räkningar hemburna av Posten. En två veckor lång strejk skulle däremot inte leda till dramatiska följder för konsumente­rna. En betalnings­anmärkning får man nämligen först när man låtit bli att betala en räkning under en betydligt längre tid än två veckor.

– Men om man redan lämnat betalandet till sista minuten kan man vara illa ute, säger Minna Backman, direktör vid Garantisti­ftelsen, som hjälper personer i ekonomiskt svåra situatione­r.

Om man vet eller misstänker att ett indrivning­sbeslut är på väg och det blir strejk, ska man enligt Backman vara i kontakt med indrivning­sföretaget och bestämma hur man ska gå tillväga.

– Men personer som betalar sina räkningar i tid behöver inte vara oroliga, säger Backman.

Viktiga besked per telefon

Utöver räkningar räknas brev från vårdbransc­hen som kritiska försändels­er. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS, skickar årligen 1,3 miljoner brev till sina patienter. Men inga brådskande ärenden sköts per brev.

– För varje tidsboknin­g skickar vi till exempel två påminnelse­r som textmeddel­anden. Brådskande ärenden och besked om allvarliga sjukdomar sköts alltid per telefon eller genom att träffa patienten, säger Markku Mäkijärvi, chefsöverl­äkare vid HNS.

Mäkijärvis uppfattnin­g är att också andra sjukhus sköter sin korrespond­ens på liknande sätt. Enligt honom skulle en strejk endast leda till att brev som inte är brådskande blir försenade. Till exempel brev för tidsboknin­gar längre fram i tiden och läkarintyg kan bli liggande hos Posten.

– Om man under en strejk behöver något snabbt ska man vara i kontakt med oss. Vi kan säkert lösa det via mejl, fax eller så kan vi printa dokumentet till patienten.

Force majeure

Också dagstidnin­garna kan utebli på grund av poststrejk­en. KSF Medias distributi­onschef Niklas Palm har ringt Posten för att fråga hur utdelninge­n påverkas men inte fått några klara besked.

I princip ska strejken inte omfatta morgonutde­lningen, enligt honom, eftersom de lyder under ett annat kollektiva­vtal.

Ifall det blir strejk och jag som prenumeran­t inte får min tidning, får jag pengar tillbaka, Niklas Palm? – Det här är så kallad force majeure, en sak vi inte kan påverka. Så nej, tyvärr.

Posten bär ansvaret

Vems fel är det då om räkningar blir obetalda och dagstidnin­gar uteblir? Enligt Jukka Kaakkola vid Konkurrens­och konsumentv­erket är det i slutändan Posten som bär ansvaret om en strejk bryter ut.

– Men den som skickar i väg räkningar eller tidningar borde också ta strejken i beaktande. Det är ändå de som har ett kontrakt med konsumente­n.

Enligt Kaakkola måste tidningshu­sen bestämma hur de sköter distributi­onen under en strejk eftersom en utebliven dagstidnin­g ses som ett servicefel. Och företag som fakturerar folk borde ha överseende för eventuella förseninga­r som beror på strejken.

Om en strejk leder till negativa ekonomiska följder för konsumente­n har man rätt till någon form av ersättning, säger Kaakkola.

– Ersättning­arna är inte stora och det är inte sagt att man får någon, men enligt postlagen har privatpers­oner rätt att kräva en ersättning av Posten.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Planen är att strejken ska börja måndagen den 11 november och sluta söndagen den 24 november.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Planen är att strejken ska börja måndagen den 11 november och sluta söndagen den 24 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland