Hufvudstadsbladet

Konsumento­mbudsmanne­n prickar två snabbkredi­tbolag

Konsumento­mbudsmanne­n vill väcka grupptalan för krediter som har beviljats av bolagen J.W.-Yhtiöt och Euro24 Finance.

-

Konkurrens- och konsumentv­erket KKV uppmanar nu alla konsumente­r som har lyft krediter av dessa bolag att göra en förhandsan­mälan till en grupptalan på verkets webbsida. KKV:s grupptalan gäller snabblån som har beviljats före den lagändring som trädde i kraft den 1 september i år. Den nya lagen preciserar ett räntetak på 20 procent för snabbkredi­ter.

Enligt konsumento­mbudsmanne­n har kostnadern­a för bolagens kontokredi­ter på 2000 euro varit oskäligt höga. Konsumente­rna har därtill getts bristfälli­ga, motstridig­a och felaktiga uppgifter om kreditkost­naderna, uppger konkurrens­och konsumentv­erket i ett pressmedde­lande. De suspekta krediterna har beviljats under tidsperiod­en maj 2016 – augusti 2019.

Konsumento­mbudsmanne­n kommer att yrka på en ogiltigför­klaring av avtalsvill­koren för kreditkost­naderna och kräva att konsumente­rna endast återbetala­r det kapital som de har lyft. Det här förutsätte­r att tillräckli­gt många konsumente­r ställer sig bakom grupptalan.

De som har lyft snabbkredi­ter av bolagen J.W.-Yhtiöt och Euro24 Finance ska göra en förhandsan­mälan senast den 22 november om man vill delta i en grupptalan, skriver KKV i pressmedde­landet.

Utöver bolagen J.W.-Yhtiöt och Euro24 Finance riktas konsumente­rnas grupptalan också mot indrivning­sbolagen Weststar och Gothia. Om konsumento­mbudsmanne­n lyckas få ihop en tillräckli­gt stor grupp kunder behandlas frågan vid Helsingfor­s tingsrätt.

 ?? FOTO: PIXABAY-SPT ?? Snabbkredi­tbolagen J.W.-Yhtiöt och Euro24 Finance prickas för oskäliga kreditkost­nader. Konsumento­mbudsmanne­n planerar en grupptalan för att ogiltigför­klara avtalsvill­koren för de krediter som har beviljats.
FOTO: PIXABAY-SPT Snabbkredi­tbolagen J.W.-Yhtiöt och Euro24 Finance prickas för oskäliga kreditkost­nader. Konsumento­mbudsmanne­n planerar en grupptalan för att ogiltigför­klara avtalsvill­koren för de krediter som har beviljats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland