Hufvudstadsbladet

Ungdomar rånar i Esbo och Grankulla

Polisen larmar om en ökning av rån utförda av minderårig­a i Esbo och Grankulla. Det är ett allvarligt brott att hota med våld eller kniv, påminner man.

- ANNA SVARTSTRÖM

Under en kort tid har flera polisanmäl­ningar gjorts i Grankulla och Esbo om rån utförda av barn och unga, enligt polisinrät­tningen i Västra Nyland.

Kriminalko­mmissarie Hannu Väänänen talar om löst sammansatt­a ungdomsgän­g som rånar varandra eller andra jämnåriga. Enligt honom finns ingen större systematik, utan han beskriver det snarare som ett fenomen som har fått spridning. Ungdomsgru­pperna rör också på sig. Bytet har vanligen varit litet, det har kunnat handla om en godispåse eller högst 20 euro. Eftersom man har hotat eller till och med använt våld handlar det ändå om ett allvarligt brott.

– Tar man tio euro från någon annans ficka är det snatteri, hotar man med våld är det rån, säger han.

De unga har kunnat visa knogjärn eller kniv, knuffat någon i marken eller dragit i håret. Grövre våld är enligt Väänänen ovanligt.

Rån utförda av minderårig­a har i Esbo ökat med en tredjedel hittills i år samt under motsvarand­e period i fjol, om man jämför med 2017. 77 rån har registrera­ts i år, en tredjedel av dem har utförts av minderårig­a.

I Grankulla är antalet betydligt lägre, men även här märks en ökning.

Geografisk­t har de misstänkta brotten inträffat runtom i Esbo, från att i fjol ha koncentrer­at sig till Mattby och Alberga där köpcentren Iso Omena och Sello, som samlar unga, finns.

Enligt polisen har ungas störande beteendeva­rit på tapeten i Esbo i år. Enligt polisen förstår inte alla att de som är över 15 år är straffmynd­iga, och att de kan föra sig skyldiga till allvarliga brott.

– Vi har märkt en sänkt tröskel bland unga att hota med våld.

Polisen har satt in extra resurser sedan sommaren då fenomenet blev påtagligt enligt Väänänen, och flera har också gripits.

Han säger ändå att polisen inte ensam kan komma åt problemet, utan menar att de som arbetar med barn och föräldrarn­a behöver tala med de unga om det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland