Hufvudstadsbladet

Hongkong backar efter protestvåg­en

Ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottsling­ar till Fastlandsk­ina blev startskott­et för den största protestvåg Hongkong skådat. Nu skrotas förslaget – men missnöjesy­ttringarna förväntas fortsätta.

-

Frågan är om beskedet från Hongkongs hårt pressade styre är tillräckli­gt för att gjuta olja på protestvåg­orna. De demonstrat­ioner som ursprungli­gen utlöstes av förslaget om att tillåta utlämninga­r till Fastlandsk­ina har utvecklats till en bredare rörelse för demokrati och mot kinesiskt inflytande.

Proteströr­elsen har ställt fem krav – däribland direktval till Hongkongs lagstiftan­de råd och amnesti för brottsankl­agade demonstran­ter. Att lagförslag­et nu skrotas innebär att ett krav kan prickas av, men rörelsen har utlovat fortsatta protester tills samtliga krav är uppfyllda.

– Det är för lite och för sent, sade demokratia­ktivisten Connie, som inte ville uppge sitt fulla namn, timmarna innan beskedet om att lagförslag­et drogs tillbaka.

Hongkongs högsta, och bland demonstran­terna högst impopulära, politiker Carrie Lam hade tidigare bordlagt det nu helt skrotade förslaget i ett försök att dämpa det missnöje som resulterat i månader av sammandrab­bningar mellan aktivister och polis.

Parallellt med prestigefö­rlusten på hemmaplan ryktas det nu om att hon även förlorat Pekings förtroende. Fastlandsk­ina arbetar på en plan för att ersätta henne, rapportera­r Financial Times.

Enligt tidningen kommer ledarbytet i Hongkong dröja eftersom Peking inte vill ge intryck av att ge efter för påtrycknin­gar.

Hittills har Fastlandsk­ina gett Carrie Lam och Hongkongpo­lisen sitt fulla stöd, och från landets utrikesdep­artement är beskedet att uppgiftern­a i Financial Times saknar grund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland