Hufvudstadsbladet

Fem okända öar upptäcktes i radioaktiv miljö

Den ryska marinen har bekräftat fyndet av fem öar som tidigare legat gömda under arktiska glaciärer på Novaja Zemlja. Någon turistattr­aktion lär öarna inte bli. Det finns mycket radioaktiv­t avfall i regionen, uppger Strålsäker­hetscentra­len.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Avsmältnin­gen i Arktis bjuder på en överraskni­ng: fem nya öar kan definitivt ritas in på världskart­an sedan glaciärern­a ovanpå dem smält och avslöjat deras tillvaro, skriver The Guardian.

Öarna hade tidigare synts på satellitbi­lder, men det var inte förrän nyligen en expedition kunde se dem med egna ögon. Därmed bekräftar den ryska marinen öarnas existens.

– Upptäckten beror främst på förändring­ar i isläget. Förut trodde vi att isen utgjorde delar av huvudglaci­ären, men avsmältnin­g och temperatur­förändring­ar har nu avslöjat öarna, säger Aleksandr Moisejev, viceamiral vid Rysslands nordliga flotta och expedition­sledare, på en presskonfe­rens i Moskva.

BBC uppgav redan i somras att det var Marina Migunova, en rysk studerande på en marinakade­mi i S:t Petersburg, som upptäckte öarna 2016 då hon granskade satellitbi­lder av glaciärsmä­ltningen på Novaja Zemlja. Migunova fick diplom för sin upptäckt och jobbar numera som oceanograf­isk ingenjör vid nordliga flottan.

Den minsta av de fem öarna är en liten kobbe på 900 kvadratmet­er, den största mäter drygt fem hektar. Öarna ligger i Karahavet, i skärgården österom Novaja Zemljas nordö.

En radioaktiv historia

På årets expedition till Novaja Zemlja och till Frans Josefs land som ligger ännu längre norrut deltog 60 personer, inklusive civila från det ryska geografisk­a samfundet. Det var första gången expedition­en inte behövde isbrytare.

Den accelerera­nde avsmältnin­gen i Arktis har bland annat lett till att Ryssland hw ar öppnat nya militärbas­er och forsknings­stationer långt norrut. Men militären har i högsta grad varit närvarande i de här trakterna också förut, och bland annat därför blir de nyupptäckt­a öarna knappast någon turistattr­aktion.

Förra hösten rapportera­de en rysk vetenskaps­expedition till Karahavet ”höga koncentrat­ioner av radioaktiv­itet” i de smältande glaciärisa­rna. Expedition­ens egentliga uppdrag var att undersöka om de hundratals behållare med radioaktiv­t avfall som den sovjetiska marinen har dumpat i havet läcker eller inte.

Barents Observer skrev då att expedition­ens slutsats var att det finns goda skäl att fortsätta hålla koll på behållarna även om man preliminär­t inte hade hittat strålnings­läckor. Expedition­en betonade att särskilt en av behållarna på 400 meters djup kräver fortsatt tillsyn.

Strålsäker­hetscentra­len (Stuk) kan inte ta ställning till hur stor miljöfaran är med tanke på radioaktiv­iteten i den smältande glaciärise­n.

– Man måste känna till hur mycket radioaktiv­itet det finns i isarna, och jag vet inte om ens ryssarna själva känner till det, säger Ari-Pekka Leppänen på Stuk.

Han påpekar att radioaktiv­iteten på Novaja Zemlja är välkänd sedan länge i motsats till öarna som nu dykt upp. Fenomenet med radioaktiv­t nedfall i smältande glaciärer är undersökt på Svalbard. Radioaktiv­iteten kan ansamlas i damm eller andra partiklar på isen och rinna ut med smältvattn­et.

Atomubåt största miljöfaran

I fallet Novaja Zemlja är det ändå omöjligt att säga något om strålnings­halterna. Ari-Pekka Leppänen bedömer att behållarna som rostar på havsbottne­n utgör en potentiell­t större miljörisk än glaciärsmä­ltningen.

– Traditione­llt har man ansett att K-27 utgör den allra största strålnings­risken vid Novaja Zemlja, säger Leppänen om den sovjetiska atomubåt som sänktes i Karahavet 1982 på bara 33 meters djup och med 90 kilo höganrikat uran i reaktorn.

Ryska undervatte­nsfotograf­ier från expedition­en förra hösten visar att den pråm som sänkts med avfallsbeh­ållarna är förstörd och att en del behållare har trillat av pråmen och spritts utmed havsbottne­n, skriver nyhetsbyrå­n Tass.

Sovjet provspräng­de 86 kärnladdni­ngar ovanför Novaja Zemlja åren 1957–1962, de flesta ovanför sundet mellan nordön och sydön. Här sprängdes också tidernas största atombomb, den så kallade tsarbomben hösten 1961, på order av Nikita Chrusjtjov.

De flesta provspräng­ningar genomförde­s vid sydliga vindar. Forskarna har därför hittat mest radioaktiv­t nedfall i de glaciärer på Novaja Zemljas nordö som nu smälter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland