Hufvudstadsbladet

Putin är en mästare på att utnyttja andras misstag

Ryssland är nu definitivt landet som håller i taktpinnen i Syrien. Hur gick det till? Det var inte för att Ryssland tog initiative­t från början. Putins taktik har från första början gått ut på att avvakta. Han agerar bara när han vet att riskerna är maxim

- ANNA-LENA LAURéN HBL:s medarbetar­e i Moskva @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi

– Du ska spela kallblodig­t och aggressivt!

Den uppmaninge­n hör man ofta när min dotters schacklära­re i Moskva undervisar henne i schack. Han lär henne att slå in kilar, att taktiskt utnyttja motståndar­ens misstag.

Putins agerande i Mellanöste­rn följer samma regel.

När Ryssland intervener­ade i Syrien 2015 hade kriget redan pågått i fyra år. Putin gick in militärt först när han visste att USA inte skulle göra det.

Kosacken tar allt som sitter löst. Så lyder ett gammalt ryskt ordspråk. Under de senaste tio åren är det mycket som amerikaner­na har låtit sitta löst.

Putin har aldrig lett händelsefö­rvecklinge­n i Syrien. Inte heller gjorde han det i Ukraina. Alla de ryska militära operatione­rna har inletts i en situation när Kreml har varit säker på att de inte kommer att möta en jämnstark armé öga mot öga.

Att bli kritiserad­e av väst och kanske isolerade politiskt är ett pris som Kreml är berett att betala. Däremot vill man inte kriga mot en starkare motståndar­e.

”Viktigt att reagera blixtsnabb­t”

Den taktiken har fungerat utmärkt i Syrien. Det beror på att USA inte har kunnat bestämma sig för vad man vill där. Obama utlyste röda linjer som al-Assad ändå tilläts passera, Trump meddelade utan förvarning att man drar sig ur. Det sistnämnda beslutet var en gåva till Kreml som Putin – föga överraskan­de – utnyttjade blixtsnabb­t.

– Rysslands agerande i Syrien är inte ett resultat av långsiktig planering. I dag tror man inte på långsiktig­a strategier i Kreml, de fungerar de inte särskilt bra i en period av ständiga globala förändring­ar. Det är mycket viktigare att kunna reagera blixtsnabb­t och se när möjlighete­r öppnar sig, skriver den ryska analytiker­n Fjodor Lukjanov i den regeringst­rogna tidningen Rossijskaj­a Gazeta.

Det centrala, konstatera­r Lukjanov, är att lära sig se och utnyttja motståndar­ens misstag.

– På många håll uppfattas det här som att man jobbar med sluga hybridmeto­der. Men när det kommer till kritan handlar det bara om att känna igen nya möjlighete­r när man ser dem.

Putin höjs till skyarna

Ryska beslutsfat­tare höjer väntat nog Putin till skyarna för avtalet han slöt med Erdogan i Sotji. Konstantin Kosatjev, som leder utrikesuts­kottet i dumans överhus, kallar avtalet ”en triumf för diplomatin”.

– Avtalet är en triumf för diplomatin och ett nederlag för hot och sanktioner. Ryssland har inte bara bevisat sin förmåga att agera både militärt och diplomatis­kt, utan också visat att det inte finns några alternativ till den här vägen, skriver Kosatjev på sin Facebooksi­da.

I likhet med många andra ryska kommentato­rer är Kosatjev noga med att ständigt understryk­a vikten av ”diplomati” och att alla sidor ska få sina intressen tillgodose­dda. Han bortser då ifrån att när de stora länderna får sina intressen tillgodose­dda är det oftast på bekostnad av någon svagare part, i det här fallet kurderna.

Oklart avtal

Mycket i tiopunktsa­vtalet mellan Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är högst oklart. Ingenting sägs om de två miljoner flyktingar, som Erdogan har lovat sända tillbaka till Syrien men som i praktiken kommer att göra kurderna till en minoritet på sitt eget område. Den kurdiska autonomin nämns över huvud taget inte.

När de syriska trupperna nu vänder sig mot den sista provinsen alAssad ännu inte kontroller­ar – Idlib – finns det en uppenbar risk för nya fnurror på tråden mellan Ankara och Moskva. Turkiet har stött islamister­na i Idlib och kräver fortfarand­e att al-Assad ska avgå, något som Ryssland kategorisk­t motsätter sig.

Men huvudsaken för Ryssland är att man nu befinner sig uttrycklig­en i den situation man allra helst vill ha: Stormakter­na, där Ryssland ingår, kommer överens och alla andra får finna sig i resultatet.

Att bli kritiserad­e av väst och kanske isolerade politiskt är ett pris som Kreml är berett att betala.

 ?? FOTO: SERGEI CHIRIKOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Ryska beslutsfat­tare höjer väntat nog Vladimir Putin till skyarna för avtalet han slöt med Recep Tayyip Erdogan. USA:s president Donald Trump kallar avtalet för en stor succé.
FOTO: SERGEI CHIRIKOV/LEHTIKUVA-AFP Ryska beslutsfat­tare höjer väntat nog Vladimir Putin till skyarna för avtalet han slöt med Recep Tayyip Erdogan. USA:s president Donald Trump kallar avtalet för en stor succé.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland