Hufvudstadsbladet

von Kraemers slutsats håller inte

-

Klimatet Nicolas von Kraemers I dag-kolumn (HBL 15.10) lämnar mig oförståend­e. ”De som inte begriper detta påvisar sin extremt naiva förståelse ...” låter som extrem hybris. Har von Kraemer nyckeln till förståelse som vi andra saknar?

Hans ”kultbeteen­de som omger Greta Thunberg” låter som direkt saxat från till exempel Brendan O’Neill, som driver webbsajten Spiked som finansiera­s av bröderna Kochs energi-imperium. Är det här den samhällsel­it

som von Kraemer talar om som bjudit in Thunberg i värmen, eller menar han Google som finansiera­r klimatförä­ndringsför­nekare?

”Hennes skräckslag­na uppenbarel­se och verklighet­sfrånvända siande …”. Vi måste ha sett på helt olika videoklipp. Att med ordet siande försöka måla upp en bild av spåkvinna är det mest frånstötan­de jag läst på länge. Jag kunde komma med ett liknande verbalt yxhugg, men låter bli.

The Guardian hade nyligen tio diagram för att illustrera vad som pågår. Ett av diagrammen belyste höjningen

av havsnivån. Detta har också beskrivits i WMO-rapporten ”The Global Climate in 2015–2019”. I detta sammanhang har generalsek­reteraren Petteri Taalas noterat att – fritt översatt – ”höjningen av havsnivån har accelerera­t och vi är oroade att den abrupta minskninge­n av istäcket på Antarktis och Grönland ytterligar­e förvärrar läget” Bakom länken http://tiny.cc/wmohbl/ finns WMO-rapporten för den som vågar läsa vad vi som stöder klimatkult­en tycker.

Jag tror inte att Taalas uppskattar att användas av von Kraemer för att piska upp en antithunbe­rg-hysteri.

Som Taalas själv säger – ”för att klara 2,0 Celsius-målet måste vår ambitionsn­ivå trefaldiga­s”. Personlige­n ser jag ingen politisk eller praktisk trend som skulle leda i denna riktning. Kanske trots allt plats för lite domedag även om den inte kommer från Greta Thunberg?

”... det handlar om nationalst­aten och globaliser­ing” säger von Kraemer. Den slutsatsen håller nog inte som sådan akademisk granskning. PONTUS MATTSSON Borgå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland