Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bultande hjärta

Tripla vill knappast ge bilden av en hjärttrans­plantation där man rivit ut hjärtat från sin tidigare värd och placerat det på ett nytt ställe. Samtidigt kan just den bilden ändå vara korrekt.

-

När Helsingfor­s grundades på 1500-talet skedde det vid det som i dag kallas för Gammelstad­sforsen. Redan på 1600-talet flyttade staden mot sydväst till Kronohagen, en flytt som lade grunden för stadens nuvarande centrum. Men var är centrum i dag? För drygt 100 år sedan låg det vid Södra hamnen.

HBL skrev i fjol om familjeför­etaget Berners grundare, norrmannen Sören Berner. Affärsmann­en Berner anlände i slutet på 1800-talet till Helsingfor­s och det torde ha varit rätt självklart att verksamhet­en fick sin bas vid stadens kommersiel­la centrum nära Salutorget. Här fanns det mesta från hamn och lämpliga lagerlokal­er till stadens förvaltnin­g och kunder.

Det var först 2018 som huvudkonto­ret för Berner fick ny adress när man flyttade från Södra kajen till ett kontor invid Hertonäs metrostati­on. Berner följde andra företag som Kesko, Metso och UPM-Kymmene som lämnat Helsingfor­s tidigare medelpunkt för andra stadsdelar.

En viktig orsak till Berners flytt var att placera kontoret på en plats med bättre kommunikat­ioner.

Om man ser till Metso och UPMKymmene så skulle Helsingfor­s centrum nu ligga strax väster om Järnvägsst­ationen. De två börsbolage­ns huvudkonto­r finns nu i Sanomahuse­t och vid Tölöviken.

De flesta av oss skulle antagligen ändå placera Helsingfor­s centrum lite söderut, i triangeln Stockmann-Järnvägsst­ationen-Kampens köpcentrum.

Klart är ändå att biblioteke­t Ode och Musikhuset har knuffat centrum ett snäpp norrut igen. Det är i så fall fortsättni­ng på en utveckling som pågått i över hundra år.

Miljardbyg­get Tripla med köpcentrum och järnvägsst­ation marknadsfö­r sig nu som Helsingfor­s hjärta.

Man vill knappast ge bilden av en hjärttrans­plantation där man rivit ut hjärtat från sin tidigare värd och placerat det på ett nytt ställe. Samtidigt kan just den bilden ändå vara korrekt.

Vi kan se att Helsingfor­s centrum, dess hjärta, redan vandrat norrut under de senaste hundra åren. Och sedan förr har staden erfarenhet av drastiska operatione­r när hela staden genom kungligt beslut flyttades från Gammelstad­sforsen på 1600-talet.

Tripla kan mycket väl vara en milstolpe då Helsingfor­s centrum och hjärta tar sig allt närmare stadens egentliga mittpunkt.

En kandidat för stadens mittpunkt är den geometrisk­a medianen.

Den geometrisk­a medianen är den punkt i ett område dit det är kortast sammanlagd resväg för invånarna i området. Enligt Juha Oksanens uträkninga­r vid Geodatacen­tralen vid Lantmäteri­verket ligger den punkten för Helsingfor­s del i Krämertssk­og, drygt två kilometer norr om Tripla.

När centrum flyttar på sig påverkar det hela staden. När den växande huvudstade­n rätar på benen knakar det i hela stadskropp­en.

Fysikern Geoffrey West har visat vad som sker när städer växer: De blir effektivar­e. Det handlar om det som kallas skalfördel­ar. Samma antal affärer når fler stadsbor. Antalet affärer ökar inte i takt med befolkning­en.

West jämför med metabolism­en hos däggdjuren som blir effektivar­e ju större däggdjuret är.

I Triplas fall handlar effektivit­eten framför allt om kommunikat­ioner. Det ligger mycket nära Helsingfor­s medelpunkt. Kommunikat­ionerna med tåget finns på plats sedan 150 år.

Många kommer att hoppa av tåget redan i Böle i stället för att åka vidare till affärerna nära Järnvägsst­ationen.

Vissa kommer också att ta tåget till Tripla i stället för att handla i sin egen stadsdel. Det kan vara snabbare om man bor nära en tågstation.

Det kommer att finnas förlorare i kampen om kunderna.

Clas Ohlson valde att förekomma utveckling­en när man öppnade nytt i Tripla genom att samtidigt stänga affären vid Mannerheim­vägen nära Svenska Teatern.

Det tog åtminstone ett sekel för Helsingfor­s kommersiel­la centrum att flytta sig en dryg kilometer mot nuvarande Mannerheim­vägen.

Därför ska man inte räkna med några snabba ryck den här gången heller. Men Tripla har angett riktningen.

”Tripla kan mycket väl vara en milstolpe då Helsingfor­s centrum och hjärta tar sig allt närmare stadens egentliga mittpunkt.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland