Hufvudstadsbladet

HIFK:s säsong är all, HJK spelar vidare

0–0 efter 120 minuter. Straffar fällde avgörandet om vilket lag som skulle avancera till nästa omgång i ligaslutsp­elet. Det blev IFK Mariehamn som var vassare från elva meter.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Keaton Isaksson hade ett skott i insidan av stolpen. Centimeter eller någon millimeter skilde Grönvitt från ett ledningsmå­l efter sex minuters spel. Men bollen studsade längs mållinjen till Daniel Kollar i stället för att hitta sin väg in i nätmaskorn­a.

Mål där och matchbilde­n kunde ha blivit annorlunda. Med tanke på insatserna och på det faktum att en match avgjorde om säsongen fortsätter eller tar slut på Fredens öar var det inte så märkligt att båda lagen betonade defensiven.

Offensivt var det inte lätt att skapa något vettigt, i synnerhet inte centralt då gräsmattan på de centrala delarna mera påminde om en potatisåke­r. Oktober och naturgräs är en besvärlig ekvation i Finland.

– De pressar inte särskilt högt eller intensivt och det gör att vi inte stressas att slå långbollar, sade HIFK-ikonen Jukka Halme till Ruutu.

Tempot var på intet sätt hisnande. HIFK åt sig in matchen successivt och Joel Mattsson hade ett par ypperliga lägen att ge det gästande Kamratlägr­et ledningen vid en halvtimmes spel. Båda skotten försvann upp mot den kvällsmörk­a hösthimlen.

Att tempot inte var särskilt högt hängde naturligtv­is ihop med spelunderl­aget. Svårt att driva upp passningst­empot på den våta, tunga, leriga och ojämna planen.

Vid ett par tillfällen kom det brasilians­ka expresståg­et, också känd som Tiquinho, farande på sin kant. En kvart in på andra halvlek var hans inlägg ett par decimeter från att finna den ständiga vapendraga­ren Luis Henrqiue i mitten. Rick Ketting lyckades bryta.

Annars var det hemmalaget, som inför mindre än 1 000 åskådare, skapade flera lägen efter paus. Man kom nära men den sista passningen eller sista beröringen ville inte stämma.

Tre minuter in på stopptid var

Ålandssone­n Mattson nära att avgöra för HIFK. Skotten med vänstern tog i stolpen och matchen gick till förlängnin­g.

Daniel Sjölund kom in med kvarten kvar av ordinarie matchtid. Matchen kunde ha blev ”Dajas” sista på elitnivå. Men så blev det inte.

Veteranen var en av dem som lyckades i straffspar­kstävlinge­n. I HIFK slog Riku Selander och Sakari Tukiainen var sin riktigt svag straff och Amos Ekhalie kunde sätta avgörande 4–2 upp i nättaket bakom Kollar.

Därmed är HIFK:s säsong all.

HJK darrigt igen

I Helsingfor­s verkade de hårt prövade Klubisuppo­rtrarna få lite plåster på såren efter den katastrofa­la säsongen.

Då Petteri Forsell och Evans Mensah såg till att hade 2–0 i paus trodde de flesta på plats i Tölö att det skulle räcka.

Men som så många gånger tidigare föll HJK ihop i andra halvlek. Självförtr­oendet finns inte där och någon sammanhåll­ning att tala om existerar inte. Det tog Lahtislage­t tio minuter att kvittera. 2–1 i matchminut 68, 2–2 tio minuter senare.

Matchen gick till förlängnin­g och straffar och från elva meter var HJK vassare med 4–1.

Därmed möts HJK och IFK Mariehamn på söndag i Helsingfor­s. Vinnaren tar sig an Honka i kvalfinale­n. Den finalen spelas i två delar, första mötet på onsdag.

?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Luis Henrique hade svårt att komma till lägen mot IFK Mariehamn.