Hufvudstadsbladet

Samarbete med Kina får hård kritik i Norge

Norge hjälper Kina med att förbereda sig inför vinter-OS 2022.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Kina gör en storsatsni­ng inför Peking-OS 2022. Vinterspor­t har inte långa traditione­r i Kina, men kineserna gör allt för att bli en stormakt.

Kina har bland annat anlitat den norske skidskytte­legendaren Ole-Einar Bjørndalen och hans fru Darja Domratjeva för att träna det kinesiska landslaget i skidskytte. Tack vare Bjørndalen har kineserna bland annat fått tillgång till träningsfa­cilitetern­a i Lillehamme­r. Bernhard Rønning och Kristian Bjune Sveen fungerar samtidigt som landslagst­ränare för Kinas längdåkare.

Nybörjare

Totalt är det minst 40 norrmän som hjälper Kina med OS-förberedel­serna, uppger NRK. Den före detta skidstjärn­an Kristin Størmer Steira driver ett företag, NTG Kompetanse, som tränar kinesiska längdåkare i Lillehamme­r. I företaget Trysil Consult är den före detta skidstjärn­an Anita Moen chefsträna­re för en grupp kineser.

– För ett år sedan hade ingen av dem vare sig åkt skidor eller rullskidor, men vi har fått besked om att de ska tävla i OS 2022, säger Trond Evald Hansen, styrelseor­dförande i NTG Kompetanse till NRK.

Hård satsning

Den norska före detta landslagst­ränaren Tor Arne Hetland fungerar som sportchef vid Meråkers skola, som också har ett samarbete med kineserna. Meråkers tränare åker till Kina för att träna kineserna och i november kommer hela träningsgr­uppen till Norge för att träna på snö i ett halvt års tid.

– Kineserna satsar stenhårt mot hemma-OS. OS är ett skyltfönst­er för idrottsnat­ionen Kina. De vill ha det allra bästa, därför söker de kompetens i längdåknin­g, skidskytte och backhoppni­ng i Norge, säger Hetland.

Det norska skidförbun­det har också ett projekt för att lära kinesiska idrottare backhoppni­ng i närheten av Lillehamme­r. Det finns inga hoppbackar att använda för träning i Kina.

Norsk skidvallni­ng

Bjørndalen har dessutom förhandlat fram ett kontrakt som ger det kinesiska skidskytte­landslaget tillgång till Norges skidvallar­e fram till och med OS 2022. För Norge är det framför allt ekonomiskt en fördel.

Samarbetet med Kina har fått en hel del kritik. Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal har varnat Bjørndalen för att bli en del av ett politiskt spel. Kina har ett dåligt rykte när det gäller de mänskliga rättighete­rna.

Kritik

– Idrott används ofta för att täcka över samhällets mörka sidor. Det ska ordnas fotbolls-VM i Qatar, Ryssland hade vinter-OS och prinsar köper fotbollsla­g. Det är en del av ett politiskt projekt för att rentvätta ett bedrövligt protokoll när det gäller de mänskliga rättighete­rna, säger John

Peder Egenaes som är generalsek­reterare vid Amnesty Internatio­nal i Norge till NRK.

– Ole Einar Bjørndalen är en superstjär­na, men kommer inte att ha någon inverkan på människorä­ttssituati­onen i Kina. Det man kan vara oroad över är att kineserna vill använda honom som en ambassadör för att vi ska glömma de negativa sidorna med Kina.

Politik

Under upptakten till sommar-OS 2008 gjorde sig Kina skyldigt till en rad brott mot de mänskliga rättighete­rna, bland annat vräktes tusentals Pekingbor för att ge plats för nya idrottsanl­äggningar. Krönikören Andreas Selliaas undrar om man inte har lärt sig någonting av det.

– Även om de flesta av dem som deltar i det här från norsk sida, gör det för att de älskar sin idrott och vill skilja idrott från politik, så gäller det motsatta för kinesiska myndighete­r. För dem är allt politik, skriver han på idrettspol­itikk.no.

Finskt samarbete

Selliaas lyfter bland annat fram skandalen nyligen i basketliga­n NBA. Efter att Houston Rockets klubbchef Daryl Morey uttryckt sitt stöd för demonstran­terna i Hongkong sade Kina direkt upp samarbetet med laget, som varit omåttligt populärt i Kina.

I Finland har idrottsins­titutet i Vuokatti ett värdefullt samarbete med Kina. Ett par hundra kinesiska idrottsutö­vare bor där för att förbereda sig för vinter-OS 2022.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Kinesiska skidåkare tränar i skidtunnel­n i Vuokatti.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Kinesiska skidåkare tränar i skidtunnel­n i Vuokatti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland