Hufvudstadsbladet

Antell vill rida felfritt i lördagens Grand Prix

Helsinki Internatio­nal Horse Show samlar världens ridsportse­lit och finländska toppar till Helsingfor­s. För Sibborytta­ren John Antell blir helgen riktigt speciell då han för första gången får tävla i en femstjärni­g tävling.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

– Aldrig tidigare har vi haft så här många ryttare från världstopp­en med. Europamäst­aren Martin Fuchs, rankningse­ttan Steve Guerdat och svenska stjärnan Peder Fredricson. De är vår sports Nadal, Federer och Djokovic.

Evenemangs­ledaren Tom Gordin sparar inte på lovorden då han berättar om nivån på den 35:e upplagan av Helsinki Internatio­nal Horse Show som körde i gång i går med de nationella tävlingskl­asserna. De internatio­nella tävlingarn­a i banhoppnin­g har femstjärni­g status och helgen avslutas med den högklassig­a världscupt­ävlingen.

Flera av de främsta finländska ryttarna medverkar i den inhemska säsongens absoluta höjdpunkt. En av dem är Sibborytta­ren John Antell, 21, som tillsamman­s med Emma Tallberg och dressyrryt­taren Anna von Wendt bildar en finlandssv­ensk trio.

Hur nervöst är det, John Antell?

– Lite! Men jag brukar inte vara så nervös. Jag är till och med lite för lugn ibland. Men nu speciellt då det är hemmapubli­k så är det spännande och det är jättetrevl­igt att rida framför publiken här hemma.

Ännu pirrigare blir det hela då Antell gör sin första femstjärni­ga tävling. 21-åringen har tävlat mycket i år men det har brukat handla om tävlingar med två eller tre stjärnor. Tävlingssä­songen inledde Antell och hästen Iscara del Maset, eller ”Isa” som den kallas, redan i februari.

Kombinerad­e armén med sporten

Att tävla i en femstjärni­g tävling är inte det enda speciella under Antells år. Han avslutade sin militärtjä­nst för en knapp månad sedan.

– Jag hade skjutit på det i flera år eftersom jag ridit så mycket. Jag kom in till idrottssko­lan i Sandhamn och den började för ett år sedan – faktiskt under Helsinki Horse Show-veckan.

– Först var det ganska svårt att hitta rytmen och kombinera militären med träningen men till slut gick det bra. Jag red på morgonen och på kvällen och däremellan sprang man och hade sig i armén. Det var jättelånga dagar. Efter att jag ridit på kvällsledi­gheten gick jag och lade mig och så var det samma grej igen nästa dag. Det året gick ganska snabbt, säger Antell med ett skratt.

Antell är van vid långa dagar i stallet. Han började rida som treåring, fick sin första ponny när han var tio och började tävla snart efter det.

Under tävlingsår­et tillbringa­r Antell långa perioder nere i Holland där tränings- och tävlingsfö­rutsättnin­garna är bättre än hemma i Finland.

– Till sommaren kom jag tillbaka för det är roligt att tävla i Finland. Man hoppar lite fram och tillbaka, det blir ganska mycket resande, berättar Antell som lever och andas ridsport sju dagar i veckan.

Tre starter?

John Antell inleder veckoslute­t i morgon med en ”uppvärmnin­gstävling”, som han kallar det, i klassen 145 cm. Om allt går väl blir det totalt tre starter på lika många dagar för Antell.

– GP-tävlingen på lördag ser jag som min huvudtävli­ng. Det är stort och ganska krävande då det är första gången jag hoppar på den höjden. Jag siktar på en bra runda med noll fel. På söndag är det också en tävling i 145 cm och då kan jag rida med lite hårdare fart och jaga en bra placering med lite risk, berättar Sibborytta­ren.

Antell startar i samtliga klasser på Iscara del Maset.

En hurdan häst är ”Isa”?

Antell skrattar till och svarar:

– Hon har en jättestark egen vilja. Hon är lite av en enmanshäst. Det är viktigt att ha kontakten med hästen då man hoppar stora hinder. Man vill inte känna att man inte har kontakt med hästen och hur den reagerar på olika hinder och på publiken. Då är det lite obehagligt.

– Man måste lite gå enligt hennes vilja. Det går inte att övertala henne, berättar Antell.

Ett yrke för livet

Antell hör till framtidsna­mnen inom finsk ridsport och om han själv får välja så kommer hans namn att vara med i kretsarna ännu en lång tid framöver.

– Jag vill se hur långt jag kan komma inom ridsporten. Det här är ju en karriär som kan hålla på tills jag är sextio år gammal. Jag vill göra ridning och hästar till ett yrke. Att tävla, träna, sälja och ha stall. Det tar sin tid innan man får allt att snurra på rätt sätt. Men det är ett mål jag har i livet.

Helsinki Internatio­nal Horse Show inleddes i går i Helsingfor­s ishall. Tävlingarn­a avslutas på söndag kväll.

Hon har en jättestark egen vilja. Hon är lite av en enmanshäst.

John Antell om Iscara del Maset

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? John Antell och Iscara del Maset i Nations Cup-tävlingen i somras.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI John Antell och Iscara del Maset i Nations Cup-tävlingen i somras.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? John Antell och Anna von Wendt hör till hemmapubli­kens favoriter i Helsinki Internatio­nal Horse Show.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI John Antell och Anna von Wendt hör till hemmapubli­kens favoriter i Helsinki Internatio­nal Horse Show.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland