Hufvudstadsbladet

Kalla bryter herrdomina­ns: ”Stort erkännande”

Charlotte Kalla har brutit den manliga dominansen bland Sveriges mest omskrivna idrottspro­filer. För första gången på nio år är det damerna först.

- TT

– Ett riktigt stort erkännande, damidrott berör, säger skidstjärn­an.

Sedan 2010 har Retriever, i samarbete med TT, utfört en årlig undersökni­ng kring Sveriges mest omskrivna idrottspro­filer. Topplistan på 20 personer har varit mansdomine­rad.

Fram till i år. För första gången någonsin toppar nämligen en kvinna, skidstjärn­an Charlotte Kalla, listan. Dessutom är det för första gången fler kvinnor än män på topp-20.

– Spontant blir jag givetvis otroligt glad, men också överraskad. Om jag tänker tillbaka på förra säsongen så gick det inte spikrakt och jag hade inte de största framgångar­na. Jag hade inte väntat mig det här. Det är otroligt smickrande att se, säger Charlotte Kalla.

Stafettgul­d höjdpunkt

Den framgångsr­ika 32-åringen, som tagit tre OS-guld och tre VM-guld, har under de senaste nio åren varit en av landets mest offentliga idrottsstj­ärnor. Säsongen 2018–2019 blev däremot inte som hon hade tänkt sig med en elfteplats i totala världscupe­n och utan individuel­l medalj på VM i Seefeld, Österrike, i vintras.

– Det är nog både i med- och i motgång som det intressera­r det svenska folket att läsa om oss. Min fjolårssäs­ong var ett sådant år. Det gick väldigt bra i början och sedan hade jag inte den resan mot VM som jag hade hoppats på, utan det var ganska motigt och mycket osäkerhet, säger Kalla och fortsätter:

– Det visar att vi elitidrott­are också är mänskliga. Den succén som det blev med VM-guldet i svenska damlaget (stafett). Att vi äntligen fick slå Norge och på det sättet, det var riktigt härligt och verkligen säsongens höjdpunkt.

Ibrahimovi­c har dominerat

Medieanaly­sföretaget Retrievers lista brukar präglas av årens stora idrottsmäs­terskap – och har dominerats av herrfotbol­lsprofiler. Anfallsstj­ärnan Zlatan Ibrahimovi­c toppade listan åtta år i rad (2010–2017) innan förbundska­pten Janne Andersson tog över topplaceri­ngen i fjol efter ett framgångsr­ikt herr-VM i Ryssland.

Att det i år i stället är fotbollsda­merna som har tagit över är anmärkning­svärt – men inte speciellt oväntat. Under VM i Frankrike gjorde Sverige stor succé och tog brons. Sex av spelarna, plus förbundska­pten Peter Gerhardsso­n, finns med på årets topp-20. Även samtliga fyra ur skiddamern­as stafettlag som tog VM-guld i Seefeld är med.

– När jag har fått låta det sjunka in ser jag på det för kvinnoidro­tten i stort. Och som ett riktigt stort erkännande, damidrott berör. Det skrivs så pass mycket om damidrotta­re att det nu för första gången är en kvinna överst på listan. Jag tror ju att vi som förebilder är jättevikti­ga för att både inspirera och engagera barn och unga, säger Charlotte Kalla.

”Kvinnornas år”

Jämfört med fjolårets lista, då Kalla var trea, är det tredubbelt så många kvinnor (4 i stället för 12) och hälften så många män (8 i stället för 16) på topp-20.

Under perioden 1 oktober 2018 till 30 september 2019, då undersökni­ngen utfördes, är Kalla omnämnd i 15 904 artiklar. Knappt före fjolårets etta Janne Andersson på 15 062.

– Det har varit kvinnornas år. Fotbollsda­merna har blivit väldigt mediala, det ser vi även om vi kollar på interaktio­ner och engagemang på sociala medier. Och om man tittar på en sådan som Nilla Fischer har hon gått från att vara omnämnd i 3 000 artiklar till 10 000 artiklar. Hon var omskriven tidigare också, men det här har varit extremt, säger Jenny Wikstrand, medieanaly­tiker på Retriever.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT-ARKIV ?? Medieintre­sset för Charlotte Kalla är stort.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT-ARKIV Medieintre­sset för Charlotte Kalla är stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland