Hufvudstadsbladet

Ryska antidopnin­gschefen: Ryssland kan missa flera OS

Ryssland kommer inte att få ställa upp i OS i Tokyo i sommar, och kanske inte heller i vinterOS i Peking 2022. Det säger chefen för Rysslands antidopnin­gslaborato­rium Rusada, Jurij Ganus.

- HBL-TT-AFP

Jurij Ganus säger till AFP att i bästa fall får några ryska idrottare, inbjudna av Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) ställa upp i OS. Så skedde vid vinter-OS i Pyeongchan­g 2018.

– Rysslands OS-trupp kommer att hindras från deltagande till fullo i Tokyo. Jag tror att det också kommer att bli så till spelen i Kina, säger Ganus.

Skälet till att Ryssland sannolikt kommer att stängas av igen av Internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada, och senare även av IOK och internatio­nella idrottsför­bund, är att testdata som lämnats över till Wada har manipulera­ts, uppger Ganus.

Rusadachef­en säger att hans organisati­on inte hade något med datamanipu­lationen att göra eftersom de inte har tillgång till just den databasen. Han tror att det är högt uppsatta personer som har genomfört bedrägerie­t och att manipuleri­ngen gjordes precis innan Wada fick ta del av datan.

För ett år sedan hävde Wada avstängnin­gen av rysk idrott på villkoret att man skulle få ta del av Rusadas data kring dopningste­ster. I januari, senare än man krävt, fick Wadas personal tillgång till laboratori­et och testdatan. Wada har i höst funnit brister och oegentligh­eter i materialet och har bett Ryssland om ett förtydliga­nde.

Jurij Ganus har själv under hösten försökt sätta press på de styrande i rysk idrott och har sagt att de ansvariga för den systematis­ka och statsstödd­a dopningen måste bort. Även idrottsmin­istern Pavel Kolobkov.

– Det som pågår är en tragedi för nuvarande och framtida generation­er av idrottare. Ryssland kan inte fortsätta med sina gamla metoder som har förvärrat dopningskr­isen, säger han.

– Vi måste låta bli att skylla på västvärlde­n, att de försöker sätta press på oss. Ryssland måste städa i sitt eget hus.

 ?? FOTO: AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN ?? Rusadachef­en Jurij Ganus. Arkivbild.
FOTO: AP PHOTO/PAVEL GOLOVKIN Rusadachef­en Jurij Ganus. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland