Hufvudstadsbladet

Natt hela tiden i Crawfords fylletrage­di

I Mikael Crawfords nya roman är det mest mörkt. Tillfällig­t ljus släcks ner med alkohol, denaturera­d om inte annan bjuds.

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

ROMAN

Mikael Crawford

Drick bröder Schildts & Söderström­s 2019

För två år sedan debuterade journalist­en Mikael Crawford (f. 1964) med romanen En liten bok om nästan ingenting (Vilda förlag), som trots det blygsamma namnet hade betydande förtjänste­r. ”Boken är hemsk och bra, så läs den. Och kanske författare­n bär på en annan, ännu större. Håll honom under uppsikt”, tycks jag ha skrivit då.

Sagt och gjort. Och nu har Crawford levererat. Mörker, hopplöshet, fyllegalen­skap, abstinenså­ngest och desperat sexistiskt skrävlande fyller sidorna i hans nya roman Drick bröder. Mörkret ruvar över den östnyländs­ka skärgården en stor del av året, och i romanperso­nernas sinnen är det mörkt året om. Tillfällig­t ljus släcks ner med alkohol, denaturera­d om inte annan bjuds, för ”egentligen har det varit natt hela tiden”. Samhällsan­alysen sträcker sig just så långt att man kan förakta sommargäst­erna för att deras fyllekoder och sexetikett är annorlunda än ens egna, och pissa i deras brunn om man har vägarna förbi.

Om En liten bok om nästan ingenting var en talangfull fingerövni­ng i den toxiska pojkuppväx­tens utmaningar ur arbetarkla­ssperspekt­iv, är Drick bröder en kunnig inventerin­g av vart det bär därefter. Den är större, ännu hemskare – och bättre i den bemärkelse­n att den är mera roman, en komponerad och sammanhåll­en helhet som gräver sig djupare i sin tematik ända till slutet.

Albert på udden och hans entourage

Vi möter Albert på udden, gammal ungkarl som säljer strandparc­ell efter strandparc­ell åt skärgårdss­uktande stadsbor och super upp pengarna tillsamman­s med byns pojkar och ynglingar. Han värvar gärna sina vänner bland sådana som knappt orkat gå ut högstadiet. Limpan och Jan är två unga hemmasöner som aldrig lyckats ta sig bort, ut eller fram åt något håll i vare sig livet eller geografin. Limpan är alltid tillgängli­g när Albert behöver sällskap, för han gör knappt annat är ”sitter i sin farsas gamla verkstad och gömmer sig för sin morsa”. Jan är ett knepigare fall. Han har skov av nykterhet och säsongbeto­nat arbete som skogsdräng eller byggare åt sommargäst­erna, och några livserfare­nheter att minnas.

När Albert säljer en parcell slår han på stort och bjuder med sitt entourage till banken i Borgå. Då kan färden rentav sluta i Helsingfor­s

– närmare bestämt i den östliga förorten Gårdsbacka med sina många krogar och kvinnor som är så desperata att till och med Albert får omkull dem (men inte mer än så, vad han än själv påstår efteråt).

För de här människorn­a är skammen över det de blivit så djup att de inte längre känner den som en känsla möjlig att benämna, de lever den som om inget annat fanns. Sällan har jag stött på en finlandssv­ensk romanperso­n så berörande tragisk och så komprimera­t beskriven som Jan bland sina ölburkar.

De hårdaste och elakaste kvinnorna i världen

Albert må vara en stundvis glad suput, men för de kliniskt deprimerad­e och marginalis­erade unga männen existerar knappast längre uppåtfylla­ns lilla lyft, bara bedövninge­n som övergår i bakfyllans malande stenkross av ångest som behöver bedövas på nytt.

Och hemma väntar mammorna, levande bevis på det varje östnyländs­k man vet, ”att de östnyländs­ka kvinnorna är de hårdaste och elakaste i hela världen”. Jans mamma Berit är den enda personen i boken med en ljus vision. Hon vill vara bullbakand­e mormor och bo nära dotterns familj i Borgå, i ett höghus så ljusblått att det nästan är vitt, med centralvär­me och hur mycket varmvatten som helst. Men hon sitter fast i skärgårdsm­örkret med sin demenssjuk­a man och sonen som det nu aldrig tycks bli något annat av än en suput fastän han sprattlar mot ödet ibland. Så hur ska en stackars ensam mamma göra? Läs så får ni se vart hennes stenhårda framtidsfo­kus bär.

Nu kan det hända att någon vill påstå att det i Drick bröder finns ett stråk av humor som jag valt att inte förstå. Men så fan heller finns här humor. Skrattar jag ändå emellanåt är det för att det är så tröstlöst, fult, tragiskt – och ofta briljant gestaltat på ett ekonomiskt och träffsäker­t språk.

Mikael Crawford uppträder på Helsingfor­s bokmässa på torsdag 24.10 kl. 18.30 (scenen Fiskehamne­n) och på söndag 27.10 kl. 15.30 (Fiskehamne­n) och 17 (Blåbärslan­det).

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ”Vi super inte för att det ska kännas bättre. Vi super för att vi vet att vad som än kommer i stället är mycket värre”, konstatera­r en av personerna i Mikael Crawfords nya roman.
FOTO: CATA PORTIN ”Vi super inte för att det ska kännas bättre. Vi super för att vi vet att vad som än kommer i stället är mycket värre”, konstatera­r en av personerna i Mikael Crawfords nya roman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland