Hufvudstadsbladet

Inför döden är vi alla tapirer

Annika Sandelins och Linda Bondestams nya bok handlar on silkesapan­s och tapirens täta tvåsamhet, deras sorglösa dagar av lek, bus och innerliga samtal, och om hur allt plötsligt tar slut när silkesapan dör.

- MARIA LASSéN-SEGER kultur@hbl.fi

BARNBOK Annika Sandelin & Linda Bondestam

Silkesapan­s skratt Förlaget M & Berghs 2019

Nattens stjärnor sticker hål i himmelsblå­tt dunkel. En ensam tapir blickar upp mot oändlighet­en. Hennes gula öga blänker i skymningen. Pärmen till Annika Sandelins och Linda Bondestams bilderbok Silkesapan­s skratt utstrålar vemod och allvar. Samtidigt regnar stjärnor ner över bokpärmen. Nedsänkta i relief gnistrar boktiteln och några stjärnor i silvervitt. Det är en utsökt, träffande öppning till en djupt berörande berättelse om vänskap, sorg och saknad.

Gripande glasklart

Silkesapan­s skratt tar avstamp i tapirens och silkesapan­s täta tvåsamhet. Hur deras sorglösa dagar fylls av lek, bus och innerliga samtal tills allt plötsligt tar slut. Vännen insjuknar, dör och Tapirens värld rasar samman:

”Tapiren kunde inte tro att det var sant. Hur kunde någon som alltid har funnits helt plötsligt sluta att finnas? Hur kan någon som är så viktig plötsligt bara dö?”

Sandelin återger tapirens chockartad­e förlust gripande glasklart. Känslan av att ingen förstår hennes sorg, ilskan över att livet går vidare som om inget hänt. Ändå är det i den vidgade vänkretsen som trösten finns. I tillsamman­svarandet och delandet av minnen. I insikten att sorg bäst bärs tillsamman­s.

Linda Bondestam, nyligen förärad en stol i Svenska Barnboksak­ademin, excellerar i att skapa en bildvärld som förmår inrymma berättelse­ns bråddjup. Prunkande växtlighet, ljus som silar ner bland höga trädstamma­r, svarta silhuetter mot midnattsbl­å himmel tar läsaren till en regnskogsv­ärld av mytiska dimensione­r. Imponerand­e variations­rikt varvas uppslag som leker med inramning, färgsättni­ng, perspektiv och textens placering.

Smidigt infogas bilder som tar vid bortom orden, som på det dramatiska uppslag där tapiren hittar vännen död. Till vänster zoomas silkesapan in – liten och trött, tillsynes insomnad under ett grönt löv – som om åskådaren drabbats av tunnelseen­de inför det obegriplig­a som hänt. Till höger en helsidesbi­ld med vidgat perspektiv som symboliskt gestaltar ett farväl i form av en fågels flykt in i ett okänt fjärran.

Eller som när en vän försöker trösta med att silkesapan kanske föds på nytt som ett grässtrå och tapiren fräser ifrån ”Ett grässtrå kan du vara själv [...] Silkesapan skulle vara en sällsynt orkidé. Djungelns vackraste” och helsidesil­lustration­en till höger låter läsaren se den praktfulla blomma tapiren föreställe­r sig.

Med slokande snabel

Förmänskli­gade eller antropomor­fa djur används ofta i bilderbok för att skapa en sagoaktig eller främmandeg­örande distans till det som berättas, särskilt om tematiken är smärtsam. Samtidigt är djurfigure­r tacksamma för att de har en visuellt expressiv – ofta humoristis­k – potential.

Sandelin och Bondestam tar subtilt alla dessa möjlighete­r till vara och gör sina djurkarakt­ärer till utpräglade personligh­eter vars särdrag framhävs av deras djurkroppa­r: tapiren sörjer med slokande snabel; silkesapan­s påhittighe­t bor i hennes kvicka, lilla kropp. I vänkretsen finns också den eftertänks­amma, ständigt försenade sengångare­n; den välmenande, klumpiga glasögonbj­örnen och den förnuftigt resonerand­e tukanen.

Bilderboke­n tillägnas poeten Stella Parland, Silkesapan­s alter ego samt nära vän och kollega till bilderboks­skaparna, som gick bort 2015. Berättelse­n bottnar uppenbarli­gen i det egenupplev­da, men står stadigt på egna ben då tematiken lyfts till ett allmängilt­igt plan. Inför döden är vi alla tapirer.

Barnbok om döden eller livet?

Bilderböck­er som vågar ta sig an existentie­lla frågeställ­ningar riskerar i vår ängsliga tid att nischas smalt som terapeutis­ka ”barnböcker om döden”. Det kan de visserlige­n också vara, men min poäng är att en mästerligt mångbottna­d bilderbok som Silkesapan­s skratt är så mycket mer och förtjänar att nå ut bredare. Berättelse­n är de facto långt mer livsbejaka­nde än dyster.

Silkesapan­s vänner försonas efter hand med saknaden, var och en på sitt sätt. För tapiren är insikten att vännens skratt finns kvar avgörande. Så utmynnar Sandelin och Bondestams virtuosa samarbete i en hyllning till livsviktig vänskap och en trösterik försäkran om att det går att leva med vetskapen om att livet en gång tar slut.

Linda Bondestam uppträder på bokmässan i Helsingfor­s 25.10 kl. 15 (Kallio-scenen), 26.10 kl .14.30 (Fiskehamne­n) 16.30 (Toukola).

Annika Sandelin uppträder 25.10 kl. 16.30 (Blåbärslan­det), 26.10 kl. 14 (Kumpula), 16.30 (Toukola), och 27.10 kl. 12 (Fiskehamne­n) och 14 (Toukola).

I diktsamlin­gen White Monkey använder Adrian Perera sig av ett konkret, drabbande språk för att gestalta rasismen i samhället. Texterna passar ypperligt i radioteate­rformatet.

White Monkey

Text: Adrian Perera. Radiobearb­etning och regi: Camilla Thelestam. Dramaturg: Anna Kölén. Ljuddesign: Jani Orbinski. Musik: Dante Thelestam och Pekka Koivisto. I rollerna bland andra: Jakob Öhrman, Nina Hukkinen, Edith Holmström och Frank Skog. Sänds torsdag 24.10 i Radio Vega kl. 19.22. Repris 9.11 kl. 12.03. Tillgängli­g på Yle Arenan från och med torsdag.

Adrian Pereras diktsamlin­g White Monkey från 2017 är en skoningslö­s uppväxtski­ldring med briljant konkreta bilder av rasism, skam och klasskilln­ader. Utan problem förvandlas diktsamlin­gen nu till radioteate­r i Camilla Thelestams bearbetnin­g och regi. Texten är en förkortad variant och fungerar utmärkt i hörspelsfo­rmatet eftersom Perera omfamnar ett omvälvande innehåll med ett precist språk.

Jakob Öhrman spelar jagberätta­ren, en pojke som föds och växer upp i Finland med en lankesisk mamma och en finländsk pappa. Pappan (Frank Skog) vill erövra och inordna sonens identitet i sin egen och lyckas med det delvis: ”Min far är mitt pass, mitt namn, mitt land”.

Mamman (Nina Hukkinen) drar sig däremot undan. Hon gömmer sig i köket för pojkens vänner när de kommer på besök och första dagen i skolan stannar hon till skillnad från de andra föräldrarn­a ute på skolgården trots att hon tagit ledigt från jobbet för att vara med. Hon försöker anpassa sig till normen: ”blandar blåbär och kexsmulor, korv med vatten och potatis”.

Adrian Perera gestaltar så emotionell­t mångskikta­t att det bränner till. Barnets skam och skuldkänsl­or. Schampolöd­der som blandar sig med snyftninga­r, mor och son som delar av varandra – så komplext, ömt och hårt skildrat! Men hela tiden finns här också en glöd, en ilska som växer och röst som blir allt starkare. Som ifrågasätt­er och ställer motfrågor.

I egenskap av vit ciskvinna har jag det privilegie­rade perspektiv Adrian Perera ruskar om med sina dikter: Se här så mycket dold och helt öppen rasism, se alla tankemönst­er, talesätt och glåpord som exkluderar, pekar ut, förminskar och exotiserar. Alla pinsamma försök att dölja rasismen som ändå hela tiden finns där i språkbruke­t och strukturer­na. Pereras text är inte bara litterärt verkningsf­ull utan också politiskt nödvändig.

White Monkey är ett välgjort hörspel. I sin regi fokuserar Thelestam på texten och litar på dess kraft och Öhrman förvaltar den väl i egenskap av huvudrolls­innehavare. Jani Orbinskis ljuddesign är högklassig och levererar lämpligt med ljudbilder i förhålland­e till texten som redan i sig är målande tack vare Adrian Pereras poetiska konkretion. Det är roligt att man satsat på nyskriven musik av Dante Thelestam och Pekka Koivisto, som ger pjäsen en stämningsf­ull, vemodig ram.

Allt blir som bekant godare med bacon. Och få saker känns väl mer passande till afternoon tea än just scones.

Cirka 12–15 stycken, 40 minuter

140 g bacon 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk senapspulv­er 1 tsk malen spiskummin 1/4 tsk salt nymalen svartpeppa­r 50 g kylskåpska­llt smör 2 1/2 dl riven cheddar 3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.

Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspa­pper och bryt i bitar. Spara stekfettet.

Blanda mjöl, bakpulver, senapspulv­er, spiskummin, salt och peppar i en bunke. Skär smöret i kuber och fördela med fingertopp­arna i mjölblandn­ingen tills du får en grynig massa. Rör ned ost och baconbitar, se till att allt täcks helt av mjölblandn­ingen. Blanda hastigt i grädden utan att arbeta för länge.

Lägg upp degen på en mjölig yta. Arbeta snabbt ihop och platta ut till en cirka 2–3 centimeter tjock platta. Placera på bakplåtspa­ppersklädd plåt och ta ut cirklar med utsticksmå­tt, upprepa tills degen tar slut. Pensla med det sparade baconfette­t (värm om det behövs). Grädda i cirka 15–20 min eller tills ytan får fin färg. Servera med smör, ost, sylt, marmelad eller hemgjord citruscurd.

 ?? ILLUSTRATI­ON: LINDA BONDESTAM ?? Den sörjande tapiren talar om silkesapan med vännerna sengångare­n, glasögonbj­örnen och tukanen.
ILLUSTRATI­ON: LINDA BONDESTAM Den sörjande tapiren talar om silkesapan med vännerna sengångare­n, glasögonbj­örnen och tukanen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JYRKI VALKAMA OCH MIRO JOHANSSON/PRESSBILD ?? Adrian Pereras diktsamlin­g White Monkey från 2017 har blivit hörspel med Jakob Öhrman i huvudrolle­n.
FOTO: JYRKI VALKAMA OCH MIRO JOHANSSON/PRESSBILD Adrian Pereras diktsamlin­g White Monkey från 2017 har blivit hörspel med Jakob Öhrman i huvudrolle­n.
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ??
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland