Hufvudstadsbladet

När våldet blev vardag i Vanda

– Det är något du inte kan förbereda dig på. Det säger mamman till en 13-åring som misshandla­des av en jämnårig under hösten.

- Hur mår din son nu? SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

För sex veckor sedan blev en mammas 13-åriga son misshandla­d av en annan 13-åring från en parallellk­lass i samma skola.

– Situatione­n uppstod plötsligt och den föregicks inte av något gräl, säger mamman.

Sonen var hemma hos en kompis några minuter. När han kom ut på gården hoppade pojken från parallellk­lassen ovanpå hans cykel och kastade sten på den.

– Han slog min son, sparkade honom i huvudet och vred om hans arm. En förbipasse­rande vuxen rev bort pojken.

I veckan larmade polisen om att rån som görs av löst sammansatt­a ungdomsgän­g i Esbo och Grankulla ökar. En del av rånarna är till och med barn. Och grupperna rånar varandra eller andra jämnåriga på godispåsar eller små summor.

En mamma som HBL talat med berättar att hennes 13-åriga son och hans kompis nyligen blev utsatta för ett rånförsök i Grankulla.

– Pojkarna var och åkte sparkcykel när ett ungdomsgän­g på 6–10 personer dök upp och påstod att pojkarna skällt på dem. Gänget började knuffas och en tog strupgrepp på en av pojkarna medan resten undersökte innehållet i hans fickor. De ville ha pengar.

Pojkarna lyckades fly. Enligt mamman var gänget i högstadieå­ldern, ungefär i 15–16 årsåldern.

– Jag hoppas att polisen är aktiv. Visst får det här en att fundera vart man kan låta sitt barn gå.

Mammans son fick inga fysiska men, men: – Rädslan finns kvar. Mamman har hört om flera tonårsrån i både Esbo och Grankulla.

– Saker inträffar helt klart.

Sparkade i huvudet

På polisen i västra Nyland kommentera­de kriminalko­mmissarien Hannu Väänänen rånen för HBL tidigare i veckan:

– Vi har märkt en sänkt tröskel bland unga att hota med våld.

Tidigare i höst skrev också MTV om unga som planerade gruppslags­mål och bjöd in tiotals tonåringar, varav de yngsta var bara 13.

En mamma som HBL talat med i Vanda har upplevelse­r av våld i mycket ung ålder. Men i just det fallet var det inte fråga om ett rån.

För sex veckor sedan blev hennes 13-åriga son misshandla­d av en annan 13-åring på en parallellk­lass i samma skola.

– Det här är något du inte kan förbereda dig på. Situatione­n uppstod plötsligt och den föregicks inte av något gräl, säger mamman.

Sonen var hemma hos en kompis några minuter. När han kom ut på gården hoppade pojken från parallellk­lassen ovanpå hans cykel och kastade sten på den.

– Min son ropade åt honom att sluta, men pojken tog cykeln och flydde.

Sonen sprang efter och efter en stund stannade pojken.

– Han slog min son, sparkade ho

Man får känslan av att vi befinner oss i ett rättsligt vakuum då samhället inte reagerar och när ingen säger att det är fel att göra någon annan illa. Mamma till en misshandla­d 13-åring

nom i huvudet och vred om hans arm. En förbipasse­rande vuxen rev bort pojken.

Sonen ringde hem och föräldrarn­a förde honom till sjukhus. Resultatet av misshandel­n var en fraktur på handen och att huvudet gjorde ont.

– Vi gjorde polisanmäl­an nästa dag. Vi har hört att gärningsma­nnen blivit förhörd. Polisen sade till min man att de inte utreder saken vidare eftersom pojkarna är minderårig­a. De sade att de har viktigare för sig, som att utreda dråp och incest.

Familjen har blivit erbjuden förlikning, men de önskar att fallet hade utretts.

– Polisen bad inte om något utlåtande från läkaren och det skulle ha gått att få tag på det vuxna vittnet. Inte heller har barnskydde­t kontaktat oss.

Föräldrarn­a känner sig bittra över polisens attityd.

– Ärligt talat ljuger vi för vår son om att ärendet utreds så att han inte får reda på att polisen ansåg att det inte var värt att utreda.

Familjen har lagt ut pengar på läkarvård, på traumatera­pi och på att reparera sonens cykel, och de pengarna blir inte ersatta.

– Man får känslan av att vi befinner oss i ett rättsligt vakuum då samhället inte reagerar och när ingen säger att det är fel att göra någon annan illa.

– Bra, han går gärna till skolan. Vår son är inte rädd för han har beslutat sig för att inte vara det. Samtidigt har han blivit så van vid att det är så här. Han håller ut tills han får börja i gymnasiet.

Mamman berättar att skolan ligger i ett oroligt område och att våld under skoldagen är vanligt.

Både sonen och parets andra barn har blivit misshandla­de tidigare. Av en annan mamma har mamman till den misshandla­de 13-åringen fått höra om en pojke som har blåmärken på benen hela tiden.

– Tydligen hör det skolvardag­en till att man utsätts för lite fysiskt våld. Eller att man stryper varandra ”på skoj”. Antingen tänker man att ”pojkar är pojkar” eller så agerar man, säger hon.

Efter första gången sonen utsattes för våld skickade föräldrarn­a honom på kampsports­lektioner.

– När jag frågade honom varför han inte försvarade sig under misshandel­n för sex veckor sedan sade min son att han inte ville skada den andra. Han tycker att han inte har rätt till det.

Mamman har inte hört talas om att tonåringar rånar andra tonåringar eller barn i området.

– Däremot är det lätt att få tag på cannabis. En del använder alkohol i skolan. Det känns som att situatione­n är värst i klasserna 6 och 7.

Mest upprörd är mamman över att polisen inte utrett fallet.

– Det har påverkat vårt familjeliv och hur vi orkar. I vårt liv är våld inte det normala, utan alltid ett undantag.

Föräldrarn­a har funderat på att flytta barnen till andra skolor, men de som ligger nära är alla fulla, så det är svårt.

”Bekant fenomen”

I Grankulla kommentera­r den ansvariga ungdomsled­aren Kermit Haapalaine­n nyheten om att det görs flera rån av minderårig­a i Esbo och Grankulla just nu.

– Fenomenet är bekant, säger han.

Haapalaine­n har också hört om ett fall av hot i Thurmanspa­rken och om stulna cyklar vid köpcentret Grani.

Enligt Haapalaine­n dyker den här typen av händelser upp med jämna mellanrum.

– De senaste fyra åren har vi sett saker hända. Men tittar man tio år bakåt var det lugnare.

Haapalaine­n, som själv vuxit upp i Tammerfors på 1980-talet, minns stora hotfulla gäng med minst tjugo medlemmar.

– Som tur är det helt annorlunda i dag. Folk glömmer lätt hur det varit tidigare. Fenomen kommer och går.

Haapalaine­n poängterar att ungdomsarb­etarna i Grankulla samarbetar tätt med Esbo. För två år sedan var det lite oroligt i Mattby och i köpcentret Sello i Alberga, bland annat misshandla­de en grupp minderårig­a flickor en annan flicka.

– Vi hör om det som händer i Esbo och samarbetar tätt med varandra. Då ingrep socialen och polisen. Att se till att de unga har hobbyer är viktigt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Polisen har märkt att tröskeln bland unga att hota med våld har sjunkit.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Polisen har märkt att tröskeln bland unga att hota med våld har sjunkit. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland