Hufvudstadsbladet

Åland utreder stoppad nätröstnin­g

Experter varnar för säkerhetsr­isker med internetrö­stning

- Borde ni ha börjat tidigare? JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Det åländska valet skulle bli historiskt då 1492 utlandsbos­atta ålänningar hade rätt att rösta via internet.

– Vi hade förberett internetrö­stningen mycket noga under flera år, och haft tät kontakt med både forskare, valadminis­tratörer och leverantör­er på många håll, säger Casper Wrede, valadminis­tratör på Åland.

Ändå gick det fel och röstningen inställdes några timmar innan den skulle inledas. Vad som hände ska nu utredas. Det gällde i stället att samla in utlandsrös­terna via brev på kort varsel. Bland annat Ålandsbank­ens kontor i Stockholm tog emot valsedlar för att vinna tid, eftersom post från Sverige annars går som utlandspos­t och dirigeras via Köpenhamn. Ett trettiotal brevröster kom in den vägen.

– Den siffran säger inte så mycket, vi sammanstäl­ler fortfarand­e hur många brevröster vi fick in. I varje val finns brevröster som kommer för sent, säger Wrede.

Valdeltaga­ndet på Åland blev 69,7 procent. Centern var den stora vinnaren. Partiet, som tidigare suttit i opposition, lovar nu bland annat att riva upp kommunrefo­rmen och börja utreda ett tunnelbygg­e till Föglö.

Valresulta­tet på Åland fastställd­es i går. Den inställda internetrö­stningen kan ändå leda till att resultatet överklagas. – Det som hände har aldrig prövats juridiskt tidigare, men det var lagligt att stoppa röstningen, säger valadminis­tratören Casper Wrede.

I vårens riksdagsva­l kunde man för första gången rösta per brev. På Åland har brevröstni­ng funnits i över 30 år. På samma sätt skulle ålänningar­na gå i bräschen med att införa internetrö­stning i höstens lagtings- och kommunalva­l, trots att man i en omfattande utredning på riksnivå 2017 kom fram till att en elektronis­k röstning är förknippad med alltför många risker.

– I slutet av 90-talet hade vi en modern framåtrikt­ad politiker som ville utreda internetrö­stning på Åland. Men det var för tidigt, det fanns inga färdiga system då, berättar Casper Wrede, valadminis­tratör på Åland.

Tjugo år senare ansåg man tiden vara mogen, och hösten 2018 röstade lagtinget igenom en ny vallag som stegvis inför internetrö­stning i åländsk politik. I valet 2019 skulle internetrö­stningen gälla alla ålänningar bosatta utanför Åland som har hembygdsrä­tt och därmed rösträtt i lagtingsva­let. I valen 2023 skulle alla ålänningar rösta via internet.

Ett kontrakt skrevs med företaget Scytl som levererade både systemet och själva servicen. Tester gjordes hela sommaren. Ännu ett dygn före första röstningsd­agen genomförde­s en ceremoni där de fem digitala nycklarna till den elektronis­ka valurnan delades ut.

Men samma kväll avblåstes alltihop. Vad hände?

”Det värsta under min tid”

Casper Wrede tar emot på landskapsr­egeringen, ungefär en vecka efter att han mött medierna i exakt samma rum för att berätta att internetrö­stningen är inställd.

– Jag beklagade det som skett, men meddelade sedan att jag inte svarar på frågor under resten av dagen. Det var väldigt hektiskt och många besvikna väljare hörde av sig.

Nu gällde det att snabbt komma fram med nya lösningar för att kompensera för den uteblivna internetrö­stningen.

Föräldrar reste i väg till sina utlandsstu­derande barn för att hämta deras rösthandli­ngar, Sveriges konsul föreslog att han skulle ta emot valsedlar till sin privata postbox i Stockholm eftersom de annars inte hade hunnit i tid.

Ålandsbank­en involverad­es. Både gränsbevak­ningen och sjöbevakni­ngen tillkallad­es och taxibåtar förvarnade­s. 1 492 röster stod på spel.

I dag har Casper Wrede två saker han vill klargöra.

– Att det gick som det gick var beklagligt, men inte olagligt. Internetrö­stning är den enda form av röstning som går att stoppa mitt i. Och: – Det fanns inga brister i systemet, det var bara saker som inte hade hunnit testas.

– Leverantör­en är pålitlig och har lång erfarenhet av valsystem. Vi fick de sista testresult­aten samma vecka och trodde ännu att allt skulle hinna gås igenom. Det som ingen kunnat testa tidigare var kopplingen till den finländska identifier­ingstjänst­en Suomi.fi. Men kvällen innan insåg vi att det finns för stora risker.

Är det här det värsta som hänt dig under dina år som valadminis­tratör på Åland? – Jo, det kan man säga.

Wrede har ändå upplevt en liknande situation tidigare. I kommunalva­let 2008 testade man e-röstning i tre kommuner i Finland: Grankulla, Vichtis och Högfors. Då var Wrede på plats i Grankulla för att följa röstningen.

– I något skede insåg man att antalet röster inte stämde med andelen som röstat. Det är nog ingenting en valmyndigh­et tycker är trevligt.

Röstningen måste ogiltigför­klaras och valet togs om i de tre kommunerna. I det åländska valet har ingen ännu överklagat valresulta­tet, men Wrede är noggrann med att påpeka att inget fel begåtts.

– Beslutet var enligt lagen, men hur åtgärden bedöms är inte vårt avgörande.

– Jag känner bara till att valresulta­tet överklagat­s en gång tidigare och det var på 30-talet.

Landskapsr­egeringen ska nu tillsätta en utredning om den inställda internetrö­stningen.

Stora utmaningar

År 2016 tillsatte Sipiläs regering en parlamenta­risk arbetsgrup­p som utredde internetrö­stning i Finland. Bedömninge­n då blev att riskerna är för stora.

Sami Lehtonen, specialfor­skare vid VTT, säger att det för tillfället inte finns några planer på att testa internetrö­stning i val.

– Sedan utredninge­n har regeringen inte fört frågan vidare.

Det svåraste är att kontroller­a att ingen utsätts för påtrycknin­g utifrån.

– Då det gäller personval finns det alltid folk som har ett intresse i hur man ska rösta, säger Lehtonen.

För att förebygga det har man bland annat gjort det möjligt att rösta flera gånger via internet. Endast den sista rösten räknas.

– Ett annat problem är att även om systemet tekniskt skulle fungera klanderfri­tt, så måste det vara klart för alla hur man röstar. Det kan du inte garantera. Med papper och penna och valfunktio­närer bredvid är det lättare.

Den största utmaningen är ändå förtroende­t, menar Lehtonen.

– Folk måste kunna lita på att deras röst räknas. Hur väl man litar på ett elektronis­kt system går inte att uppskatta på förhand, och det kan vara avgörande.

Lehtonen är ändå inte emot internetrö­stning, men tycker det kunde användas i sakfrågor i stället för personval eftersom intresset att påverka resultatet då är mindre.

– I Schweiz där de har direktdemo­krati röstar man ofta på frågor via internet. Det blir både svårt och dyrt att manipulera resultatet om det hela tiden röstas om något.

 ?? FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM/NYA åLAND-SPT ?? Höstens val på Åland skulle bli historiskt eftersom man som första valinstans i Finland skulle genomföra en elektronis­k röstning. – Vi har många ålänningar utomlands som hade gynnats av internetrö­stning, säger Casper Wrede.
FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM/NYA åLAND-SPT Höstens val på Åland skulle bli historiskt eftersom man som första valinstans i Finland skulle genomföra en elektronis­k röstning. – Vi har många ålänningar utomlands som hade gynnats av internetrö­stning, säger Casper Wrede.
 ?? FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM/NYA ÅLAND-SPT ?? Centern var den stora vinnaren i lagtingsva­let på Åland. Partiet, som tidigare suttit i opposition, lovar nu bland annat att riva upp kommunrefo­rmen och börja utreda ett tunnelbygg­e till Föglö.
FOTO: JOAKIM HOLMSTRöM/NYA ÅLAND-SPT Centern var den stora vinnaren i lagtingsva­let på Åland. Partiet, som tidigare suttit i opposition, lovar nu bland annat att riva upp kommunrefo­rmen och börja utreda ett tunnelbygg­e till Föglö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland