Hufvudstadsbladet

HIFK överträffa­de förväntnin­garna

En stolpträff från ett tredje Helsingfor­sderby. Att strafförlu­sten i Mariehamn grämer förstår alla. Samtidigt kan spelare, tränare och ledare inom Kamraterna blicka tillbaka på en säsong med vetskapen om att det här faktiskt gick väldigt bra.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

HIFK har haft en lyckad säsong, inte minst tack vare de nya tränarna, den nya sportchefe­n och de nya ägarna. De kinesiska ägarna ger laget en möjlighet att satsa för nästa säsong.

HIFK var oerhört nederlagst­ippat inför säsongen. Underteckn­ad hörde till dem som trodde på nedflyttni­ng. Borde ha lyssnat på tränare Thodesen då han inför säsongen sade att HIFK nog är bättre än de flesta anar. Den sympatiske norrmannen hade rätt.

Tack vare en urstark hemmaform, bara silverlage­t Inter kunde matcha de stjärnpryd­da i den statistike­n, säkrade HIFK i ett väldigt tidigt skede nytt kontrakt. Hade det inte varit för en liten formsvacka och vissa skadeprobl­em under slutet av grundserie­n hade HIFK spelat i övre slutserien.

Att laget över huvud taget kom så nära får tillskriva­s tränare Thodesen och assistente­n Teemu Kankkunen, sportchefe­n Mika Lönnström, fansen och de nya ägarna. De nya ägarna med kinesen Lucas Jin Chang i spetsen skapade inte särskilt stor oro inom truppen eller organisati­onen utan lät på det stora hela spelare och tränare fokusera på det väsentliga.

Sportchef Lönnström gjorde ett styvt jobb då han med rätt ringa medel fick ett så pass slagkrafti­gt lag på benen. Intressant att se hur hans roll förändras, utvecklas eller förminskas under vintern. Ingen, möjligen med undantag för den allra innersta kretsen, vet vad herr Chang har för planer för klubben.

Changs intressen är först och främst ekonomiska. Det sportsliga kommer som god tvåa i hans interna rankning då fina resultat oftast förbättrar chansen att avyttra spelare till andra klubbar och länder. Och just i spelartraf­ik ligger Changs kärnverksa­mhet.

Vad som händer under den långa vintern återstår att se. En luftbro från och via danska Vejle, som han också äger, är mardrömssc­enariot för vänner av den anrika klubben.

Med Chang kommer i bästa fall de ekonomiska muskler klubben behöver för att spetsa till truppen. Bredd behövs också. Att det går att skapa fungerande helheter med begränsade resurser var HIFK år 2019 ett ypperligt bevis på. Att det går att skapa icke-fungerande helheter med stora resurser var lokalkonku­rrenten HJK ett rätt sorgligt bevis på. Pengar är inte saliggöran­de men underlätta­r, i synnerhet om de används på rätt sätt.

I nuläget har HIFK kontrakt för nästa säsong med målvakten Origi, backarna Patronen, Selander, Sesay, Hing-Glover, Palmasto, mittfältar­na Bäckman, Gela, Halme, Toró, Haglund samt anfallarna Sharza, Saira, Tiquinho samt Larsson. Patronens roll inom klubben blir dessutom större då han också ska fungera som utveckling­schef.

Av nuvarande spelare borde klubben göra allt i sin makt för att förlänga med mittbacken Tero Mäntylä och anfallaren Luis Henrique. Också mittbacken Tuukka Andberg vore smart att behålla. Samma sak för Joel Mattsson på mitten.

28-årige Mäntylä var så pass bra och har rätt sorts cv för att också större klubbar kan tänkas vara intressera­de. Den 21-årige Luis Henrique lär sticka hem till solen i Rio de Janeiro så snabbt som möjligt för att ladda batteriern­a och se över sina möjlighete­r. Den trevliga och utåtriktad­e brassen gjorde väl ifrån sig i HIFK. 21 år gammal och utan kontrakt är han en klassisk låg risk-hög belöning-chansning för vilken klubb som helst. Med tanke på de begränsnin­gar HIFK trots allt har då det gäller att betala ut konkurrens­kraftiga löner är det ingen högoddsare om brassen inte ansluter till laget efter semestern.

Själv har brassen sagt sig stortrivas i Helsingfor­s och aviserat en fortsättni­ng i klubben. Men saker och ting kan som bekant förändras rätt snabbt.

Tränare Thodesens framtid är också osäker även om han tidigare i veckan i denna tidning sade att en fortsättni­ng i klubben är sannolik.

Norrmannen gjorde ett styvt jobb då han på kort tid lyckades skapa en taktik som bar frukt. Den höga pressen och förmågan att få motståndar­na att köra fast centralt fungerade för det mesta.

Vore naturligtv­is oerhört intressant att se vad Thodesen kunde skapa om han fick en hel försäsong på sig och samtidigt möjlighete­n att lägga in önskemål då det gäller nyförvärv.

Kontaktnät­et i Norge är brett och även om den finska ligan inte kan tävla i löner med Tippeligan finns det naturligtv­is spelare som kan tänkas vara intressera­de av att spela och träna i en ny miljö under en tränare de känner till.

Norrmannen gjorde ett styvt jobb då han på kort tid lyckades skapa en taktik som bar frukt. Den höga pressen och förmågan att få motståndar­na att köra fast centralt fungerade för det mesta.

Jonas von Wendt

reporter

 ?? FOTO: CATA PORTIN
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: CATA PORTIN FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? Tero Mäntylä och Hannu Patronen bildade under säsongen ett utmärkt mittbacksp­ar. Patronen fortsätter medan Mäntyläs kontrakt går ut vid årsskiftet.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ Tero Mäntylä och Hannu Patronen bildade under säsongen ett utmärkt mittbacksp­ar. Patronen fortsätter medan Mäntyläs kontrakt går ut vid årsskiftet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland