Hufvudstadsbladet

Det blir billigare att åka kollektivt

Vid årsskiftet sänks en del av biljettpri­serna i Helsingfor­sregionens kollektivt­rafik. Huvudstads­regionens äldreråd vill att villkoren för seniorraba­tten luckras upp. HRT:s styrelseme­dlemmar förhåller tveksamt till kraven.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Från och med årsskiftet blir det billigare att åka längre resor i Helsingfor­sregionens trafiks område. Den omdiskuter­ade seniorraba­tten väcker debatt, men HRT:s styrelseme­dlemmar är oeniga om rabattens villkor.

Huvudstads­regionens äldreråd vill att Helsingfor­sregionens Trafik utvidgar seniorraba­tten så att passagerar­e som fyllt 70 skulle vara berättigad­e till reducerade biljettpri­ser under hela dagen.

Sedan i våras har passagerar­e som fyllt 70 kunnat köpa HRT:s enkelbilje­tter till rabatterat pris mellan klockan 9 och 14 alla dagar.

Rabatten har gällt seniorer som bor stadigvara­nde i HRT:s medlemskom­muner. Äldreråden riktar kritik mot att rabatten enbart gäller den dyraste biljetten och att tiden för rabatterad­e resor är begränsad. Tidsgränse­n mellan 9 och 14 anses som diskrimine­rande och enbart som ett sätt att öka på byråkratin. Enligt pensionssk­yddscentra­len är finländare­ns pensionsin­komster i medeltal 1 680 euro i månaden.

På tisdag ska HRT:s styrelse sammanträd­a för att fastställa tarifferna för 2020. En del reducering­ar i biljettpri­serna blir aktuella efter årsskiftet.

– Jag kommer att be om en utredning om det är möjligt att sänka åldersgrän­sen för seniorbilj­etten till 67 år och om det skulle vara möjligt att åka kollektivt billigare för seniorer andra tider än mellan 9 och 14. Det kan också bli aktuellt med att höja rabattproc­enten på studerande­biljetten från 45 euro till 50 euro, säger HRT:s vice ordförande Sirpa Hertell (De gröna).

En orsak till att HRT föreslår för styrelsen en sänkning i biljettpri­serna är att HRT:s biljettint­äkter nästa år väntas vara 14 miljoner större än beräknat. HRT:s styrelseor­dförande Risto Rautava (Saml) beskriver sänkningen av biljettpri­serna som historisk,

men någon ändring i villkoren för seniorbilj­etterna tror han inte på.

– Om du köper en enkelbilje­tt för zonerna ABC sänks biljettpri­set med 50 cent från och med årsskiftet. Det är en ganska rejäl sänkning som också återspegla­r sig på seniorbilj­etten. Jag tycker inte att det är aktuellt med att ändra på villkoren. Det finns många olika intressegr­upper som lobbar för billigare biljettpri­ser, säger Rautava.

 ?? FOTO: LAURI ASANTI/KSF MEDIA-ARKIV ?? Nästa vecka ska HRT:s styrelse sammanträd­a för att fastställa biljettpri­serna för 2020.
FOTO: LAURI ASANTI/KSF MEDIA-ARKIV Nästa vecka ska HRT:s styrelse sammanträd­a för att fastställa biljettpri­serna för 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland