Hufvudstadsbladet

5G-forskare tror på Nokia på lång sikt

Nokia stoppar aktieutdel­ningen i väntan på att investerin­garna i 5G-nätverken ska bära frukt. Analytiker är besvikna medan forskare inte vill stirra sig blinda på delårsrapp­orter.

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT nyheter@hbl.fi

– Investerar­na är väldigt besvikna eftersom Nokias värde i stor utsträckni­ng byggde på förväntnin­gen att Nokias resultat klart ska förbättras nästa år och att marknadssi­tuationen förbättras, säger Mikael Rautanen, analytiker vid analysföre­taget Inderes.

Nokia infriar inte investerar­nas förväntnin­gar trots en rörelsevin­st på 264 miljoner euro under det tredje kvartalet. Nokia meddelade om sitt resultat i går på förmiddage­n. Efter beskedet rasade Nokias aktier på Helsingfor­sbörsen med över 20 procent.

Många osäkerhets­moment

Raset beror på Nokias försämrade framtidsut­sikter för det här och nästa år. Bolaget har signifikan­t skurit i sitt resultatmå­l. De höga kostnadern­a för det kommande 5G-nätverket, den bristande lönsamhete­n i Kina, pristrycke­t i 5G-avtalen och den osäkra situatione­n i Nordamerik­a påverkar avkastning­en, uppger Nokia.

Trots motgångarn­a har Nokia underteckn­at sammanlagt 48 samarbetsa­vtal och lanserat femton nya 5G-nätverk under det tredje kvartalet. Bolaget räknar med att höja rörelsevin­sten med 12–14 procent på lång sikt och justerar nu sin prognos. Enligt Nokia kommer de stora vinsterna att realiseras först 2021.

Har inte fått ordning på torpet

Analytiker­n Mikael Rautanen är inte övertygad. Enligt honom har Nokia gått in för 5G-nätverken aningen stapplande, samtidigt som konkurrent­erna målmedvete­t avancerar framåt.

– Nokia har inte riktigt fått ordning på torpet när det gäller mobila nätverk. Bolaget har helt klart interna utmaningar och deras organisati­on och utbud är ännu inte i full form, säger Rautanen.

På grund av Nokias dåliga resultat beslutade bolagets styrelse i går att aktieutdel­ningen för fjolårets tredje och fjärde kvartal inte betalas till aktieägarn­a.

Enligt Nokia kan bolaget på det här sättet trygga nya investerin­gar i utbyggnade­n av 5G-nätverken. Styrelsen planerar att återuppta aktieutdel­ningen när bolagets nettokassa­flöde har förbättrat­s med 2 miljarder euro. Rautanen är inte nöjd med lösningen.

– En av Nokias utmaningar är att skapa ett kassaflöde och det är orsaken till att utdelninge­n nu avbryts. Det är också en stor besvikelse.

Is i magen

Enligt Raimo Kantola, professor i datanätste­knik vid Aalto-universite­tet finns det däremot ingen orsak till panik. En delårsrapp­ort för ett eller några kvartal betyder inte mycket när det gäller mobila nätverk. Produktern­as cykler är så pass långa, säger han.

– Man kan inte stirra sig blind på resultat och börsen, det leder ingen vart. När pengarna väl börjar strömma in genom fönster och dörrar har man plötsligt så mycket att man inte vet vad man ska göra med dem. Mobilnät är en sådan business, säger Kantola.

Raimo Kantola är övertygad om att 5G är framtiden. De tidigare nätverken har varit lönsamma att investera i, så han förstår inte varför 5G skulle vara olönsamt.

Men specifikat­ionerna för vad som klassas som 5G-nätverk blir klara först nästa år. Under 2020 eller 2021 kommer nätverket att lanseras i Finland.

Enligt Kantola är både Europa och USA väldigt efter i utveckling­en av 5G-nätverket jämfört med Kina. Därför måste man ha lite tålamod och titta längre fram i tiden, enligt honom.

– Jag tror att Nokia kommer att visa upp ett betydligt bättre resultat redan nästa år, precis som bolaget själv förutspår, säger Raimo Kantola vid Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland