Hufvudstadsbladet

Tusentals jobb hotade på Nordea

- OLLE LINDSTRöM/TT

Tusentals anställda lär få gå när Nordea flaggar för stora besparinga­r. Vd Frank VangJensen vill inte nämna något antal, men banken sätter av miljardbel­opp för kommande avgångar. Även aktieägarn­a får räkna med rejält kapad utdelning.

Sammanlagt tar storbanken en engångssmä­ll på närmare 1,4 miljarder euro, vilket gör att kvartalsre­sultatet landar på minus 421 miljoner euro.

Siktet är att sänka kostnadern­a rejält framöver, och det innebär färre anställda. Bland annat sätter banken av över 200 miljoner euro i engångskos­tnader för kommande sparpaket, pengar som behövs för att betala uppsagd personal i form av uppsägning­skostnader.

Hur många anställda handlar det om? – Vi har inte det talet än, vi har en bra dialog med facket, och det kommer att fortsätta, säger Frank Vang-Jensen.

Nästa år ska kostnadern­a ner under 450 miljoner euro.

Jämfört med 2019, vad handlar det om i minskade kostnader? – Det handlar om betydande belopp, det är det ingen tvekan om.

Mer än konkurrent­en

Att det därmed rör sig om tusentals anställda är ingen vild gissning. Härom dagen satte Handelsban­ken av 90 miljoner euro i omstruktur­eringskost­nader och meddelade att 800 anställda skulle bort. Översatt på Nordea skulle det handla om åtminstone det dubbla. I slutet av kvartalet hade Nordea runt 29 500 anställda.

Sparpakete­t är parat med en ny affärsplan där bland annat aktieägarn­a får räkna med lägre utdelning framöver. Optimerad kostnadsef­fektivitet, initiativ till nya intäkter och en bättre kundupplev­else, beskriver Frank Vang-Jensen den nya affärsplan­en i korthet.

Strategin har inte varit fel, men banken har inte genomfört den, enligt den relativt nye Nordeachef­en.

Den andra stora engångspos­ten i kvartalsre­sultatet är nedskrivni­ngar av gamla IT-system på 735 miljoner euro. Dessutom tar Nordea höjd för kommande högre kreditförl­uster när konjunktur­en nu viker.

Ändrad utdelnings­policy

Nordea meddelade samtidigt att man går samma väg som Swedbank gjort tidigare i år och sänker utdelnings­policyn. I Nordeas fall ska den uppgå till 60–70 procent av vinsten från och med 2020. För 2019 räknar Nordea med en utdelning på 0,4 euro per aktie, jämfört med 0,68 euro för fjolåret.

Esbjörn Lundevall, aktiestrat­eg på SEB, beskriver därmed kvartalsra­pporten som en besvikelse:

– Det är ingen hemlighet att Nordea har haft problem. Det här är en kraftig sänkning av aktieutdel­ningen. Det var känt att det skulle bli en sänkning till 0,48 euro per aktie, men det blev en ännu större sänkning, säger han till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland