Hufvudstadsbladet

Flytten bort från ”ankdammen” ledde till sprit och tobak

- SYLVIA BJON

Antti Rinnes svenskkuns­kaper härstammar från åren i Lovisa, där Rinnes pappa som SDP-politiker översatte valmateria­l till svenska.

– Lovisa var min hemstad under en mycket viktig tidsperiod i mitt liv. Jag lärde mig svenska under den tiden. Jag har nu också mycket bra kompisar i Lovisa, och varje gång jag rör mig i Östnyland försöker jag åka och hälsar på gamla vänner, säger Antti Rinne, statsminis­ter och SDP:s ordförande, i samband med att en ny auktoriser­ad biografi om hans liv ges ut av förlaget Into.

I boken skildras också Rinnes barn- och ungdom. Familjen har bott på flera orter, bland annat i Lovisa fram till 1974, då de flyttade till Hyvinge.

Rinnes far Juhani som också varit SDP-politiker översatte politiska affischer till svenska.

”Lokaltidni­ngen Östra Nyland roade sig åt skrivfel, och hjälpte paradoxalt nog till med att sprida budskapet i dem”, står det i boken, där författarn­a Lauri Nurmi och Matti Mörttinen intervjuat både Rinne och hans föräldrar, och många fler.

Flytten till Hyvinge beskriver Antti Rinne som ett ryck bort från ”ankdammen”. I Hyvinge gällde det att vara tuff.

– Det skulle vara tobak och starksprit på veckoslute­n. Man skulle skaffa sig en profil, som inte kändes bra, men det var ett sätt att skydda sig då. Men så hade jag också musicerand­et, klarinett och flickvän, berättar Rinne under boksläppet på Akademen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland