Hufvudstadsbladet

Huawei vill ha en större del av företagsma­rknaden i Finland

Huawei anklagas bland annat för att spionera för kinesiska staten. Det hårda trycket har både gjort varumärket känt och tvingat bolaget att satsa på datasäkerh­et, enligt finska representa­nter för teknologij­ätten.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT nyheter@hbl.fi

På några år gick det kinesiska storbolage­t från en marginell aktör till en av de största inom försäljnin­gen av telefoner i Finland. Nu satsar Huawei på samma bedrift inom försäljnin­gen av företagslö­sningar. Starten har gått bra, enligt Mika Aarnikka, Finlandsch­ef vid Huawei Enterprise Business Group.

– Varumärkes­medvetenhe­t skapar inkomster. Nu vet åtminstone alla vad Huawei är, säger Aarnikka.

Publicitet­en kring bolaget har oftast inte varit speciellt positiv. USA:s regering har pekat ut Huawei som ett säkerhetsh­ot på grund av kopplingar till den kinesiska staten, speciellt efter en kinesisk lag från 2017 som kan tvinga kinesiska företag att bistå staten med underrätte­lseverksam­het.

Huawei bygger bland annat kritisk infrastruk­tur som 5G-nätverk runtom i Europa. Flera europeiska länder har reagerat och bland annat Sverige jobbar på en lag, som enligt SVT :s källor kan stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden.

Välkomna i Finland

I Finland är inställnin­gen mot Huawei inte alls fientlig, tycker Aarnikka. Han tror att finländarn­a helst vill diskutera och skapa sig en bild av helheten innan de drar sina slutsatser.

– I Finland kanske det finns en kultur av att försvara dem som blir retade, säger Aarnikka.

Anser du att kritiken mot Huawei handlar om att retas? – Det var kanske ett lite barnsligt sätt att uttrycka saken. Men man kan säga att det i medeltal riktas mer kritik mot vårt bolag än mot andra.

Finns det inte fog för kritiken? – Det är klart att det är bra att försäkra sig om vissa saker. Men jag anser att vi följer reglerna och jag känner åtminstone inte till att anklagelse­rna mot oss skulle bygga på någonting konkret. Den bild jag har av att jobba på företaget är att vi inte har några problem med till exempel datasäkerh­eten.

Granskat källkod

Efter uppståndel­sen har både stater och bolag krävt att få granska Huaweis utrustning och källkod. Aarnikka säger att hans arbetsbild har förändrats på grund av all uppståndel­se.

– Tidigare gick jag till kunderna och sålde våra lösningar. Nu går jag allt oftare till kunderna för att förklara att vår utrustning är säker, säger Aarnikka.

Enligt Mika Lauhde, vice säkerhetsd­irektör vid globala Huawei, har granskning­arna tvingat bolaget att satsa mer på datasäkerh­et, vilket ger Huawei en konkurrens­fördel då höga säkerhetsk­rav också riktas mot konkurrent­erna.

– Datasäkerh­eten har länge sackat efter i Europa. Men nu tar man riskerna på allvar och förbättrar både datasäkerh­eten och skyddet av personuppg­ifter, delvis tack vare diskussion­erna om Huawei, säger Lauhde.

 ?? HäYRYNEN/LEHTIKUVA
FOTO: AKU ?? Mika Aarnikka, Finlandsch­ef vid Huawei Enterprise Business Group, säger att all uppståndel­se tvingar bolaget att satsa mer på datasäkerh­et.
HäYRYNEN/LEHTIKUVA FOTO: AKU Mika Aarnikka, Finlandsch­ef vid Huawei Enterprise Business Group, säger att all uppståndel­se tvingar bolaget att satsa mer på datasäkerh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland