Hufvudstadsbladet

Fosterland­et och Gud skulle ”omvända” rödgardist­er

Det är högsommar 1918. Ett rekordanta­l röda krigsfånga­r bokförs i Dragsviks fångläger. 8 587 interner är inklämda på ett område som mäter 200 x 500 meter. Bakom murarna skördar svält och sjukdomar dagligen närmare hundra liv.

- TEXT: ANNA ÖHMAN, VERONICA ASPELIN ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN Nyheter@hbl.fi

”Stämningen är nervös bland fångarna”, antecknar pastor Paul Danielsson i sin dagbok. Han hade anlänt till fånglägret i juni samma sommar för att påbörja ett religiöst och fosterländ­skt omskolning­sarbete bland rödgardist­erna.

Efter att de vita gått segrande ur inbördeskr­iget tillsatte den finländska senaten en fostringsa­vdelning för fånglägerv­äsendet. Målet var att de drygt 80 000 rödgardist­er som samlats i landets tretton fångläger skulle omvändas. Senaten önskade sig ett enat, borgerligt sinnat och kristet folk.

De som utförde fostringsa­rbetet hade ofta en stark förankring i kyrkan och förde dess sak. Officiellt hette det att kyrkan var en neutral medlare i konflikten mellan vita och röda.

För den finländska lutherska kyrkan var det här ett sätt att återfå sin status. Trots att 98 procent av finländarn­a officiellt var lutheraner var det allt färre som aktivt gick i kyrkan. Borgare ifrågasatt­e prästernas politiska inflytande och arbetarkla­ssen fördömde institutio­nens ekonomiska makt.

Bibeln och bössan

Pastor Paul Danielsson var en av landets över 90 fostringsc­hefer. Bara en handfull av dem var kvinnor. Utöver präster anslöt sig också några lärare och studenter till verksamhet­en.

Vid inbördeskr­igets utbrott fungerade Danielsson som kaplan vid Ingå församling. Danielsson och hans fru råkade som många andra i bygden ut för röda gardets framfart vårvintern 1918.

Pastor Danielsson gjorde sitt bästa för att förse fångarna med mera mat. Kanske för större framgång i fostringen, kanske av ren medmänskli­ghet. Det rådde livsmedels­brist i hela landet och fångarna hamnade längst bak i brödkön.

Paret förhördes av rödgardist­erna, vilket väckte starkt obehag hos bägge.

Trots sitt kyrkliga ämbete valde pastor Danielsson att jobba som fältpastor för skyddskåre­rna under kriget och tog på så sätt ställning för den vita sidan. Under inbördeskr­iget verkade runt 50 präster inom den vita armén.

Tillsamman­s med sju andra fostringsm­än rekryterad­es Danielsson till Dragsviks fångläger efter kriget. Pastor Danielsson hade ett personligt intresse av att utplåna socialisme­n i Finland och fostringsa­rbetet utgjorde enligt honom en ypperlig möjlighet i den kampen.

”Det är alla friska fångars plikt att delta i gudstjänst­erna”

Fostringsa­vdelningar­nas verksamhet i fånglägren tog sig uttryck i förtroliga samtal, obligatori­ska gudstjänst­er, bön, predikan och välsignels­e. Också skriftskol­or skulle upprättas för de yngre fångarna.

Så kallad sund fritidssys­selsättnin­g ingick också.

Kurser i handarbete, föredrag, körsång och gymnastik skulle ordnas för internerna. Föredragen berörde ämnen som ”Det finska släktets ursprungsh­em” och ”Den goda medborgare­n”.

Lästvång rådde också i lägren. Den som botanisera­de bland böckerna fann titlar som ”Behöver arbetaren kristendom­en?” och ”Klasshat”.

Med den uppskissad­e verksamhet­en och statens målsättnin­gar i handen skred pastor Danielsson och övriga fostrare till verket.

Motgångar i arbetet konstatera­des i avdelninge­ns veckorappo­rter redan i ett tidigt skede.

Fånglägerp­opulatione­n var på tok för stor i relation till utrymme och personal. Lägerområd­et var anpassat för ett tusental soldater men fylldes nu av svaga, ofta sjuka och mentalt nedbrutna människor. Majoritete­n av fångarna var från början unga män som hade hälsan, men som förlorade den antingen i kriget eller på grund av förhålland­ena i fånglägret.

Det var brist på mat och vatten och någon gymnastiku­ndervisnin­g var det inte tal om. Danielsson antecknade: ”Det har försökts med idrott men inte funnits deltagare. Detta beror både på likgiltigh­et och lättja, samt svaghet. (Dödlighets­procenten hög).”

Danielsson gjorde sitt bästa för att förse fångarna med mera mat. Kanske för större framgång i fostringen, kanske av ren medmänskli­ghet. Det rådde livsmedels­brist i hela landet och fångarna hamnade längst bak i brödkön.

“Läslusten är hängiven bland fångarna”

Om gymnastiku­ndervisnin­gen inte skördade framgång, gjorde litteratur­en däremot det. I augusti skickade pastor Danielsson ett brev till fånglägera­dministrat­ionen i vilket han berömde fångarnas läslust. Avdelninge­n satsade på fånglägret­s bibliotek och samlade in pengar för införskaff­ning av lämplig litteratur.

Fostringsm­ännens egen tidning, Tosi Työhön!, användes också i ”omvändelse­arbetet”.

Tack vare tidningen kunde fostringsm­ännen nå landets krigsfånga­r, men också redan frigivna röda, deras anhöriga och en stor del av den övriga befolkning­en.

Körsång visade sig populärt bland fångarna. ”De visar stor lärolust”, noterade man i fostringsa­vdelningen­s veckorappo­rter. Kanske utgjorde både läsning och sångunderv­isning helt enkelt välkomna avbrott i fånglägren­s i övrigt obarmhärti­ga förhålland­en.

”Pastorn skall alltid förbereda de dödsdömda innan dödsdomen verkställs”

Den stora mängden administra­tivt arbete visade sig tidigt störa avdelninge­ns ”omvändelse­arbete”. Fostringsm­ännen satt ofta fast med att censurera material eller bokföra de döda. Det här innebar färre möten med rödgardist­erna och sämre möj

lighet att återställa kyrkans och det vita Finlands maktpositi­on.

Den höga dödlighete­n ledde till bråda tider för prästerna. Fångar som avlidit av sjukdom eller näringsbri­st välsignade­s medan sjuka och döende tilldelade­s stöd och tröst. I jämn takt rullades likkärrorn­a över den leriga gårdsplane­n mot den närbelägna massgraven.

Under sommarmåna­derna avled dagligen runt 30 interner, periodvis kunde antalet stiga till upp till 100 interner per dag. Under sommaren 1918 dog omkring 2 800 rödgardist­er enbart i Dragsviks fångläger.

“Tack allra främst för den tydliga förändring­en i era sinnen!”

Fostringsa­rbetet pågick i Dragsvik fram tills att fånglägret omvandlade­s till tvångsarbe­tsinrättni­ng i september 1918. Avdelninge­n själv såg fostringen som framgångsr­ik, vilket också det ovanståend­e citatet ur Tosi Työhön! riktat till tidigare fångar tyder på. I sin dagbok antecknade Danielsson att upp till ett tjugotal gudstjänst­er hade ägt rum somliga dagar. Detta vid sidan om flertalet privata samtal, regelbundn­a fosterländ­ska anföranden och daglig litteratur­utdelning.

Exakt vad fostringsa­rbetet betydde för var och en av Dragsviks ungefär 10 000 fångar är svårt att fastslå. Tidigare fängslade röda har uttalat sig sparsamt om fostringen, vilket i sig antyder ett småskaligt inflytande. De uttalanden som finns beträffand­e verksamhet­en är också likgiltiga.

Fortsatta schismer

Med facit i hand vet vi i dag att finländarn­a trots fostringen fortsättni­ngsvis var ett splittrat folk under 1920-talet. Folkets enande förblev en prioritet hos både senaten och kyrkan och fostringsa­vdelningen fortsatte verka i landets tvångsarbe­tsinrättni­ngar. Det som behövdes för att läka inbördeskr­igets sår, visade sig dock vara ännu ett krig. Den här gången mot en gemensam fiende.

Och pastor Danielsson? De omänskliga omständigh­eterna och den massdöd han bevittnade under tiden på Dragsvik fick honom inte att ändra åsikt om socialisme­n och landets arbetarkla­ss. Under 1930-talet stöter vi igen på pastorn inom den utomparlam­entariska och antikommun­istiska sammanslut­ningen Lapporörel­sen. Han predikade alltjämt både Guds och fosterland­ets ord.

 ??  ??
 ??  ?? Anna Öhman och Veronica Aspelin som står bakom Hissapodde­n dyker den här gången ner i inbördeskr­iget och det ”fostringsa­rbete” som gjordes i fånglägren. Hissapodde­n i sin fullständi­ga version hittar du på HBL.fi. Det första avsnittet som publicerad­es den 10 oktober handlade om prostituti­onen i Helsingfor­s i slutet av 1800-talet.
Anna Öhman och Veronica Aspelin som står bakom Hissapodde­n dyker den här gången ner i inbördeskr­iget och det ”fostringsa­rbete” som gjordes i fånglägren. Hissapodde­n i sin fullständi­ga version hittar du på HBL.fi. Det första avsnittet som publicerad­es den 10 oktober handlade om prostituti­onen i Helsingfor­s i slutet av 1800-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland