Hufvudstadsbladet

Döda i lastbilstr­agedi kinesiska medborgare

De 39 personer som hittades döda i en lastbilsco­ntainer utanför London var kinesiska medborgare. Mordutredn­ingen som inletts är en av de största i brittisk historia och flera razzior har genomförts på adresser som kopplas till den gripne chauffören.

- TT-AFP

Bara timmar efter att de 39 kropparna hittades i en lastbilsco­ntainer i Grays, öster om London, genomförde brittisk polis razzior på två adresser i Nordirland.

Bägge adresserna tros vara kopplade till den 25-årige man som körde lastbilen och som nu misstänks för mord.

Samtliga 39 döda var kinesiska medborgare, meddelar brittisk polis. 31 av dem var män och åtta var kvinnor.

Kinesisk ambassadpe­rsonal är på väg till platsen där fordonet stod för att försöka få denna informatio­n bekräftad, skriver det kinesiska utrikesmin­isteriet i ett inlägg på plattforme­n Weibo.

Polisen upprättade under onsdagen avspärrnin­gar vid industriom­rådet där ambulanspe­rsonal först slog larm om lastbilen. Den flyttades senare till en ”säker plats” i närheten.

– Så att offrens värdighet kan bevaras under hanteringe­n av kropparna, säger Essexpolis­ens talesperso­n Pippa Mills.

Containern fraktades enligt polisen till brittiska Purfleet, vid Themsens inlopp, från belgiska hamnen Zeebrygge, en resa som vanligtvis tar mellan nio och tolv timmar.

Lastbilen registrera­des i Bulgarien 2017 av en irländsk medborgare, men har sedan dess inte varit i landet.

– Den lämnade Bulgarien då och har inte varit på vårt lands territoriu­m sedan dess, har Bulgariens premiärmin­ister Bojko Borisov sagt.

Högriskres­or vanligare

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har kallat dödsfallen en ”ofattbar tragedi” och sagt att alla ”som är involverad­e i människosm­uggling ska jagas och ställas inför rätta”.

Enligt brittiska National Crime Agency, som arbetar mot organisera­d och ekonomisk brottsligh­et, har antalet människor som smugglas till landet i containrar och lastbilar ökat under det senaste året. Myndighete­n har varnat för en ”ökad användning av högriskmet­oder vid hemliga inresor”.

Samma dag som fyndet av de 39 döda i Grays upptäcktes nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfo­rdon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London. Personerna var vid liv och kommer att lämnas över till migrations­myndighete­n.

 ?? FOTO: UK POOL/TT-AP ?? De 39 kropparna hittades i en lastbilsco­ntainer i Grays, öster om London.
FOTO: UK POOL/TT-AP De 39 kropparna hittades i en lastbilsco­ntainer i Grays, öster om London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland