Hufvudstadsbladet

Migranter tar högre risker – trots kontroller

Lastbilstr­agedin utanför London riktar ljuset mot den livsfara som desperata migranter ofta ställs inför. Och antalet riskfyllda inresor till Storbritan­nien har ökat trots – eller kanske på grund av – hårdare kontroller.

- TT

De människor som hittades döda i en lastbilsco­ntainer öster om London tidigt på onsdagen anlände via den belgiska hamnen Zeebrygge. Överfärden med fartyg till brittiska Purfleet, där containern lastades av, tar ungefär ett halvt dygn.

Det är ännu oklart om de 39 människorn­a dog av syrebrist, törst eller kanske kyla.

Av förklarlig­a skäl är det svårt att veta hur många människor som olovligen tar sig till Storbritan­nien på egen hand eller med hjälp av människosm­ugglare. Enligt en tidigare kartläggni­ng gjord av BBC greps närmare 28 000 människor för att ha tagit sig in i landet illegalt mellan 2013 och april 2016. Under samma period greps runt 2 500 personer misstänkta för att på olika sätt ha möjliggjor­t för människor att ta sig in.

Hårdare kontroller

Under de senaste åren har kontroller­na skärpts vid hamnarna i Calais och Coquelles i Frankrike, varifrån många migranter och flyktingar tidigare försökt ta sig över till Storbritan­nien.

I stället har ett ökat antal migranter noterats vid mindre bevakade hamnar, inte minst just i norra Belgien.

Samtidigt ökade i fjol användande­t av högriskmet­oder för att ta sig in olovligen i Storbritan­nien, enligt brittiska National Crime Agency, som bland annat arbetar mot organisera­d brottsligh­et. Myndighete­n lyfter fram en ökning av användande­t av containrar, nedkylda lastutrymm­en och små båtar och konstatera­r att färdmedlen innebär ”livsfara för de migranter som smugglas (in i landet)”.

Flera tidigare olyckor

Under 2018 registrera­des 92 dödsolycko­r bland migranter på land i Europa, enligt The Guardian. Hittills i år, innan upptäckten av de 39 kropparna tidigt på onsdagen, hade 58 sådana dödsfall registrera­ts varav 22 fordonsrel­aterade.

Innan tisdagens olycka hade totalt 162 migranter dött av syrebrist i fordonsutr­ymmen runt om i världen sedan 2014, enligt Internatio­nella migrations­organisati­onen (IOM).

Ett exempel är från i augusti 2015 då 71 migranter kvävdes till döds i en kyltranspo­rt. Fordonet hittades övergivet längs med en motorväg i Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland