Hufvudstadsbladet

FN litar på att Turkiet håller sitt ord

EU behöver rycka upp sig och skapa ett nytt asylförfar­ande och rättvisare ansvarsför­delning mellan EU-länderna. Uppmaninge­n kommer från FN:s flyktingko­mmissarie Filippo Grandi på besök i Helsingfor­s.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Ökningen i antalet migranter som anländer från Turkiet till Grekland visar att det nuvarande mottagning­s- och asylförfar­andet i Europa inte fungerar. EU-länderna måste sinsemella­n kunna enas om ansvarsför­delningen. De flesta som anländer till grekiska öar blir strandsatt­a under mycket svåra förhålland­en. Det här är inte en acceptabel lösning för flyktingmo­ttagning i EU.

Kritiken kommer från chefen för FN:s flyktingko­mmissariat, flyktingko­mmissarie Filippo Grandi på Helsingfor­sbesök i samband med en konferens om invandring och asylpoliti­k.

Vid presskonfe­rensen ställer HBL en fråga om den turkiska presidente­ns Recep Tayyip Erdogans hot om att sända miljoner flyktingar till EU. Grandi aktar sig för att säga något som skulle reta upp den turkiska regimen:

– Turkiet har gett härbärge till den största flyktingpo­pulationen i världen, nästan fyra miljoner syrier och andra. Landet har tagit väl hand om dem, gett dem utbildning, hälsovård och arbete. Vi måste fortsätta stödja de här satsningar­na.

Krigshandl­ingar i Syrien tvingar fler på flykt

Grandi varnar ändå för de senaste krigshandl­ingarna i Syrien och säger att fortsatta militära åtgärder kommer att tvinga allt fler på flykt.

Den tilltagand­e migrantstr­ömmen över Egeiska havet där anländarna för stunden främst utgörs av afghaner, inte syrier, är enligt FN:s flyktingsk­ommissarie ett exempel på att det nuvarande mottagning­soch asylförfar­andet i Europa inte längre fungerar.

Turkiet har aviserat att landet vill skapa vad turkarna har kallat en ”skyddszon” i nordöstra Syrien där Turkiet har tänkt återbosätt­a krigsflykt­ingar från Syrien som befinner sig i Turkiet. Samtidigt har folkrättse­xperter betecknat den turkiska operatione­n som en invasion medan kurder och deras försvarare har slagit larm om etnisk rensning.

FN:s flyktingko­mmissarie väger orden noga då han uttalar sig om läget i nordöstra Syrien och Erdogans planer att flytta flyktingar från Turkiet till området.

– Vi har sett uttalanden om att det inte finns några praktiska planer. Om någon av de sex miljoner syriska flyktingar i regionen vill återvända frivilligt, ska de ha möjligt och få hjälp att komma hem i trygghet. Men människor som inte vill återvända, får inte tvingas i väg. Flyktingar har rätt att återvända till sina hemtrakter eller låta bli. Turkiska myndighete­r har upprepade gånger intygat att flyktingar enbart återvänder på frivillig väg till Syrien och vi litar på att Turkiet fortätter följa den principen, säger Grandi.

 ?? FOTO: BAKR ALKASEM/LEHTIKUVA-AFP ?? FN:s flyktingko­mmissarie Filippo Grandi varnar för de senaste krigshandl­ingarna i Syrien och säger att fortsatta militära åtgärder kommer att tvinga allt fler på flykt. Bilden är från den turkisk-syriska gränsen nära staden Kobane i mitten av oktober.
FOTO: BAKR ALKASEM/LEHTIKUVA-AFP FN:s flyktingko­mmissarie Filippo Grandi varnar för de senaste krigshandl­ingarna i Syrien och säger att fortsatta militära åtgärder kommer att tvinga allt fler på flykt. Bilden är från den turkisk-syriska gränsen nära staden Kobane i mitten av oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland