Hufvudstadsbladet

Chockhöjda fastighets­skatter diskrimine­rar privat markägande

- FRANS BERGMAN advokat, Åbo

SKATTER Skatteförv­altningen har i flera omgångar uttalat att chockhöjni­ngarna av fastighets­skatterna i skärgården skulle basera sig direkt på giltig lagstiftni­ng och att nollbeskat­tat impediment enbart kan finnas vid gårdsbruk. I HBL (23.8) framför Jukka Backlund, skattesakk­unnig vid Skatteförv­altningen, att ”En väsentlig del av rättvis beskattnin­g är att uträkninge­n av skatten sker på samma grunder och på samma sätt för alla”.

Vid en närmare studie har det framgått att den reviderade tolkningen som ligger bakom chockhöjni­ngarna inte tillämpats konsekvent på alla, utan i stället har åtminstone de statsägda fastighete­r som utgör Skärgårdsh­avets nationalpa­rk fortsättni­ngsvis behandlats som skattefrit­t impediment.

Enligt lagen är staten, Forststyre­lsen, skattskyld­ig i likhet med andra markägare, och några specialbes­tämmelser angående skattefrih­et för nationalpa­rker existerar inte. Trots att Forststyre­lsen är ägare av de i Pargas och Kimito skärgård i särklass största fastighete­rna på cirka 4 326 ha, har Forststyre­lsen 2019 beskattats enbart för drygt 12 ha markyta – en areal som motsvarar cirka 0,29 procent av den totala markytan på fastighete­rna i fråga.

Om den förnyade tolkningen hade tillämpats konsekvent hade detta inneburit en skattesmäl­l i storlekskl­assen 440 000 euro för Forststyre­lsen enbart för Skärgårdsh­avets nationalpa­rks del. Till följd av den favorisera­nde särbehandl­ingen har Forststyre­lsen dock besparats denna börda och påförts en närmast symbolisk skatt på endast 2 500,60 euro för markytorna i fråga.

Om tolkningen är att obebodda och obrukbara skärgårdsk­obbar inte utgör skattefrit­t impediment bör samma tolkning gälla alla. En ”tolkning” där dylik privatägd mark utgör så högt beskattad byggnadsma­rk som möjligt, samtidigt som statsägda motsvarigh­eter utgör skattefrit­t impediment, är både diskrimine­rande och olaglig.

Att favoriseri­ngen av de i området i särklass största fastighete­rna skulle bero på ett misstag är inte särdeles trovärdigt, inte minst med tanke på att man även lyckats inkludera de allra minsta privatägda grynnorna i skattebase­n med noggrann pietet.

I en rättsstat bygger all utövning av offentlig makt på lag som tillämpas lika på alla. Då den ikraftvara­nde lagen varken befriar staten eller nationalpa­rker från fastighets­skatt är frågan hur behandling­en kunnat vara så olika.

Och den stora frågan som fortfarand­e väntar på sitt svar är: varifrån härstammar initiative­t till det hela?

Nordirland och gränsen till EU-området – republiken Irland – efter brexit innebär en inhemsk politisk mina för premiärmin­ister Boris Johnson om han hade lyckats lirka igenom sitt avtal för hur Storbritan­nien ska lämna EU. Men detsamma gäller Labourleda­ren Jeremy Corbin – om han inte blir mer lyhörd när det gäller Nordirland, Skottland och Wales.

För en majoritet av nordirländ­arna, skottarna och walesarna röstade för att Storbritan­nien skulle stanna kvar inom EU.

På den politiska fronten går det tillsvidar­e rätt städat till.

Första ministrarn­a för Skottland och Wales, Nicola Sturgeon och Mark Drakeford, meddelade efter sitt möte i onsdags att de stöder ett nyval före jul – men inte utan vissa villkor.

”Det måste i så fall finnas garantier för att Storbritan­nien inte kan lämna EU utan ett avtal”, sade Sturgeon i onsdags enligt BBC.

Sedan 1999 har det varit praxis att Westminste­r brukar höra de lokala styrena innan beslut fattas. Sturgeon utgår ifrån att detta ska fortsätta, även om det handlar om en politisk överenskom­melse, inte ett lagbundet förfarande.

Men i onsdags fick hon kalla handen av Boris Johnson:

”Det finns ingen som helst roll för det skotska parlamente­t”, sade han enligt BBC.

Johnson har redan avfärdat ett skotskt förslag till en ny folkomröst­ning. Om han inte bryr sig om att förankra sina beslut i de delar av kungadömet som efter en lång och seg kamp lyckades få en utökad självbestä­mmanderätt bidrar han själv till att ytterligar­e destabilis­era och splittra det brittiska samhället.

Sturgeon har tidigare också sagt att hon vill att Skottland ska omfattas av samma specialarr­angemang med EU som finns inskrivet i Johnsons avtal för Nordirland.

Johnsons Tory-parti fick inte stöd av det andra regeringsp­artiet, nordirländ­ska DUP, för att få en majoritet bakom avtalet.

DUP ser det som politiskt självmord att gå med på någon som helst gräns mellan resten av Storbritan­nien och de sex grevskapen på den norra delen av ön.

Det kan man förstå. När fredsavtal­et, det så kallade långfredag­savtalet eller Belfastavt­alet godkändes 1998, var det inte DUP som hade det största antalet nordirländ­ska väljare bakom sig, utan Ulsterunio­nisterna, som då leddes av den nordirländ­ske politikern David Trimble. Tillsamman­s med det moderata republikan­ska partiet SDLP och dess frontfigur Derrypolit­ikern John Hume lotsade de Nordirland ut ur den 30 år långa våldsspira­len.

Deras tålamod och ansträngni­ngar gav dem Nobels fredspris 1998.

Sedan dess har konstellat­ionerna ändrats. Nu är det det brittisktr­ogna DUP och det republikan­ska partiet Sinn Féin som är störst.

Farhågorna om att en gräns mellan de sex grevskapen i norr som är en del av Storbritan­nien och resten av ön, republiken Irland, ska utlösa en våldsspira­l är inte obefogade. Sinn Féin klamrar sig fast vid en klausul i Belfastavt­alet som i teorin möjliggör ett fredligt uppbrott från det brittiska riket – om en majoritet av nordirländ­arna vill det och röstar för detta i en folkomröst­ning.

Sinn Féin räknar med att detta kommer att ske eftersom katolikern­a föder fler barn än protestant­erna och så småningom kommer att vara i numerär majoritet.

Men så enkelt är det inte. Alla katoliker vill inte lämna Storbritan­nien. Dessutom skulle det behövas tillåtelse från Westminste­r för en folkomröst­ning där väljarna skulle få ta ställning till ett utträde och en förening med republiken Irland. Detsamma gällde för Skottland och folkomröst­ningen om självständ­ighet 2014.

Men den största oron gäller inte Sinn Féin eller något av de övriga politiska partierna. IRA lade ner sina vapen i samband med Belfastavt­alet. Men utbrytargr­upper hade bildats redan i slutet av 1980-talet och nya dök upp.

Många av dem har försvagats. Men den utbrytargr­upp som kallar sig Nya IRA har genomfört bombdåd och flera försök till attentat. Gruppen, som bildades 2012, stod också bakom mordet på en nordirländ­sk journalist, Lyra McKee, i april. Nya IRA har erkänt mordet, men sagt att McKee inte var målet. Hon dog för att hon ställt sig bredvid en polisbil under kravaller. Det var polisen som var målet, för Nya IRA ser sig själv som en armé som kämpar mot en ockupation­smakt.

Brittiska TV4 gjorde en intervju med en representa­nt för gruppen förra veckan. ”Det spelar ingen roll var gränsen går. De sex grevskapen i norr är ockuperade av britterna. Varje gräns, gränsposte­ring och de som upprätthål­ler den är legitima mål för våra aktioner”, säger Nya IRA-medlemmen.

”De brittiska partierna, regeringsp­artiet Tories och opposition­spartiet Labour, stirrar på brexit med skygglappa­rna på.”

Mindre kända för en bredare publik är de paramilitä­ra grupperna Ulster Voluntary Force (UVF), Ulster Defense Alliance (UDA) och andra brittisktr­ogna paramilitä­ra grupper.

Dessa grupper ska ha hållit ett möte i veckan. De politiska partier som de samarbetar med är små och har uppmanat grupperna att inte tillgripa våld.

Men i alla grupper uppges det finnas medlemmar som är redo att ta till vapen om Nordirland avskiljs från resten av Storbritan­nien. Också på den politiska sidan motsätter sig representa­nterna för dessa paramilitä­ra grupper både Johnsons avtal och alla former av gränskontr­oller mellan republiken Irland och Nordirland.

Hur stora de paramilitä­ra grupperna är vet ingen med säkerhet. Man antar att de är små och detta gäller i synnerhet Nya IRA. Opinionsun­dersökning­ar visar att våldet inte har ett stöd bland befolkning­en, varken på den katolska eller protestant­iska sidan.

Vilket inte hindrar att de paramilitä­ra själva kan ha en annan uppfattnin­g. En brittisk premiärmin­ister, oberoende av vilket parti han eller hon kommer ifrån, borde göra som förre premiärmin­istern och Labourleda­ren Tony Blair: söka lösningar där de politiska partierna i Nordirland, Skottland och Wales kan göra sin röst hörd.

 ??  ??
 ?? WIGGLESWOR­TH/TT-AP
FOTO: KIRSTY ?? Labourleda­ren Jeremy Corbyn och premiärmin­ister Boris Johnson.
WIGGLESWOR­TH/TT-AP FOTO: KIRSTY Labourleda­ren Jeremy Corbyn och premiärmin­ister Boris Johnson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland