Hufvudstadsbladet

Vet du vad som hänt i fosterland­et?

-

Första gången jag minns att jag hållit ett föredrag om samer och samisk kultur var som åttaåring i Sverige. Jag, som den enda samiska eleven, undervisad­e min egen klass, äldre elever och mina lärare om det jag kunde. Då visste jag ännu inte att jag skulle fortsätta detta arbete genom grundskola­n, gymnasiet, universite­tet och arbetslive­t.

Finländare vet för lite om samer påstår den europeiska kommission­en mot rasism och intolerans. För en individ kan det vara naturligt att då ställa frågan: varför är detta viktigt? Jo, eftersom majoritets­befolkning­ens medvetenhe­t alltid har konsekvens­er för minoritets­befolkning­arnas rättighete­r.

Visste du till exempel att flera tusen samer ännu på 1970-talet undersökte­s för att man ville veta om vi tillhörde en sämre ”ras” än finländare? Visste du att det stod i norsk lag att samer inte kan överleva moderniser­ingen på grund av att vår kultur är för ”primitiv” och därför måste samer assimilera­s och göras till norrmän? Visste du att just nu kämpar Girjas sameby mot den svenska staten i Högsta domstolen, för att säkerställ­a sina rättighete­r som urfolk till marken de alltid bebott?

Om du inte visste är det inte ditt fel. Varken du eller jag har fått se samer korrekt represente­rade i skolböcker, marknadsfö­ring, medier eller kultur. Varken du eller jag får höra på nyheterna om vad samerna tycker om oändliga planer att använda samisk mark för att gynna finländare och företag. Skillnaden mellan dig och mig är dock att på grund av denna omedvetenh­et är det inte ovanligt att jag konstant måste bevisa för icke-samer att min rätt att existera som same inte respektera­s i Finland.

Ibland betyder det att bli trakassera­d på en årsfest, eftersom man bär samekoftan. Ibland betyder det att folk kör förbi en, skriker rasistiska saker och filmar ens reaktion. Ibland betyder det att man blir kallad ”stinkande same” i en omgivning där det påstås att rasism inte varit ett problem tidigare.

Vi har ingen statistik över den psykiska hälsan hos den samiska ungdomen, ingen statistik om hur många upplever hotfulla situatione­r på grund av sin etnicitet. Vi har inte ens statistik över hur många samer som identifier­ar sig som två- eller trespråkig­a (detta eftersom vi inte kan välja flera språk som modersmål). Detta är inte bara systematis­k ignorans från staten, utan även ett av de största skälen till att våra problem kan fortsätta vara osynliga. Det är majoritete­ns omedvetenh­et som bidrar till att majoritete­n inte ser systematis­k rasism då det händer framför ögonen. Då kan minoritete­r fortsätta lida i skuggan.

Omedvetenh­et är inte individens fel, men en individ kan göra mycket för att motarbeta det. Det minoritete­r behöver är inte förklaring­ar om att man inte visste, utan ett beslut att agera då man vet. Så, de samiska språkens vecka till ära kan man ställa frågan: hur mycket vet du om vad som skett i fosterland­et?

”Varken du eller jag har fått se samer korrekt represente­rade i skolböcker, marknadsfö­ring, medier eller kultur.”

 ??  ?? PETRA LAITI är ordförande för Suoma Sámi Nuorat, Finlands sameungdom­ar, och arbetar för inrikesmin­ister Maria Ohisalo.
PETRA LAITI är ordförande för Suoma Sámi Nuorat, Finlands sameungdom­ar, och arbetar för inrikesmin­ister Maria Ohisalo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland