Hufvudstadsbladet

Skrota Posten i nuvarande form

-

Postutdeln­ingen i Finland står inför stora förändring­ar. Verksamhet­en styrs av lagstiftni­ng. Därför kan inte större ändringar göras utan riktlinjer och förslag som kommer från statsrådet. Nu är det dags för regeringen att ta tag i saken.

Postens behov av att effektiver­a sin verksamhet är uppenbar, då volymen för brev och tidningar minskar. Detta sker samtidigt som antalet paket som Posten hanterar ökar. Skillnaden är att marknaden för paketdistr­ibutionen har många aktörer, som gör att vinstmargi­nalerna är små. Det här kombinerat med statens krav på vinstutdel­ning från Posten till staten gör läget ohållbart.

En återgång till postbussar, mysiga postkontor och pratsamma postiljone­r finns inte. Det behövs en ny plan för hur postgången ska se ut i framtiden. Nuvarande system är såpass komplicera­t att man nästan borde börja från ett tomt bord och definiera vilka behov det finns. Hur ofta ska brev och tidningar delas ut?

Om alla ska få post också i framtiden, är det endast en tidsfråga när penningstr­ömmarna mellan staten och posten vänder. En fortsatt vinstutdel­ning till staten är inte möjlig, om inte postens uppgifter ses över och paketverks­amheten bildar ett separat bolag.

En ny postlag måste utgå från att postutdeln­ingen samordnas. Det är inte hållbart att post i olika former delas ut till samma adress flera gånger under samma dag. Det här innebär också att Postens uppgifter måste definieras på nytt. (...)

Varför agerar inte staten? Politikern­a i Finland verkar ha en tendens att allt mera styra mediepolit­iken och även postutdeln­ingen i en förvånande riktning. Gynnar staten medvetet sitt eget skattefina­nsierade mediebolag Yle?

Åbo Underrätte­lser

Tom Simola undrar om det verkligen är så att politikern­a i Finland inte upplever en mångfald i mediebrans­chen som en viktig och grundlägga­nde faktor för en fungerande demokrati och anser att det är dags för politikern­a att bära ansvar och ta tag i saken.

 ?? FOTO:KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ??
FOTO:KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland