Hufvudstadsbladet

Tahko värd för Ironman nästa år

En relativt krävande banprofil väntar de uppemot tvåtusen deltagarna. De snabbaste får lösa ut en biljett till legendaris­ka Ironman Hawaii.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Kuopio-Tahko blir det senaste tillskotte­t i Ironmans tävlingska­lender. Ett fullångt triathlon, med 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning i augusti 2020.

Fyrtio av de snabbaste får lösa ut en biljett till legendaris­ka Ironman Hawaii. Tävlingsdi­rektören Tiina Boman – vinnare i bland annat Ironman Lanzarote – drar en lättnadens suck.

– Det har varit stressigt att sitta inne med nyheterna så här länge, säger Boman som represente­rar bakgrundsf­öretaget Finntriath­lon.

Tillväxt

Ryktena har cirkulerat under hela hösten. Tahko har stått värd för fulldistan­s-FM några gånger under de senaste åren – senast i augusti – men att få status som Ironman är en helt annan femma. Varumärket är oerhört starkt inom triathlon.

Ironmans regionchef Mads Meincke berättar att fler än 30 000 triathlete­r körde en Ironman under den här sommaren – bara i Europa. Det är 15 procent mer än året innan.

– Folk vill leva en mer hälsosam livsstil – och pusha sig själva till gränserna, säger han.

Ironman Kuopio-Tahko har rum för 1 800 deltagare och enligt Boman är målet att sälja ut. Några tiotal av dem är proffs – resten tävlar i age groups. Triathlon har blivit som maraton var för tio tjugo år sedan.

– Triathlon är mera mångsidigt än maraton, säger ex-statsminis­tern Alexander Stubb som nyligen satte sitt PB (9.27,31) och knep en biljett till Hawaii 2020 i åldersklas­sen 5054 i Barcelona.

– I triathlon ser du sällan någon som är grymt dödsallvar­lig. Det är en bra samhörighe­t. Folk som kom och tittade i Lahtis såg hur roligt vi hade.

Samhörighe­t

Kaisa Sali avslutade sin proffskarr­iär i Ironman Hawaii i oktober. Under hennes långa karriär har hon hunnit se hur triathlon utvecklats från en relativt liten idrottsgre­n till en trendig sport som engagerar tusentals i Finland.

I Ironman startar alla samtidigt: proffs, tävlingssi­nnade age groupidrot­tare och motionärer. Det är samtidigt en del av hela showen.

– Samhörighe­ten syns också i proffskate­gorin. På så vis skiljer sig triathlon – i synnerhet på längre sträckor – från en del andra idrottsgre­nar att alla peppar varandra. I slutändan kämpar var och en mest med sig själv, säger hon.

Eget tema

Ironman landade i Finland redan för två år sedan med ett halvdistan­slopp i Lahtis. Ironman 70.3-loppet i Lahtis har dragit fullt hus med 1 800 deltagare under de två senaste åren. Ungefär en tredjedel har varit utlänninga­r, senast från över fyrtio olika nationalit­eter. I Lahtis har starten skett sent på eftermidda­gen och målet har stängt vid midnatt.

– Varje evenemang behöver sin egen grej. I Lahtis har vi midnattsso­len. Tahko ligger längst norrut av alla Ironman. Vi har naturen, skogarna, höjderna och sjöarna, säger Boman.

Krävande

Simningen i Ironman Tahko består av ett varv i Tahkoviken. Cyklingen består av två varv, fram och tillbaka, längs vägen mot Varpaisjär­vi och Siilijärvi. Innebär aningen mindre kuperat än FM under de senaste åren. Löpningen är fyra varv i den hyfsat kuperade terrängen kring Tahkovuori. Enligt Ironman Tahkos webbsajt är det ”inte rätt ställe att sätta ett nytt PB, men en mycket vacker bana”.

– Det går inte att få till en flack löpning. Vi fick inte tillstånd av Kuopio stad att släta ut kullarna, säger Boman, känd för sin torra humor.

Marknadspo­tential

Tahko har konkurrens. Köpenhamn och Kalmar är redan etablerade i Ironmans tävlingska­lender i augusti. Ironman Tallinn ordnas för tredje gången nästa år, en vecka före Tahko, i början av augusti. Nästa år lanserar Ironman nya fulldistan­slopp också i bland annat Portugal och Kazakstan.

– Vi är inte alls bekymrade, säger regionchef­en Mads Meincke.

– Vi har sett tillväxten i Finland och hur Finntriath­lon ordnat fler evenemang. Vi har också en nästan helt outnyttjad marknad i Ryssland.

 ?? FOTO: MARCO GARCIA/AP ?? Triathlete­r under simningen i Ironman Hawaii.
FOTO: MARCO GARCIA/AP Triathlete­r under simningen i Ironman Hawaii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland