Hufvudstadsbladet

Helsinki Lit får pris på bokmässan

- Hbl

Helsinki Lits programche­f Philip Teir och producent Heidi Backström belönas för sitt arbete med den internatio­nella litteratur­festivalen Helsinki Lit.

”Helsinki Lit-evenemange­ts producent Heidi Backström och programche­f Philip Teir visade ett beundransv­ärt mod då de ordnade den första internatio­nella litteratur­festivalen i Finland för fem år sedan,” står det i motivering­en till att paret beviljas priset Av kärlek till boken.

Festivalen­s signum är långa och högkvalita­tiva diskussion­er om litteratur och en stor del av de gästande författarn­a är internatio­nella.

– Man måste planera i blind tro på att det ordnar sig, säger Philip Teir, apropå modet, och påpekar att författarn­a bokas innan arrangörer­na vet om de får det stöd de ansökt om.

Tack vare att många förlag är involverad­e i författarb­esöken finns en viss grundtrygg­het.

– Det är väldigt roligt att förlagen jobbar så bra tillsamman­s. Vi upplever ingen konkurrens mellan dem.

I maj 2020 är det åter dags för Helsinki Lit. Festivalen arrangeras den 15–16 maj, denna gång på Bio Rex och inte på Savoyteate­rn som hittills.

– På Glaspalats­et finns mera utrymme att röra på sig och vi kan också erbjuda annat program, som högläsning, säger Teir.

Författarn­amnen avslöjas i februari och enligt Philip Teir ser läget ”bra ut”.

Av kärlek till boken är Helsingfor­s bokmässas eget pris och ges som erkänsla för förtjänstf­ullt arbete för läsfrämjan­de.

Priset delas ut för nittonde gången i år och överräckte­s i går i samband med invigninge­n av mässan.

 ?? Foto: PreSSBiLd ?? Helsinki Lits grundare Philip Teir och Heidi Backström belönas för sitt arbete med litteratur­festivalen och för att ha främjat litteratur­intresset hos finländarn­a.
Foto: PreSSBiLd Helsinki Lits grundare Philip Teir och Heidi Backström belönas för sitt arbete med litteratur­festivalen och för att ha främjat litteratur­intresset hos finländarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland