Hufvudstadsbladet

Samma gamla men sämre

- KRISTER UGGELDAHL

Uppföljare­n till kultklassi­kern Zombieland lever tyvärr inte upp till originalet­s inspirerad­e galenskap. I det här fallet blir mera mindre – åtminstone i termer av skratt. ACTION/KOMEDI

Zombieland: Double Tap

Regi: Ruben Fleischer. Manus: Dave Callahan, Rhett Reese och Paul Wernick. Foto: Chunghoon Chung. I rollerna: Woody Harrelson, Emma Stone, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin.

Ruben Fleischers Zombieland (2007) är en av de filmer som det är svårt att få för mycket av. Det var en seriöst smart och skojfrisk sak som vände ut och in på zombiegenr­en, samtidigt som filmen hade den goda smaken att bussa ärkenörden Jesse Eisenberg på en skjutglad Woody Harrelson.

Följaktlig­en lät tanken om en uppföljare – Zombieland: Double Tap – som en god idé, nog för att vägen till vita duken varit både lång och krokig, vilket inte alltid är ett gott tecken.

Gnällig familjevar­dag

Hur som helst har Ruben Fleischer lyckats med konststyck­et att kalla samman hela den ursprungli­ga kvartetten, inklusive Emma Stone och Abigail Breslin, nu i rollerna som flickvän respektive bångstyrig styvdotter.

Det visar sig att de flyttat in på Pennsylvan­ia Avenue 1600, i det som finns kvar av Vita huset. Men i stället för att ägna sig åt politisk satir går filmen in för att skildra den något otippade familjevar­dagen, en allt mer gnällig historia.

Först att bryta upp är Little Rock (Breslin) som gör en gitarrspel­ande vapenvägra­re (Avan Jogia) sällskap på vägarna. Det är nog för att Woody Harrelsons fadersfigu­r, Tallahasse­e, också ska sätta sig bakom ratten.

Med på resan följer Columbus (Eisenberg) och Wichita (Stone) samt nyförvärve­t Madison (Zoey Deutch), en mer än lovligt korkad blondin.

Graceland är en av hållplatse­rna.

Homer och Hawking

Mycket i Zombieland: Double Tap är bekant. Det hippa, självrefle­kterande berättargr­eppet följs upp av en strid ström av överlevnad­stips och frekventa likvakor, tjoff säger det.

Och där de mest korkade av de levande döda nu går under samlingsna­mnet Homer kallas de smarta för Hawking (efter Stephen Hawking eller rättare sagt syster Beatrice som tar för sig i en inledande scen). Till det kommer en ny generation av cyborgzomb­ier, fritt efter Terminator.

Dessvärre får man en känsla av att mera i det här fallet blir mindre – åtminstone i termer av humor och skrattsalv­or. Filmens första kedja har ingenstans att ta vägen dramatiskt sett och när även de nya karaktärer­na, bland dessa Luke Wilsons zombiejäga­re, svävar på målet blir helheten tämligen tunn.

Talande är att inte ens besöket i Graceland, med Woody Harrelson i arketypisk Elvis i Las Vegas-mundering, får det att lyfta på allvar. Den inspirerad­e galenskape­n, originalfi­lmens stora giv, är det lite av.

Däremot finns det en förmildran­de omständigh­et: ett efterlängt­at gästspel alldeles i slutet av filmen. Vem och vad det handlar om må förbli osagt men plötsligt är det svårt att hålla sig för skratt.

 ?? FOTO: JESSICA MIGLIO/PRESSBILD ?? Woody Harrelson och Rosario Dawson i uppföljare­n till kultklassi­kern Zombieland.
FOTO: JESSICA MIGLIO/PRESSBILD Woody Harrelson och Rosario Dawson i uppföljare­n till kultklassi­kern Zombieland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland