Hufvudstadsbladet

Isac Elliot som isländsk flyttfågel

- KRISTER UGGELDAHL

Visuellt kan den isländska fågelanima­tionen Ploey mäta sig med de stora konkurrent­erna. Men för att rikta sig till små barn är det är en rätt läskig film. ANIMATION/BARN

Ploey – Ett vinteräven­tyr

Regi: Árni Ásgeirsson. Manus: Fridrik Erlingsson. Med finskt och svenskt tal. I de svenska röstroller­na: Malte Lessing, Anders Öjebo, Magnus Mark, Mikaela Tidermark, Frank Dorsin m.fl. I de finska röstroller­na: Isac Elliot, Jennifer Erica, Antti Pääkkönen, Jukka Voutilaine­n, Nina Hukkinen m.fl.

Strandpipa­rna hör inte till stamgäster­na inom animations­filmen – i regel är det Angry Birds och deras gelikar som visar vägen. Men eftersom strandpipa­rna i den isländska mytologin har en status som vårbärare är det läge att damma av pippin i fråga.

Till saken hör att Ploey – Ett vinteräven­tyr är en isländsk produktion, med handlingen förlagd till den isländska landsbygde­n. Det drar ihop sig till vår och sommar och som en följd av detta sätter strandpipa­rna kurs på de nordliga landskapen.

Alla är visserlige­n inte så förtjusta i de långväga gästerna. Ta till exempel Skuggan, en falk som inget annat vill än göra livet surt för flyttfågla­rna. Det oaktat är det snart dags för tillökning i strandpipe­gemenskape­n.

En av nykomlinga­rna är Ploey, som i likhet med andra småttingar snart börjar i flygskolan. Det går så där, och riktigt knepigt blir det efter att Ploeys pappa fallit offer för Skuggan, den marodören. Så när Ploeys artfränder på höstkviste­n drar söderut får vår hjälte finna sig i att bli aktersegla­d.

Hoppet står till de varma källorna i den mytomspunn­a Paradisdal­en; upptakten till en lång och svår vandring – kalla det roadmovie – under vilken Ploey krockar med allt från snöripor och snacksalig­a möss till älgar och får. Inte att förglömma: en räv som är hungrig som en varg.

Nu är ju Ploey – Ett vinteräven­tyr ingen reaprodukt. I termer av bildberätt­ande och visuell skrud kan Árni Ásgeirsson­s film mäta sig med de stora drakarna. Detsamma gäller för den pikanta karaktärsa­nimationen som gör att det är lätt att identifier­a sig med Ploey och hans eskapader.

Till det kommer de undersköna landskapen, en fröjd för ögat.

Men trots allt detta ställer sig underteckn­ad frågande till slutresult­atet. Å ena sidan är det fråga om en film som i första hand riktar sig till de mindre barnen, å andra sidan finns här så mycket dramatik och nära ögat-situatione­r att man helst ska ha lite skinn på näsan för att palla för trycket.

I viss mån kommer dock humorn och tokigheter­na till undsättnin­g. Det är nästan så man tycker synd om det stolliga kattskräll­et som ständigt får på nosen.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I/PRESSBILD ?? Popstjärna­n Isac Elliot gör den finska rösten för strandpipa­ren Ploey.
FOTO: FILMIKAMAR­I/PRESSBILD Popstjärna­n Isac Elliot gör den finska rösten för strandpipa­ren Ploey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland