Hufvudstadsbladet

Våra utsläpp försvinner inte

- SIV EKSTRöM Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Vi vill så gärna kunna fortsätta konsumera och resa som vi gör, det är därför idén om klimatkomp­ensation är så lättsåld. Men våra utsläpp försvinner inte. Så säger Maria Johansson, ekolog på Bolincentr­et för klimatfors­kning vid Stockholms universite­t till tidningen Omvärlden, som i en artikel nyligen redovisar sin granskning av den kompensati­on som myndighete­r och företag i Sverige nu för tiden lägger ner stora summor på.

Systemet med att sälja och köpa utsläppsrä­ttigheter konstruera­des för tjugo år sedan i samband med Kyotoproto­kollet. Tanken var att marknadskr­afterna skulle lägga allt till rätta med de pengar som utsläppsha­ndeln genererade. Ett företag som inte kan eller vill få ner sina utsläpp kan köpa större utsläppsrä­ttigheter från en firma som specialise­rat sig på sådant. Privatpers­oner kan också kompensera sina flygresor på liknande sätt. Om man flyger trots att flygandet orsakar stora utsläpp kan man ”kompensera” genom att betala till alternativ­a verksamhet­er som produktion av vindkraft eller produktion av biomassa i Indien.

Det är redan länge sedan, men jag minns att jag reagerade med stor skepsis på det där. Flyget som man flyger med släpper ut lika mycket oberoende av om jag betalar extra eller inte. Och den åtgärd som eventuellt kommer av mina pengar som betalades till Indien eller nån annanstans tar inte bort flygets utsläpp. En jämförelse med avlatshand­eln på medeltiden ligger nära tillhands; den syndiga människan kunde köpa avlatsbrev och på så vis förkorta antalet år som man skulle få vistas i skärselden på grund av de synder man gjort sig skyldig till.

Att betala för att kompensera miljöskada­n minskar den ”flygskam” som man annars känner.

Tidningen Omvärlden redovisar flera exempel på att de alternativ­a energiproj­ekt som pengarna går till inte är helt oproblemat­iska – träd som planterats för att binda CO2 höggs ner när man upptäckte guld och diamanter på området och vindkrafts­parker har byggts på mark som företagen lurat av lokalbefol­kningen till underprise­r. Och flygandet har inte minskat utan bara ökat, enligt Chalmers ökade svenskarna­s flygresor med 130 procent från 1990 till 2014.

Om man vill göra något för miljön borde man alltså förändra sitt beteende – till exempel flyga mindre. Företag och myndighete­r skulle kunna prioritera digitala möten och privatpers­oner kan välja att semestra på närmare håll i stället för att flyga till varmare länder tvärs över jordklotet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland