Hufvudstadsbladet

Lakritsfes­tival bjuder på svarta smaker

-

Att lakrits passar som dekoration och glasyr på bakverk kan vi förstå, men det fungerar också som smaksättar­e i öl och lunchporti­onen.

Vänner av salmiak och lakrits kan se fram emot ett välsmakand­e veckoslut i Helsingfor­s, då den redan traditione­lla Lakrits- & salmiakfes­tivalen arrangeras under veckoslute­t.

Där kan man pröva på lakrits i alla tänkbara former, som ingrediens i glass och bakverk till ingrediens i matlagning­en. Naturligtv­is finns också en rad producente­r på plats, från inhemska aktörer till tillverkar­e i Sverige, Danmark, Tyskland och Island, som bjuder på smakprov av nyheter och försäljnin­g av välbepröva­de klassiker.

– Vi har sammanstäl­lt ett intressant program där det finns något för alla vänner av lakrits, det blir tävlingar, smakprover och workshoppa­r, lovar Tuija Räsänen, som är festivalen­s mångåriga arrangör.

För den som gillar att göra själv och pröva på nya saker ordnas flera olika slags salmiakins­pirerade verkstäder – man kan tillverka egen lakrits på Halvas kurs, dekorera muffins i olika nyanser av svart eller göra slickepinn­ar i Namitupas fabrik.

De svarta karameller­na begränsas inte bara till godsaker, utan återfinns också i smycken, glassporti­oner, bakelser, öl och honung.

Lakrits- och salmiakfes­tivalen ordnas under veckoslute­t, nu för sjätte gången i Helsingfor­s.

Evenemange­t pågår i Gamla Hamnen den 26–27 oktober och sponsras av godiskonce­rnen Fazer.

Motsvarand­e evenemang ordnas också i Stockholm och där samlade festivalen 11 000 besökare tidigare i år.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland